Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB se ještě zapotí. Rozhodnutí ECB zvýší tlak na korunu

ČNB se ještě zapotí. Rozhodnutí ECB zvýší tlak na korunu
ČTK
 nst
nst

Zvýšení úrokových sazeb v eurozóně bude znamenat vyšší tlak na českou korunu, takže Česká národní banka bude muset zřejmě vynaložit více peněz na bránění jejímu oslabení, shodují se ekonomičtí experti.

Reklama

ECB zvýšila sazby nejvýrazněji za více než 20 let. Dosud ve zpřísňování měnové politiky výrazně zaostávala za většinou velkých centrálních bank. „Ve světle rostoucí inflace, která v srpnu dosáhla 9,1 %, však bylo zvýšení úrokových sazeb o 0,75 procentního bodu očekávané. A to i přes to, že se ECB narozdíl od amerického Fedu nemůže opřít o silná makroekonomická data,” o komentoval rozhodnutí Rady guvernérů Tomáš Kudla, obchodní ředitel společnosti Ebury pro ČR a SK.

Výrazné zvýšení sazeb ze strany Evropské centrální banky spolu s odhodláním pokračovat ve zpřísňování měnové politiky může podle něj pomoci euru opět získat ztracenou půdu pod nohama. „Investoři totiž dosud upozaďovali vliv kroků Evropské centrální banky a naopak kladli důraz na rizika spojená s pozastavením dodávek zemního plynu z Ruska. Pokud nedojde v příštích měsících k vážné energetické krizi, mohlo by euro ze zpřísnění měnové politiky ECB těžit a dostat se výrazněji nad paritu s dolarem,” dodal Kudla. 

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Dominik Rusinko: ECB bude dál zvyšovat úroky, navzdory recesi

Podobně jako v letech 2008 a 2011 je ECB ochotna zvyšovat úrokové sazby navzdory recesi, byť tentokrát zcela vědomě s cílem zajistit cenovou stabilitu, píše ve svém komentáři Dominik Rusinko z ČSOB.

Přečíst článek

ČNB bude korunu bránit. Zapotí se u toho

„Koruna se dostává ze střednědobého pohledu do menší výhody, než kterou měla před pár měsíci, kdy úrokový diferenciál (rozdíl) hrál jasně ve prospěch koruny,” řekl uvedl analytik XTB Štěpán Hájek. Česká měna přitom na páru s eurem podle Hájka ve čtvrtek posilovala o 0,11 procenta na 24,55 koruny za euro, ačkoliv obecně euro reagovalo na zvýšení sazeb posílením.

Vyšší úrokové sazby v eurozóně mohou tlak na českou korunu zvýšit. Pokud v takovém případě bude Česká národní banka nadále bránit její kurz na současných hodnotách, bude k tomu pravděpodobně potřebovat vyšší objem devizových rezerv než v předešlých měsících. Jenom od května do července přitom ČNB na obranu koruny vynaložila už 20,5 miliardy eur, tedy přes 500 miliard korun. 

Evropská centrální banka

ECB razantně zasahuje proti inflaci. Základní úrok zvýšila na 1,25 procenta

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila svou základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 bodu na 1,25 procenta. Reaguje tak na silný růst inflace v eurozóně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek
Tomáš Jandík, Reico

Tomáš Jandík: Otevírá se okno pro investice do nemovitostí. Než ECB začne snižovat sazby

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme