Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Zvrat v jednání o sazbách DPH? Lidovci už zase chtějí tři sazby

Dalibor Martínek: Zvrat v jednání o sazbách DPH? Lidovci už zase chtějí tři sazby
ČTK
Dalibor Martínek

Za zavřenými dveřmi se už měsíce vyjednává, jak budou nově vypadat sazby DPH. Které položky budou zařazeny do které kolonky. Zdálo se, že mezi pěti stranami vládní koalice panuje shoda na tom, že do budoucna už nebudou dvě snížené sazby, 10 a 15 procent, ale jenom jedna. Měla se vést politická jednání, zda půjde o 13 nebo 14 procent. A hlavně o tom, které položky budou v nové snížené sazbě a které se přesunou do hlavní, 21procentní. Tedy, které služby a zboží zdraží.

Reklama

Dřív než se dozvíme výsledek složitých zákulisních jednání pěti vládních stran, přichází informace, že lidovci, a je otázkou, zda všichni, nebo jen někteří, by raději zanechali původní tři sazby.

Ještě před měsícem odpověděl šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný na dotaz newstream.cz takto: „Chceme daňový systém zjednodušit a zpřehlednit, aby se nevedly například debaty o tom, zda má nápoj rozdílnou sazbu DPH na základě toho, jestli je prodaný venku, nebo uvnitř.“

Které zboží a služby od příštího roku podraží?

Zdraží knihy, kadeřník nebo svoz odpadu? Právě se vede tichá válka o nové sazby DPH

Které zboží a služby od příštího roku podraží? Bude dražší holič, nebo to budou noviny a knihy, či snad vstupenky na kulturní akce, hromadná doprava, sauny? Právě v těchto dnech se licituje o téměř každou položku, na kterou se vztahuje nižší sazba DPH. Vláda hledá, jak zvýšit příjmy státu. Oko jí ulpělo na dani z přidané hodnoty, nejvýnosnější české dani. Změny v zařazení či výši sazeb totiž slibují podle návrhu poradců z NERV vůbec nejvyšší vícepříjmy, až několik desítek miliard korun.

Přečíst článek

Dvě snížené sazby DPH označil za pozůstatek vlády Andreje Babiše za COVIDu, který se měl dávno zrevidovat. „Chtěl bych ujistit, že budeme trvat na tom, aby kvůli změně nedošlo ke snížení životní úrovně nejzranitelnějších skupin osob,“ dodal Výborný.

Lidem by měly zlevnit základní potřeby

Jeho stranický kolega Michael Kohajda, který je členem rozpočtového výboru sněmovny a za lidovce byl nominován jako vyjednavač o novém nastavení daně z přidané hodnoty, však nyní reagoval na dotaz newstream.cz o vývoji jednání kolem DPH poněkud překvapivě. „Lidovci preferují ponechání tří sazeb daně z přidané hodnoty, tedy i obou snížených sazeb.“

PŘEHLEDNĚ: Které daně Fialova vláda zvýší

Státní rozpočet se kvůli napjaté ekonomické i geopolitické situaci dostává stále do většího stresu a výdaje rostou. Vláda Petra Fialy však nadále věří, že udrží v letošním roce schodek ve schválené výši 295 miliard korun. Vzhledem k pokračující inflaci erár sice má vyšší příjmy z DPH, ale zároveň hrozí až dvě mimořádné valorizace důchodů. A protože vláda buď neumí, nebo nechce škrtat, stále častěji mluví o zvyšování daní. Zde je přehled daňových sazeb, které Fialův kabinet buď již nově zavedl, nebo uvažuje o jejich zvýšení. 

Přečíst článek

Jak dále Kohajda dodal, mělo by se narovnat rozdělení zařazení zboží a služeb do jednotlivých sazeb. „Zejména jsme pro zařazení základních potravin, léků a zdravotnických pomůcek do nižší ze snížených sazeb, tedy do sazby daně ve výši 10 procent. Lidem by tak měly zlevnit jejich základní potřeby.“ Ve svém dalším vyjádření se již shoduje s Výborným na tom, že pokud byly některé služby v období pandemie COVID jako podpora podnikatelů s uzavřenými provozovnami přeřazeny do nižší sazby, nyní by se měly vrátit zpět do vyšší sazby.

Zástupci ostatních stran nechtějí jednání o nastavení DPH komentovat. Odkazují se na dohodu o „mediálním klidu“, kterou mezi sebou partaje uzavřely. „V současné chvíli stále probíhají expertní a politická jednání a do jejich finalizace nemohu a nebudu sdělovat žádné detaily,“ uvedl například Jan Valenta, náměstek ministra financí, který má toto jednání na starost za Piráty.

Lukáš Kovanda: Proč se vláda zdráhá snížit DPH na potraviny, když ji máme jednu z nejvyšších v EU?

Lukáš Kovanda: Proč se vláda zdráhá snížit DPH na potraviny, když ji máme jednu z nejvyšších v EU?

Vláda se zdráhá snížit DPH na potraviny. Obává se totiž výpadků příjmu státní a veřejné kasy. O kolik peněz by ji připravilo? Záleží, jakých potravin by se snížení DPH týkalo a v jakém rozsahu by bylo, ale lze předpokládat, že roční náklady snížení by se pohybovaly v pásmu od 10 do 20 miliard korun. To nejsou zanedbatelné náklady, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Už v lednu byl o něco konkrétnější jeho stranický šéf Ivan Bartoš, který sdělil, že pokud by se u některých položek sazba zvyšovala, Piráti navrhnou kompenzaci v podobě vyšší slevy na poplatníka. Počítal však už jen se dvěma sazbami. „Do snížené sazby chceme přidat i zeleninu a ovoce a také investice do úspor energií, protože to jsou věci, ve kterých chceme lidi podpořit,“ uvedl Bartoš.

Spojení snížených sazeb propaguje ministr financí Zbyněk Stanjura. „Myslím, že tady se blížíme shodě,“ prohlásil začátkem ledna v České televizi. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová tehdy také uváděla, že její strana chce, abychom sjednotili sazby na dvou. Tento záměr nyní potvrdil, stejně jako Kohajda bez ohledu na domluvu o mediálním klidu, její stranický kolega a poslanec Jan Jakob. Ten je také členem vyjednávací skupiny o této dani. „Jsme pro jednu sníženou sazbu. V ni by měly byt výhradně položky s ohledem na zdravotní a sociální hlediska. Jsme pro to, aby se celkový výnos z DPH zvýšil, protože preferujeme zdanění spotřeby před výkonem. Jednání stále probíhají a finální dohoda není hotova.“ 

Výsledky údajně „tajného“ koaličního jednání o DPH by měly být hotové do konce prvního čtvrtletí tohoto roku.

Dalibor Martínek: Prokletí vládního půdorysu. Daně, stavební zákon a další. Vše se nekonečně vleče

Skloubit tak rozdílné strany jako jsou Piráti na jedné straně a ODS nebo TOP 09 na druhé vyžaduje sloní dávku diplomacie a trpělivosti zároveň. Účastníci současné pětikoalice se před víc než rokem rozhodli, že do toho půjdou, že jim vládnutí stojí za nějaké ty ústupky. Vytvořili takzvaný vládní půdorys. Mocným katalyzátorem byla omamná vůně moci podpořená sto osmičkou.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde 

Reklama

Související

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Změny přichází. Projděte si základní přehled legislativních změn v daních v roce 2024

Přečíst článek
Točené pivo

Připravte se na to, co se změní ohledně DPH v roce 2024. Do sazby 21 procent spadne i pivo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme