Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První bitva skončila. Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením

Nižší valorizace důchodů po hodinách obstrukcí prošla ve sněmovně prvním čtením
ČTK
 ČTK

Sněmovna dnes v noci dala šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Úvodní poslanecká debata o vládní novele trvala přes 13 hodin. Opoziční hnutí SPD neprosadilo její zamítnutí už v prvním čtení.

Reklama

Předlohu, která obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem, nyní posoudí sociální výbor. Na její projednání bude mít podle rozhodnutí pléna poloviční, měsíční lhůtu.

Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Vláda by podle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci důchodů pro příští rok.

Senioři na jachtě

Dalibor Martínek: Důchodci, přestaňte vydírat stát. Buďte solidární se svými vnoučaty

Lidí, kteří v Česku pobírají nějakou státní důchodovou dávku, je 3,4 milionu. A to včetně víc než 400 tisíc invalidních důchodců. Lidí, kteří pracují a přispívají na důchody, je 5,3 milionu. To jsou statistická data. Průměrný důchod nyní činí 20 216 korun. Což je zhruba na úrovni 48 procent průměrné mzdy v Česku. Pro lidi, kteří nepracují. A kteří by měli mít po svém produktivním věku na účtu úspory, měli by podle očekávání vlastnit dům. Někteří i jachtu.

Přečíst článek

Pro zamítnutí penzijní novely, jak to navrhl předseda SPD Tomio Okamura, hlasovalo ze 142 přítomných poslanců 60 opozičních zástupců. Proti bylo 82 poslanců vládního tábora.

Sedm hodin opozičních obstrukcí

Opozice ohlásila předem obstrukce, které provázely zejména prvních sedm hodin poslaneckého jednání od jeho zahájení ve čtvrtek v poledne. Opoziční lídři, zejména předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, je využili ke kritice počínání vlády v mnoha záležitostech.

"Hlavní lež je, že nám hrozí bankrot," uvedl ve zhruba 3,5hodinovém projevu. Do koaličního kabinetu Petra Fialy (ODS) se předseda ANO opřel například také kvůli inflaci. Fiala označil Babišova slova za nepravdy a nesmysly a podotkl, že nápady hnutí by zvýšily závazky státu celkem o 450 miliard korun.

Nákup v Kauflandu v Havířově.

Lukáš Kovanda: Nestrašme, Česko nebankrotuje, zvedat daně netřeba

Česko stále zápolí s recesí. Nečekaně. Podle zpřesněných údajů ČSÚ se zatím letos nedokázalo zcela vymanit z technické recese, do níž upadlo loni ve druhém pololetí. Mezi prvním letošním čtvrtletím a tím posledním loňským vykazuje stagnaci, nulový růst, uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

"Nám záleží na tom, aby Česko hospodařilo udržitelně," zdůraznil ministerský předseda. Cílem opatření je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zajištění dobrých životních podmínek nejen pro nynější důchodce, ale také pro jejich děti a vnoučata. "Děláme kroky, které vedou ke stabilizaci, aby měly budoucí důchody důstojnou úroveň a hodnotu," řekl.

Představitelé opozice hodnotili navrhované úpravy zcela jinak. "Jedná se o změny, které výrazně poškodí všechny příjemce důchodů, ty současné i budoucí," řekl Okamura. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová pokládá předlohu za nesmyslnou a asociální. "Stěžejním a jediným cílem je snížení životní úrovně důchodců," řekla.

Mezigenerační konflikt

Mnozí opoziční poslanci vinili kabinet z toho, že podle nich rozdmýchává mezigenerační konflikt. "Je zde vláda, která s jistou zvrhlou dávkou škodolibosti štve děti proti rodičům a prarodičům," uvedla například Jana Pastuchová (ANO). Jeden z mála koaličních poslanců, kteří v debatě vystoupili, Miroslav Zborovský (KDU-ČSL) vytkl opozici, že chce Česko nadále směřovat jako Titanic do ledovce.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Schyluje se k bitvě o důchody. Přitom zatím o nic nejde

Již za pár hodin vypukne ve sněmovně boj o novou podobu důchodů. Vláda se snaží protlačit zejména pomalejší růst valorizací. Argumentuje udržitelností průběžného systému pro další dekády. Opozice se chce za seniory (obrazně řečeno) prát a chce schválení zamezit všemi dostupnými prostředky. Výživné to jistě bude. Přitom tato bitva nemá vůbec smysl. Nevěříte? Tady jsou hlavní argumenty, proč aktuální vláda jen protahuje agónii systému, který by se měl raději zhroutit.

Přečíst článek

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018.

Předčasný důchod by měl být možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Jít by do něj mohli lidé, kteří pracovali a platili odvody 40 let, teď je to 35 let. Pobíraná částka v předčasném důchodu by se měla krátit víc než dosud.

Lukáš Kovanda: Česko krvácí na důchodech jako nikdy. A může být ještě hůř

Důchodový účet Česka padá letos do rekordního deficitu, který oproti loňsku narostl trojnásobně. Pokud Ústavní soud letos neposvětí snížení mimořádné valorizace penzí, bude deficit penzí ještě o dvacet miliard vyšší.

Přečíst článek

Penze se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je stejná pro všechny a v zásluhovém procentním díle se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Podle novely by se u předčasného důchodu až do řádného termínu zásluhová část nevalorizovala.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, měli by důchodci a důchodkyně stejně jako teď při mimořádné valorizaci dostat víc peněz. Pobírat by měli dočasný přídavek a zvednout by se jim měla i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. O kolik procent by totiž zásluhový díl v předchozím roce kvůli zdražování rostl, o tolik procent by bylo jeho běžné navýšení pak nižší. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr má odrážet 60 procent růstu cen.

Reklama

Související

Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

AKTUALIZOVÁNO: Vláda schválila kritizovanou nižší valorizací penzí. Reforma míří do rozpolcené sněmovny

Přečíst článek
Důchodci se podle všeho v červnu nakonec dočkají citelně nižší valorizace, než na jakou by měli nárok.

Vládní počty: stát ušetří 20 miliard, ale průměrný důchodce jen letos přijde o 7100 korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme