Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jiří Rusnok: Princip zásluhovosti bude z důchodů nevyhnutelně mizet

Jiří Rusnok: Princip zásluhovosti bude z důchodů nevyhnutelně mizet
ČTK
Stanislav Šulc

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok souhlasí s Vladimírem Bezděkem, že éra rovných důchodů je nevyhnutelná. Kvůli stárnutí populace se důchody vrátí k primárnímu účelu – tím je zabránit tomu, aby se stáří automaticky rovnalo chudobě, míní exguvernér ČNB. 

Reklama

Českou společností hýbe otázka důchodů. Způsobila to vláda Petra Fialy, která po sérii spekulativních výstupů jednotlivých ministrů o možné důchodové reformě začala legislativní proces rovnou tím, že chce změnit takzvaný valorizační vzorec. Ten doposud zajišťoval dorovnání starobních penzí v situaci, kdy inflace přesáhla dvouprocentní cíl České národní banky. 

Podle ekonomů však tento vzorec funguje bezproblémově maximálně do situace, kdy inflace nepřesáhne tři procenta.  

„Upozorňuji na to již několik let,“ prohlásil bývalý guvernér ČNB a současný poradce představenstva Allianz pojišťovny Jiří Rusnok v pořadu Co na to vaše peněženka na zpravodajské stanici CNN Prima NEWS. 

Průběžný systém má problém 

Exguvernér centrální banky se pak věnoval také myšlence rovných důchodů, kterou představil na byznysovém portálu newstream.cz bývalý šéf komise pro důchodovou reformu Vladimír Bezděk. 

 „S Vladimírem Bezděkem jsme byli v jedné z mnoha komisí pro důchodovou reformu. V jeho myšlence je hluboká pravda, ať se to někomu líbí nebo ne,“ prohlásil Rusnok. „Žijeme ve stárnoucí společnosti, a to vytváří problém pro průběžný důchodový systém, protože se mění poměry těch, kteří platí, a těch, kteří ze systému peníze získávají,“ pokračoval bývalý guvernér centrální banky. 

Vladimír Bezděk, ekonom, poradce a předseda představenstva v investiční společnosti AVANT a

Vladimír Bezděk: Vše směřuje k rovnému důchodu. Každý penzista dostane stejně peněz

Vedl dvě důchodové komise, tu první v letech 2004 až 2005. Pro Vladimíra Bezděka je to dávnověk, v současnosti je předsedou představenstva investičního fondu Avant, jednoho z největších fondů pro kvalifikované investory na českém trhu. Jeho doménou jsou nyní investice do nemovitostí. Téma penzí se však táhne jeho profesní kariérou. Je členem poradního týmu nastupujícího prezidenta Petra Pavla. Podepíše Pavel nižší zvýšení důchodů, o kterém se už dva dny baví poslanci? Bezděk k tomu jistě řekne své. A co bude s českým penzijním systémem? „Vše směřuje k jedné státní důchodové dávce,“ říká trochu věštecky.

Přečíst článek

Podle Rusnoka se tak blíží doba, kdy v systém narazí na své limity. A pak se bude muset společnost vrátit k primárnímu cíli důchodového systému jako takového. „No a tím je zajistit, aby stáří nebylo synonymem chudoby. To je základ důchodového systému přinejmenším ve vyspělé společnosti.“ 

Zvládnou to politici? 

Kvůli nedostatku prostředků ale bude muset společnost rezignovat na druhotné úkoly, které důchodový systém v tuto chvíli naplňuje. „Jedním z nich je například zajištění určité spravedlnosti ve vztahu mezi důchodem a předchozím výdělkem. To bude ustupovat do pozadí,“ uvedl Jiří Rusnok a potvrdil hypotézu Vladimíra Bezděka. 

Podle bývalého premiéra a šéfa ČNB taková situace z pohledu ekonoma je zcela jasná a nevyhnutelná. Ovšem problém může nastat v rovině politické a také právní. 

„Mimo jiné tu máme rozsudek Ústavního soudu, který říká, že máme sociální pojištění, a musí být zachována přiměřená vazba mezi výdělkem a tou pozdější důchodovou dávkou. Jsem zvědav, jak se s tím politici popasují,“ uzavřel Jiří Rusnok. 

Dalibor Martínek: Češi jsou posedlí důchody. Proč tolik lpíme na závislosti na státu

Marian Jurečka, který je nyní shodou okolností ministrem sociálních věcí, dostal na starost nevděčný úkol. Připravit něco jako reformu důchodového systému. Úkol, na kterém si již mnozí experti vylámali zuby. Fakta jsou totiž jasná. Důchodců bude neustále přibývat a není úplně jasné, kdo je bude živit.

Přečíst článek

Důchodová komise diskutovala o možnostech změn ve spoření na stáří, ale k oničemu nedospěla.

Důchodová komise zasedala a nic. Nikam jsme se neposunuli, říká její člen

Důchodová komise diskutovala o možnostech změn ve spoření na stáří, aby si lidé našetřené peníze vybírali postupně každý měsíc jako součást důchodu. Debatovala i o dalších změnách, a to třeba o poplatcích fondům. Žádné rozhodnutí či doporučení však nepřijala, oznámil člen důchodového poradního týmu Filip Pertold. Dobrovolné spoření na stáří představuje takzvaný třetí pilíř důchodového systému. Podle Asociace penzijních společností ČR si v něm na konci minulého roku peníze odkládalo 4,39 milionu lidí.

Přečíst článek

Senioři - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Jak reformovat důchody? Dát do systému více peněz a ne stále jen „bičovat“ občany

Zásadním cílem opatření v oblasti penzí by mělo být dostat do důchodového systému více peněz. Pokud to nemá být na dluh nebo z vyšších daní, nezbývá jiná možnost, než že si lidé budou sami na stáří spořit více, eventuálně začnou s takovým spořením dříve. Takže cokoli je k něčemu takovému pobídne, stojí za zvážení, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří, radí experti

Experti: Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří

Přečíst článek
Důchodový systém skončil loni v zatím nejvyšším schodku 72,8 miliard korun

Na penze jde stále více peněz. Důchodový systém skončil loni v zatím nejvyšším schodku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme