Reklama

Dalibor Martínek: Důchodci, přestaňte vydírat stát. Buďte solidární se svými vnoučaty

Senioři na jachtě
iStock
Dalibor Martínek

Lidí, kteří v Česku pobírají nějakou státní důchodovou dávku, je 3,4 milionu. A to včetně víc než 400 tisíc invalidních důchodců. Lidí, kteří pracují a přispívají na důchody, je 5,3 milionu. To jsou statistická data. Průměrný důchod nyní činí 20 216 korun. Což je zhruba na úrovni 48 procent průměrné mzdy v Česku. Pro lidi, kteří nepracují. A kteří by měli mít po svém produktivním věku na účtu úspory, měli by podle očekávání vlastnit dům. Někteří i jachtu.

Reklama

Za posledních pět let vzrostly důchody v průměru o osm tisíc korun měsíčně, z 12 na 20 tisíc korun. Jinými slovy, zhruba o 60 procent. Mezitím je česká ekonomika v posledních třech čtvrtletích v recesi. Klesá.

Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

První bitva skončila. Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

Sněmovna dnes v noci dala šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Úvodní poslanecká debata o vládní novele trvala přes 13 hodin. Opoziční hnutí SPD neprosadilo její zamítnutí už v prvním čtení.

Přečíst článek

Přesto průměrné mzdy rostly za první čtvrtletí letošního roku o 8,6 procenta. Ekonomika se propadá, ale platy zaměstnanců, za velkého tlaku odborů, rostou. A na růst mezd a inflaci je navázaný vzorec zvyšování důchodů. Inflace je 15 procent, což znamená, že by důchody měly opět pěkně růst.

Přiznejme si, že současná vláda není nějakým bojovníkem proti důchodcům. Ale tohle téma musí řešit. Třetina všech výdajů státu totiž jde na penze. 600 miliard korun ročně.

Rébus, který nemá řešení

Je tu jeden paradox. Vláda by vlastně strašně ráda měla ve svém voličském portfoliu důchodce. Nechtěla by si to s nimi rozházet nějakým nevhodným snižováním růstu penzí. Tato vláda rozhodně nechce být nějak radikální a rozhodně by nechtěla přijít o voliče z řad seniorů. Ale neblahá situace kolem vývoje veřejných výdajů ji nutí dělat nepopulární rozhodnutí, která ji mohou ve výsledku politicky poškodit. Nechutnou debatu ve sněmovně kolem budoucího vzorce penzí by poslouchal snad jen masochista.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Schyluje se k bitvě o důchody. Přitom zatím o nic nejde

Již za pár hodin vypukne ve sněmovně boj o novou podobu důchodů. Vláda se snaží protlačit zejména pomalejší růst valorizací. Argumentuje udržitelností průběžného systému pro další dekády. Opozice se chce za seniory (obrazně řečeno) prát a chce schválení zamezit všemi dostupnými prostředky. Výživné to jistě bude. Přitom tato bitva nemá vůbec smysl. Nevěříte? Tady jsou hlavní argumenty, proč aktuální vláda jen protahuje agónii systému, který by se měl raději zhroutit.

Přečíst článek

Takže, když to shrneme, tady vlastně máme odvážnou vládu, která se odvážila dotknout se valorizace důchodů. Situace je však trošku jiná. Je to tak, že vláda chodí po tenkém provazu, kdy si to na jednu stranu nechce rozházet s důchodci, ale na druhou stranu musí najít špunt do rychle vytékající vany veřejných výdajů. Důchodce přitom chce mít na své straně. Neřešitelný rébus.

Vláda lacinou debatu ustojí

Takže o co se nyní hraje ve sněmovně? Budou se tam dlouze poslouchat politické proklamace. Nakonec vláda silou své sto osmičky prosadí zpomalení valorizací penzí. Političtí bojovníci, kteří chtějí hlasy penzistů získat, budou vřeštět, jak se k našim starším spoluobčanům stát špatně zachoval. Vláda toto vřeštění asi ustojí.

Celou českou společnost však i přes současnou lacinou politickou debatu o důchodech čeká mnohem důležitější zvažování. A sice, kolik tedy peněz mají z veřejných peněz dostávat lidé, kteří měli celý život možnost si platit penzijní připojištění, kteří si na hypotéku pořídili bydlení nebo se jakkoliv jinak mohli na stáří zabezpečit. Pořád jim má podzim života platit ze svých odvodů mládežník, který právě začal bojovat o své místo na pracovním trhu?

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Mojmír Hampl

Mojmír Hampl: Náš penzijní systém je absurdní. Každý třetí senior odchází do penze předčasně

Mojmír Hampl dodal z pozice šéfa Národní rozpočtové rady vládě na konci loňského roku dvacet stran podkladů s návrhy na škrty ve výdajích a navýšení příjmů, aby se veřejné finance přestaly potápět do stamiliardových dluhů. A pak nechal vládu půl roku koupat se ve vlastní šťávě. Kabinet minulý týden představil úsporný balíček, který do velké míry kopíruje návrhy Hamplova úřadu. Jak je hodnotí sám Hampl? „Jsem rád, že politici vůbec našli nějaký kompromis,“ říká v rozhovoru pro Newstream. Prostor pro další škrty vidí a nejvíc ho děsí přemýšlení politiků o garantovaném důchodu.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česko krvácí na důchodech jako nikdy. A může být ještě hůř

Důchodový účet Česka padá letos do rekordního deficitu, který oproti loňsku narostl trojnásobně. Pokud Ústavní soud letos neposvětí snížení mimořádné valorizace penzí, bude deficit penzí ještě o dvacet miliard vyšší.

Přečíst článek

Vladimír Bezděk, ekonom, poradce a předseda představenstva v investiční společnosti AVANT a

Vladimír Bezděk: Vše směřuje k rovnému důchodu. Každý penzista dostane stejně peněz

Vedl dvě důchodové komise, tu první v letech 2004 až 2005. Pro Vladimíra Bezděka je to dávnověk, v současnosti je předsedou představenstva investičního fondu Avant, jednoho z největších fondů pro kvalifikované investory na českém trhu. Jeho doménou jsou nyní investice do nemovitostí. Téma penzí se však táhne jeho profesní kariérou. Je členem poradního týmu nastupujícího prezidenta Petra Pavla. Podepíše Pavel nižší zvýšení důchodů, o kterém se už dva dny baví poslanci? Bezděk k tomu jistě řekne své. A co bude s českým penzijním systémem? „Vše směřuje k jedné státní důchodové dávce,“ říká trochu věštecky.

Přečíst článek

Jiří Rusnok: Princip zásluhovosti bude z důchodů nevyhnutelně mizet

Jiří Rusnok: Princip zásluhovosti bude z důchodů nevyhnutelně mizet

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok souhlasí s Vladimírem Bezděkem, že éra rovných důchodů je nevyhnutelná. Kvůli stárnutí populace se důchody vrátí k primárnímu účelu – tím je zabránit tomu, aby se stáří automaticky rovnalo chudobě, míní exguvernér ČNB. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Bývalý český prezident Václav Klaus

Dalibor Martínek: Václav Klaus má bohužel pravdu. Jurečkova reforma penzí je fejk. Důchodci jsou posvátné krávy

Přečíst článek
Má růst důchod rychleji nebo ne?

Dalibor Martínek: Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Dalibor Martínek: Důchody jsou brzdou rozvoje Česka. Zemi sráží slabost politiků, ne důchodci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme