Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jurečka na mejdanu, Rakušan v šatně, Fialův milion. Zvířátka se začala požírat

Začala předvolební válka. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
ČTK
Dalibor Martínek

Premiér podle informací, které někdo podstrčil médiím, držel milion korun v jisté záložně a příjmy z investice nedanil. Ať je to, jak je to, z politického hlediska je to aférka na pár dní, pěna dní. Ale z hlediska pevnosti vlády to ukazuje na něco hlubšího. Zajímavé na celém „případu“ není ani tak to, že by premiér chtěl obcházet zákony a nedanit. To bychom od pana profesora skutečně nečekali. Zajímavé je, že tato informace vůbec vešla na veřejnost.

Reklama

Začala předvolební válka.

Před pár dny, a to je zajímavá souvislost, zase šéf STAN Vít Rakušan zveřejnil video, kde si v hraném skeči, převlečen za sportovce, stěžuje po patrně prohraném zápase na „šéfa“. Že jim to prohrál, a že už do budoucna nemají hrát „při zdi“. Kdo má být oním šéfem je všem jasné, je to Fiala. Hezký vtípek od STAN, dalo by se říct. Ale v blbé době. Nebo naopak v té nejvhodnější?

Preference vládních stran klesají, lidovci a Rakušanovo STAN už se dostávají pod hladinu ponoru. Napětí v jednotlivých partajích a celkově v koalici roste.

Což se dalo čekat. Když se u stolu sejde pět parťáků, musí z toho být zmatek. Ještě se toho patrně v blízkých měsících dost nečekaného, možná i nechutného, dozvíme. Uvidíme. Než to přijde, kontrolní otázka: Pamatuje si někdo za poslední dobu společnou fotku lídrů koalice, kde by se na sebe aktéři usmívali? Respektive pamatujete si za poslední měsíce vůbec nějakou společnou fotku lídrů vládní koalice?

Start aplikace eDoklady provázejí problémy s ověřením identity

Bartoš sní sen o digitalizovaném Česku. Realitou jsou nefunkční systémy, ukazuje start eDokladů

Aplikaci eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, si za první den stáhlo přes 70 tisíc lidí. Kvůli velkému náporu se ale objevují problémy s přihlášením přes Identitu občana. Uvedla to řekla mluvčí Digitální informační agentury (DIA) Anna-Marie Lichtenbergová.

Přečíst článek

Není čas otálet

Pro STAN je teď možná ideální čas bouchnout pěstí do stolu. Preference jdou dolů, volby jsou za rok a půl, není čas otálet.

Z pohledu této politické strany by asi bylo fajn představit voličům nějaké úspěchy za období vládnutí. To předvolebním preferencím vždy pomůže. Klíčová otázka zní, kde je brát? Ministr průmyslu za STAN Síkela se snaží tvářit, že je neviditelný. V každém případě, energie Čechům během vlády Petra Fialy pekelně zdražily. A měl to na starost Síkela. Má si to dát STAN do předvolebního plakátu? To asi ne. Strana raději udělala vtipné video.

Rakušan také mimo jiné řídí Českou poštu, což je podnik jednak důležitý, ale také firma plná průšvihů. Vždy přes ní tekly peníze politickým stranám a Bůh ví kam ještě, tak nějak se o tom šušká, každý to ví. Jen policie ne. Šéfové pošty byli vždy političtí nominanti. Rakušan se tam možná snažil udělat pořádek. Ale tlaky proti němu byly asi tak silné, že jim nedokázal čelit. To ovšem není dobrá vizitka vrcholového politika. Takže nakonec milému Rakušanovi nezbylo nic jiného než píárové agentury? Ubohé.

A co se děje u konkurence? Marian Jurečka, šéf Lidovců, další strany na odstřel, se těžce plácá v kauze večírku v průběhu masakru na filozofické fakultě. Za pár dní, přesně řečeno tento pátek, má o Jurečkově politickém osudu rozhodnout plénum lidovců. Horší osud než se podrobit hádanici lidovců si těžko přát.

Ministr Marian Jurečka

Dalibor Martínek: Proč chce skončit ministr Jurečka? Ne střelba, ze snu ho budí důchodová reforma

Proč Marian Jurečka neustále mlží, odstupuje a neodstupuje z funkce ministra? Je to kvůli tomu, že včas nevzal telefon, že nesprávně vyhodnotil zprávu o tom, že se střílí v centru Prahy? To by vlastně bylo to nejlepší, nejbanálnější vysvětlení.

Přečíst článek

Pirát Bartoš stranické volby jen tak tak vybalancoval. O tom, že by šlo o ostrého lídra, který posune Česko do nového, digitálního věku, se dá po dvou letech zkušeností s jeho vládnutím s úspěchem pochybovat. Bartoš mluví, nečiní. Nový stavební zákon nula, elektronická občanka samý průšvih. Slova a slova.

Vládní koalice stojí v těžké situaci. Je jich tam moc, nerozumí si, nikdo nic moc nedělá. Zdražení dálniční známky je pochopitelné, hezký úspěch ODS, ale na preferencích to nepřidá. Ani zvýšení daní nebude oním hitmakerem. A to se raději ani nebavme o důchodové reformě, Jurečkově noční můře. Kdyby měla přijít na stůl, to by byl teprve průšvih.

Do voleb chybí rok a půl, výsledky vládnutí nikde, nálada ve společnosti na nule. Výsledek je jasný, kluci se začínají prát. Máme tady Fialovy investice, Rakušanovo video. Jak to bude pokračovat? Babiš teď nemusí dělat vůbec nic. Může chodit do televizních debat a potutelně se vládě vysmívat. Vládní lídři na to bohužel nemají žádný protilék, nemají se čím pochlubit. Snížení inflace? Sorry, to nejde za vládou, ale za ČNB. Co dál? Čeká nás letos nechutný marast koaličních třenic. Pošpinit se navzájem, ale ještě to chvilku udržet. To budou teda pěkné volby…

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí a Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Jurečka a Bartoš. Dva muži, kteří stojí za kolapsem českého trhu s bydlením

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme