Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem
ČTK
Lukáš Kovanda

Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem. Obava ČNB z přetrvávající vysoké inflace houstne, poprvé po letech končí hlasování její bankovní rady nejtěsnějším možným výsledkem, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Dnešní hlasování bankovní rady ČNB skončilo poprvé po letech nejtěsnějším rozdílem jediného hlasu, čtyři ku třem, a to ve prospěch ponechání základní sazby na úrovni sedm procent.

Sazba je stejná, i když se odhad zvýšil

K navýšení sazby nedošlo přesto, že ČNB navyšuje svoji prognózu letošní inflace, a sice z 10,8 na 11,2 procenta. Koruna v reakci posiluje pod úroveň 23,50 za euro, protože trhy umocňují své sazky na to, že základní úrok ČNB kvůli stále rapidní inflaci nakonec ještě zvýší nebo že sazby bude muset ponechat na nynější již tak poměrně vysoké úrovni delší dobu.

V podobném duchu se ostatně vyjádřil také guvernér ČNB Aleš Michl na své tiskové konferenci po zasedání bankovní rady. Upozornil, že sázky trhu na již docela brzké snížení základní úrokové sazby jsou předčasné. A dokonce uvedl, že se na zasedání rady diskutovalo i výraznější zvýšení základní úrokové sazby než jen o 0,25 procentního bodu.

Guvernér ČNB podle svých dnešních slov viní z přetrvávajících inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, resp. její rozpočtovou politiku. Vláda totiž za čtyři měsíce vytvořila historicky rekordní schodek 200 miliard korun.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 procenta a meziročně klesl o 0,2 procenta. Uvedl to ČSÚ.

Přečíst článek

Česko překonalo recesi a vrací se k růstu, míní analytici. (Na snímku výroba ve společnosti GZ Media)

Češi znovu začali důvěřovat ekonomice. Překonali jsme recesi a vracíme se k růstu, míní analytici

Dubnové zlepšení důvěry v ekonomiku naznačuje, že Česko překonalo recesi a vrací se k hospodářskému růst. Shodují se na tom analytici. Zároveň ale varují před tím, že hospodářské oživení může signalizovat i posílení inflačních tlaků. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se důvěra v ekonomiku v dubnu zvýšila u podnikatelů i spotřebitelů, celkový index důvěry meziměsíčně vzrostl o 3,3 bodu na 97,2 bodu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc klesat nebude. Přesto se však Češi mohou „utlouct“ po čím dál dražších dovolených

Lukáš Kovanda: Inflace je stále vysoká a letos už moc neklesne. Ale po zdražujících dovolených se Češi mohou „utlouct“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme