Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Fialova vláda se zadlužuje 25krát rychleji než vlády 90. let

Petr Fiala, ODS
ČTK
Lukáš Kovanda

Současná vláda Petra Fialy vytvořila za čtyři měsíce „sekeru“ ve státním rozpočtu za 200 miliard korun. Sečteno, podtrženo, tu samou „sekeru“ – v očištění o inflaci – vytvořily obě Klausovy vlády, Tošovského vláda a vláda Zemanova v letech 1993 až 2001.

Reklama

Bez očištění o inflaci – tedy nominálně – letos vznikl za čtyři měsíce schodek odpovídající souhrnnému deficitu státního rozpočtu období let 1993 až 2002. 

Vrátíme-li se k reálnému vyjádření, na co tedy bylo v 90. letech a na přelomu milénia, tedy v letech 1993 až 2001, potřeba více než osmi let, to nyní vláda „stíhá“ za čtyři měsíce. Nynější vláda se tedy letos zadlužuje, resp. prohlubuje schodek svého rozpočtu, reálně zhruba 25krát rychleji než kabinety úřadující v 90. letech.

V 90. letech přitom česká ekonomika reálně rostla citelně rychleji než dnes, takže na tehdejší nárůst veřejného zadlužení si celkem pohodlně vydělala a Česko tudíž drželo jeho podíl na HDP na bezproblémové úrovni. Ne tak dnes.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda už tuší, že rozpočtový slib spíš nesplní

Vláda nakonec bude rozpočet muset novelizovat, do schodku 295 miliard korun se podle všeho nevejde, ukazuje historie. Nelze vyloučit, že deficit bude nakonec až v pásmu od 350 do 400 miliard korun. Komentuje čísla k plnění rozpočtu za období leden až duben, které v úterý vydalo ministerstvo financí, ekonom Lukáš Kovanda. 

Přečíst článek

Peníze na bezstarostné stáří už došly

Dalibor Martínek: Valorizace penzí? Peníze na bezstarostné stáří docházejí. Respektive, už nejsou

Žádné vládě se nechce do úpravy valorizačního vzorce penzí. Což je v jednoduchosti řečeno každoroční navýšení penzí na základě vzorečku, kde hlavní roli hraje výše inflace (v současnosti je 15 procent), a poloviny růstu reálné mzdy. Za loňský rok byl růst reálných mezd 6,5 procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stanjura a Fiala

Tempo ozdravování veřejných financí je sociálně únosné. A rychlejší, než si vláda vytyčila v programu, říká koordinátor NERV

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Stanjura chce šetřit už letos. Otestuje tím soudružnost pětikoalice

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) poskytl rozhovor redaktorům České tiskové kanceláře (ČTK),10. ledna 2023, Praha.

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet není dobrý hospodář. Propadá z péče o veřejné rozpočty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme