Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

KDU-ČSL - informace o tématu

Bývalý šéf lidovců Cyril Svoboda

Lidovci se distancují od Svobody za jeho výroky. Vyříkám si to s ním osobně, řekl Jurečka

Předsednictvo lidovců se distancovalo od výroků bývalého předsedy Cyrila Svobody s tím, že poškozují dobré jméno strany, a vyzvalo ho ke zvážení odchodu z KDU-ČSL. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka předpokládá, že tématem se bude znovu zabývat širší vedení strany, tedy celostátní výbor. Ten by se měl sejít ve čtvrtek 25. dubna. Jurečka novinářům řekl, že postoje Svobody si s ním chce vyříkat osobně.

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové: Tak reformy prý budou, vzkazuje náhle Stanjura

Přečíst článek
Ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Lidovci podrželi Jurečku. Širší vedení strany jej podpořilo s ohledem na jeho dosavadní práci

Přečíst článek
Předseda vlády ČR Petr Fiala (druhý zleva) a ministr zemědělství Marek Výborný (vlevo) se setkali se zemědělci v družstvu Pooslaví Nová Ves,

Politický diář Jany Havligerové: Takhle my tu žijeme

Top fotografií uplynulých dní s kandidaturou na snímek roku se stal portrét premiéra Fialy v igelitových návlecích. Na boty je natáhl při návštěvě kravína Pooslaví Nová Ves, kterému šéfuje bratr ministra Mariana Jurečky. Za symbol vládního úspěchu týdne se dá označit (ne)dohoda ministerského předsedy s lékaři. Staří latiníci sice říkali „svět chce být klamán, nechť tedy klamán je“, ale Fiala by si měl radši opakovat, že lidi nemají rádi, když z nich kdokoliv dělá pitomce.

Přečíst článek
Europoslanec ODS Alexandr Vondra

Koalice Spolu spojí síly ve volbách do Evropského parlamentu, superlídrem bude Alexandr Vondra

Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou příští rok do Evropského parlamentu kandidovat společně v koalici Spolu, v rámci které usilovaly o hlasy i v posledních sněmovních volbách. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že celá kandidátka se bude teprve skládat, jejím superlídrem ale bude nynější europoslanec ODS Alexandr Vondra. Společnou kandidaturu schválily tento týden nejvyšší orgány všech tří stran.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Politický diář: Alternativní brněnská politika

Brněnská primátorka Markéta Vaňková má podporu předsednictva ODS, to nevidí důvod, proč by kvůli fotografii, na níž je s bílým práškem připomínajícím kokain, měla rezignovat. Jak poznamenal poslanec Marek Benda – „Brno vždy bylo lehce alternativní město, tak to je.“ Pravda. S tím jak ve vysokých politických a úřednických funkcích přibývá reprezentantů moravské metropole, je to čím dál tím víc zřetelnější.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Politický diář Jany Havligerové: Voda teče a řeči se vedou

Andrej Babiš sterilované okurky Znojmia, jejichž výrobu chtějí norští majitelé přesunout do zahraničí, nezachrání. Jak se zmínil ve sněmovní debatě o budoucnosti penzí: „Vážení spoluobčané, vy, kteří mi píšete, že mám koupit nějakého výrobce okurek, já kupovat nemůžu nic, protože jsem stále politik“. Je to tak milí voliči, může zato pětikoalice. Kdyby jí nebylo, Babiš by vám koupil i modré z nebe.

Přečíst článek
Ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

AKTUALIZOVÁNO: Konec po roce a půl. Nekulu v čele ministerstva zemědělství vystřídá Výborný

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) po roce a půl končí ve vládě. Oznámil, že rezignuje ke konci června. V posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany, řekl. Od začátku letních prázdnin ho má nahradit současný šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, nominaci předsednictva strany ještě musí potvrdit širší vedení lidovců. Nekula vzbudil rozporuplné reakce nejen odborné veřejnosti kvůli svým postojům ke zdražování potravin nebo úpravou dotací pro zemědělce. Opozice jeho odchod uvítala.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Zvrat v jednání o sazbách DPH? Lidovci už zase chtějí tři sazby

Za zavřenými dveřmi se už měsíce vyjednává, jak budou nově vypadat sazby DPH. Které položky budou zařazeny do které kolonky. Zdálo se, že mezi pěti stranami vládní koalice panuje shoda na tom, že do budoucna už nebudou dvě snížené sazby, 10 a 15 procent, ale jenom jedna. Měla se vést politická jednání, zda půjde o 13 nebo 14 procent. A hlavně o tom, které položky budou v nové snížené sazbě a které se přesunou do hlavní, 21procentní. Tedy, které služby a zboží zdraží.

Přečíst článek
Petra Hladíka se lidovci nechtějí vzdát, v pondělí se stane náměstkem ministra životního prostředí.

Hladík bude náměstkem. Lidovci obejdou Zemanovo odmítnutí

Petr Hladík se v pondělí stane na ministerstvu životního prostředí náměstkem a zapojí se do jeho řízení. Jmenuje ho předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka, který nyní dočasně ministerstvo vede. Tím se vyřeší krok prezidenta Zemana, který Hladíka odmítl jmenovat.

Přečíst článek
Staronový starosta Vsetína Jiří Čunek

Starostou Vsetína se opět stal kontroverzní i „nezničitelný“ Jiří Čunek. Na kandidátce byl poslední

Starostou Vsetína je po pěti letech opět Jiří Čunek (KDU-ČSL). Do čela města ho dnes zvolili zastupitelé na ustavujícím zasedání. Hlasovalo pro něj 12 ze 17 přítomných zastupitelů, pět zastupitelů se zdrželo hlasování. Třiašedesátiletý Čunek neměl protikandidáta. Starostou Vsetína je popáté, v čele města byl už v letech 1998 až 2007 a 2014 až 2017. Známý je také kauzou, kdy radnice pod jeho vedením vystěhovala z centra města část místních Romů na okraj Vsetína, ale i do vzdálených okresů. Byl také hejtmanem Zlínského kraje, a to v letech 2016 až 2020, od roku 2006 je senátorem.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Průzkum: Volby by teď vyhrálo ANO. Lidovci by se do sněmovny vůbec nedostali

Sněmovní volby by v červnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29 procent hlasů s náskokem před ODS, které by dalo hlas 16,1 procenta voličů. Na třetím místě by skončilo hnutí SPD s výsledkem 12,5 procenta hlasů. Uvádí to aktuální volební model agentury Median.

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Dalibor Martínek: Ať Jurečka přidá na platech. Na inflaci se to nijak neprojeví

Návrh Mariana Jurečky na zvýšení platů některým státním zaměstnancům zdivočel ekonomické komentátory. Ministr po jednání s odbory veřejně navrhl, že by stát měl přidat deset procent na platech třem stům tisícům státních pracovníků. Lidem ze školství, z kultury.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme