Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Jurečkovo laškování s důchody. Opravdová reforma nebude, všechny by bolela

Demonstrace, na které nově vzniklý spolek Nespokojení představil petici Braňme naše důchodce.
ČTK
Dalibor Martínek

Je celkem jisté, že Marian Jurečka, zemědělec z Přerovska, není ten pravý, který by měl v Česku udělat reformu důchodů. Nicméně to na něj tak nějak zbylo, když si vládní pětikoalice dělila židle. Logicky nemá ponětí, jak si s rostoucími výdaji na důchody poradit, tak vymýšlí všelijaké kličky a doufá, že za pár let celá agenda spadne na nějakého jiného nebožáka.

Reklama

Do té doby však musí s důchody něco předvádět. Má za úkol udělat reformu, ale patrně ani premiér Fiala nevěří, že by se něco takového stalo. Takže Jurečka tady bude ještě tři roky vypouštět všelijaké důchodové balonky. Posledním jsou penze živnostníků. Což je politicky docela dobré téma, protože živnostníci více méně nikoho nezajímají, takže se kolem jejich penzí dá dobře vymýšlet bez rizika, že by to vyvolalo nějakou společenskou odezvu.

Stanislav Šulc: Ve vypouštění informačních balonků si stávající vláda nezadá s Babišem

Naše chyba, měli jsme si zvyknout. Minulá vláda přišla s novým stylem politiky: když něco chtěla nebo potřebovala udělat, nejprve to některý z ministrů někde prohlásil mimoděk ve vedlejší větě, nebo to zveřejnilo některé z médií na základě zdrojů obeznámených s návrhem. A podle míry nenávisti v reakcích se daná věc buďto skutečně zavedla, zavedla se v jiné podobě, nebo skončila jako „nápad konkrétního ministra“ v propadlišti dějin. Od stávající vlády řada lidí očekávala návrat rozumové i rozumné politiky s jasnými procesy. Leč, realita je opět jiná, jak naznačují nejnovější veletoče kolem možných nových sazeb DPH.

Přečíst článek

Jurečkovým nápadem je zvýšit minimální odvod na penzi osobám, které se nenechávají živit erárem a jedou na vlastní triko. Ze současných necelých tří tisíc korun měsíčně by měli odvádět od příštího roku víc než pět tisíc korun. Toto zvyšování odvodů by mělo pokračovat i v dalších letech.

V příštím roce, pokud bude Jurečkův model schválen, by penzijní účet na konto živnostníků narostl o zhruba deset miliard korun. Za první dva měsíce letošního roku je saldo důchodového systému přes patnáct miliard korun. Důchodců je přes 2,8 milionu a bude jich přibývat, průměrná penze je přes osmnáct tisíc korun. Což je mimochodem víc než minimální mzda, která je v současnosti 17 300 korun. Za nejhnusnější manuální práci dostávají lidé bez vzdělání nebo cizinci méně než lidé, kteří nepracují.

Minister Jurečka plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky.

Jurečkův plán: Každý rok živnostníkům zvyšovat odvody na důchody

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky. Měsíční odvod by se jim měl zvedat každý rok asi o 600 korun, píší Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na návrh, který koncem března předložil koaličním partnerům ministr Marian Jurečka (KDU‑ČSL). Opatření se má týkat především živnostníků odvádějících minimální sociální pojištění. Těch je v Česku kolem 400 tisíc.

Přečíst článek

Reforma jen na oko

Jsou to jednoduché počty, jejichž výsledkem je, že zvýšení odvodu živnostníků skutečně nelze nazvat reformou. Jurečka předvádí klasický politický marketing. Prostě se tváří, že něco dělá. Koza však zůstane celá.

Do skutečné reformy se nikomu nechce. A nelze se divit. Reforma penzí je politická sebevražda, a proto se nikdy neuskuteční. Margaret Thatcherová je mrtvá. O reformě se bude jenom mluvit a budou se pořádat za erární peníze konference. Premiér Fiala to dobře ví. Jurečkovi sice zadal vytvoření penzijní reformy, ale je mu jasné, že žádná reforma se neuskuteční. A je za to rád, určitě by chtěl dovládnout do řádných voleb.

Vladimír Bezděk, ekonom, poradce a předseda představenstva v investiční společnosti AVANT a

Vladimír Bezděk: Vše směřuje k rovnému důchodu. Každý penzista dostane stejně peněz

Vedl dvě důchodové komise, tu první v letech 2004 až 2005. Pro Vladimíra Bezděka je to dávnověk, v současnosti je předsedou představenstva investičního fondu Avant, jednoho z největších fondů pro kvalifikované investory na českém trhu. Jeho doménou jsou nyní investice do nemovitostí. Téma penzí se však táhne jeho profesní kariérou. Je členem poradního týmu nastupujícího prezidenta Petra Pavla. Podepíše Pavel nižší zvýšení důchodů, o kterém se už dva dny baví poslanci? Bezděk k tomu jistě řekne své. A co bude s českým penzijním systémem? „Vše směřuje k jedné státní důchodové dávce,“ říká trochu věštecky.

Přečíst článek

Každá reforma by totiž znamenala totální překopání zažitého a příliš robustního systému, který v současnosti požere třetinu veškerých státem vybraných peněz. Tento poměr bude růst spolu s valorizacemi, které taktéž vláda nedokáže snížit, protože by se jí plnila náměstí. Demonstrace by svolávala opozice ruku v ruce a odboráři.

Směřujeme k rovnému důchodu

Co je vlastně reforma penzí? Jistě ne jejich zvýšení. Možná by výsledkem mohla být nějaká základní dávka pro chudé, konec zásluhového, průběžného vzorce. Který přestává vycházet s tím, jak ubývá pracujících a přibývá důchodců. Na současném modelu však všichni relevantní hráči trvají. Takže místo reformy tady budeme mít urputné války o věk odchodu do důchodu a souboj o zatížené profese. To nám na dva a půl roku této vlády bohatě vystačí. Potom to vezme Babiš a důchodce za toto trauma veřejných diskusí náležitě odmění.

Zatížení státních financí penzemi vydržíme ještě nějakých dvacet, možná třicet let. Což je tak daleko, abychom jako společnost mohli o důchodech dlouze debatovat, ale hlavně nic nedělat. Veřejný dluh bude postupně narůstat, ale nad tím rádi zamhouříme oči a budeme poukazovat na Francii nebo Itálii, kde mají dluh proti nám asi třikrát větší vůči HDP. Takže klid a pohoda, jede se dál. Koho by teď zajímaly nějaké odvody kadeřnic a elektrikářů.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Bývalý český prezident Václav Klaus

Dalibor Martínek: Václav Klaus má bohužel pravdu. Jurečkova reforma penzí je fejk. Důchodci jsou posvátné krávy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme