Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Tržby maloobchodu zklamaly. Češi mají paniku z utrácení

Lukáš Kovanda: Tržby maloobchodu zklamaly. Češi mají paniku z utrácení
ČTK
Lukáš Kovanda

Tržby tuzemských maloobchodníků se v březnu nečekaně silně propadly, meziročně o 8,1 procenta. Tak velký propad nikdo z expertů oslovených agenturou Bloomberg nepředvídal. Očekával se propad jen o 6,6 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Češi letos v březnu oproti stejnému období před rokem šetřili prakticky na všem. Kupovali méně potravin, méně potřeb pro domácnost, méně elektroniky, kosmetických potřeb, oděvů i obuvi, dokonce i léků a zdravotnických potřeb. Snížený zájem mají také o kulturu či sport. 

Lidé opět nakupovali méně. Maloobchod čeká několik hubených měsíců

AKTUALIZOVÁNO: Lidé opět nakupovali méně, jedenáctý měsíc v řadě. A lepší to ještě dlouho nebude

Tržby v tuzemských obchodech se v březnu snížily reálně o 8,1 procenta, meziměsíčně klesly o 0,7 procenta. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby klesly jedenáctý měsíc v řadě a podle analytiků se trend ještě dlouho neobrátí.

Přečíst článek

Výjimku představují pohonné hmoty. Ty ovšem loni v březnu zdražily extrémně. Třeba nafta se vlivem vpádu Ruska na Ukrajinu a jeho ekonomických dopadů prodávala až za 50 korun za litr. Letos v březnu byla o zhruba patnáct korun levnější. Což docela očekávatelně meziročně zvedlo sháňku po ní.

Čechy stále i tak decimuje inflace, která je neústupnější, než se přepokládalo třeba ještě na začátku letošního roku. Česká národní banka z její neústupnosti viní vládu a její deficit. Za první čtyři měsíce roku totiž vláda vytvořila historicky rekordní rozpočtový schodek 200 miliard korun.

Češi někde tankují litr nafty i pod třicet korun. A bude to i míň

Pračky špinavé ruské ropy jedou naplno. Češi tak tankují litr nafty i pod třicet korun

Nafta v Česku už stojí i 29,90 koruny za litr. A půjde ještě dolů. Obrovské zlevnění je ale podle ekonoma Lukáše Kovandy výsledkem toho, že do EU stále proudí ruská ropa, a to přes země typu Číny, Singapuru či Turecka, kterým se přezdívá „pračky špinavé ruské ropy“.

Přečíst článek

ČNB varuje, že pokud vláda nepředloží nyní v květnu dostatečně zeštíhlující konsolidační balíček, může jít se svými úroky dále nahoru. Základní sazbu přitom už takřka rok drží neměnně na poměrně vysoké úrovni sedmi procent. Další zvýšení úroků ČNB by tlačilo na výraznější pokles tržeb maloobchodu. Třeba proto, že by mohly podražit spotřebitelské úvěry.    

Ještě pomaleji, než se čekalo

Za celý letošní rok maloobchodní tržby klesnou o dvě procenta. Rapidní inflace bude totiž spotřebitele trápit delší dobu. Delší dobu tedy bude také výrazným způsobem ponižovat jejich kupní sílu. Vždyť ještě ke konci letoška je třeba počítat s její úrovní jen těsně pod deseti procenty v meziročním vyjádření.

Snižování inflace z odhadované dubnové úrovně 13,5 procenta tudíž bude ve zbytku roku jen velmi pozvolné, pozvolnější než se ještě na začátku roku čekalo. 

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Aleš Michl, guvernér ČNB

Stanislav Šulc: Mezi ČNB a vládou se rozhořel sympatický spor "Kdo za to může?"

Za inflaci může vláda, prohlásil razantně guvernér České národní banky Aleš Michl. Za inflaci je plně odpovědná Česká národní banka a její měnová politika, kontroval neméně ostře premiér Petr Fiala. Rozhořel se nám tu spor, který země dlouho neviděla. A je to dobře. O podstatě tuzemské inflace je totiž potřeba mluvit čím dál víc.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Češi více promýšlejí, za co utratí peníze. A častěji nakupují za hranicemi, je tam levněji

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme