Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéfem Pirátů zůstává i na další dva roky vicepremiér Bartoš, porazil europoslankyni Gregorovou

Vládní Piráty dále povede vicepremiér Bartoš
ČTK
 ČTK

Vicepremiér Ivan Bartoš povede další dva roky vládní Piráty. Na celostátním fóru v Brně ve druhém kole volby získal 556 hlasů, jeho konkurentka, europoslankyně Markéta Gregorová měla 300 hlasů. K obhajobě mandátu Bartošovi popřáli všichni koaliční partneři. První místopředsedkyní Pirátů bude poslankyně Klára Kocmanová, druhou místopředsedkyní se stala Gregorová. Další dva místopředsedy dnes ještě členové strany zvolí.

Reklama

Třiačtyřicetiletý Bartoš vedl Piráty v letech 2009 až 2014, znovu je v čele od roku 2016. Dnes po znovuzvolení poděkoval za podporu, nebere ji za automatickou. Připomněl, že letos a příští rok čekají zemi důležité volby. Cílem je Česko jako svobodná, tolerantní, demokratická a nejen digitálně propojená společnost, řekl. Ve zbytku vládního mandátu by se podle něj měli Piráti věnovat dlouhodobě opomíjeným tématům jako jsou bydlení, digitalizace, podpora mladých, podpora školského systému či osekávání byrokracie.

Zasazovat se chce o to, aby Piráti zůstali důvěryhodnou stranou. Vládní angažmá má podle něj smysl, chce v pětikoalici dále prosazovat pirátská témata. Připustil, že Piráti by museli z vlády odejít, kdyby docházelo k omezování lidských svobod nebo kdyby se vládní politika měla „vychylovat opačným směrem do nějakého temna“. Jako příklad uvedl případné ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

Gregorová volbu označila za férovou bitvu a reklamu na vnitrostranickou demokracii. Slíbila, že stejnou energii, kterou vynaložila na kandidaturu na předsedkyni, bude dále vynakládat ve prospěch strany.

Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Sobotní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku.

Přečíst článek

Premiér a předseda ODS Petr Fiala na síti X napsal, že se těší na další společnou práci s Piráty. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka označil rozhodnutí Pirátů na stejné platformě za dobrou zprávu pro stabilitu a funkčnost vládní koalice. Mnoho úspěchů Bartošovi popřála i předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „V době sílícího populismu a extremismu je důležité, že demokratické strany jsou schopny efektivně spolupracovat v zájmu naší země,“ uvedla na adresu Pirátů. Vicepremiér a šéf Starostů Vít Rakušan v gratulaci Bartošovi označil za společné cíle STAN a Pirátů manželství pro všechny, korespondenční volbu, kroky k přijetí eura či dostupnějšímu bydlení.

Podle politologa Aleše Michala z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity není znovuzvolení Bartoše překvapivé. „Přesto se v prvním kole, ve kterém členové hlasovali o přijatelnosti kandidátů, projevila vnitrostranická polarizace, mnoho členů totiž muselo hlasovat jen pro jednoho kandidáta, což u hlasování o přijatelnosti nemusí být samozřejmé,“ uvedl.

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Euro není možné protlačit nějakou těsnou většinou v parlamentu s tím, že se poté zněmí politické poměry v zemi, říká Eva Zamrazilová, viceguvernérka ČNB k tématu přijetí eura, které nově otevřel prezident Petr Pavel při svém novoročním projevu. Důležité podle Zamrazilové je, aby proběhla celospolečenská debata. „Nemělo by to být přes závit populace.“ Téma by se podle ní mělo dostat mezi obyvatele se všemi plusy a mínusy, se všemi souvislostmi. A jak se budou vyvíjet úrokové sazby, které mimo jiné ovlivňují ceny hypoték? Měly by dál rychle klesat. „V ideálním případě na každém zasedání měnovou politiku uvolníme,“ říká Zamrazilová.

Přečíst článek

Možnost hlasovat přes webové rozhraní mají při jednání celostátního fóra všichni členové vládní strany, kterých je zhruba 1200. V prvním kole jich dnes hlasy poslalo 820, každý měl možnost dát dva. Bartoš v prvním kole získal 569 hlasů, Gregorová 455. Ve druhém kole, kdy už měli Piráti možnost poslat jen jeden hlas, volilo 874 Pirátů.

Na čtyři místopředsednická místa bylo dnes 14 kandidátů. V prvním kole volby se jejich seznam zúžil na šest jmen. Kromě Kocmanové a Gregorové postoupili ještě europoslanec a dosavadní první místopředseda Marcel Kolaja, jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová, dosavadní místopředsedkyně Pirátů a náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová a středočeská pirátská politička Dominika Poživilová Michailidu. Bartoš neřekl, koho by si přál za místopředsedy, konstatoval pouze, že kandidátek je víc než mužských uchazečů. Byl by rád, aby to odrážel i výsledek hlasování o zbytku vedení strany.

V Brně se představili také potvrzení kandidáti do letošních senátních voleb. Svůj mandát bude obhajovat jeden ze dvou pirátských senátorů Lukáš Wagenknecht. Strana podpoří také obhajobu Marka Hilšera z klubu Starostů. Do voleb vyšle ještě Jana Jandu a Evu Tylovou. Podle mluvčí strany Lucie Švehlíkové bude kandidátů za Piráty nebo s jejich podporou nakonec pravděpodobně šest.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme