Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Lidé opět nakupovali méně, jedenáctý měsíc v řadě. A lepší to ještě dlouho nebude

Lidé opět nakupovali méně. Maloobchod čeká několik hubených měsíců
ČTK
Dušan Kütner
duk

Tržby v tuzemských obchodech se v březnu snížily reálně o 8,1 procenta, meziměsíčně klesly o 0,7 procenta. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby klesly jedenáctý měsíc v řadě a podle analytiků se trend ještě dlouho neobrátí.

Reklama

Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v březnu meziročně poklesly, a to již jedenáctý měsíc po sobě. Oproti loňskému březnu se prodalo méně nepotravinářského zboží i potravin, naopak více pohonných hmot. Pokles tržeb zaznamenaly všechny sortimentní skupiny prodejen a také internetové a zásilkové obchody,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 procenta a meziročně klesl o 0,2 procenta. Uvedl to ČSÚ.

Přečíst článek

Za celé první čtvrtletí se maloobchodní tržby snížily reálně meziročně o 7,3 procenta. Tržby za  nepotravinářské zboží klesly o 8,4 procenta, za potraviny o 7,8 procenta, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 0,3 procenta. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby zvýšily o 4,3 procenta,“ dodává ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková.

V Česku zdražuje oblečení rychlejí než v EU

„Na klesajícím trendu nakupování se stále nic nemění. S vysokou inflací a klesající kupní sílou se snad ani nic jiného čekat nedá, i když si část domácností třeba vypomůže dřívějšími úsporami,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o cenách energií.

Fiala zakročil. Energogiganti budou muset odkrýt, kolik si účtují

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o skutečných cenách elektřiny a plynu než dosud. Statistiky by měly zahrnovat platby všech zákazníků. Uvedl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání se zástupci tuzemských dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Prim v rozpočtech domácností hraje podle Dufka bydlení, a především faktury za energie a nájem, zatímco ostatní musí jít stranou. Slabší jsou i prodeje potravin, což ovšem vzhledem k jejich prudkému zdražení snad není až tak překvapivé. „Mimochodem oblečení u nás stále – navzdory silné koruně – zdražuje rychleji než ve všech ostatních zemích EU,“ podotkl Dufek.

Tržby začnou růst až příští rok

Dokud zde bude vysoká inflace a budou klesat i reálné mzdy lze jen velmi těžko očekávat návrat k růstu maloobchodu. Inflace mění přístup k nakupování, vede k odkládání a substituci zboží v košících spotřebitelů, k vyhledávání alternativ nejenom na domácím trhu, ale i v zahraničí. Slabá poptávka by sice měla tlačit prodejce k nižším cenám, avšak na inflaci to zatím vidět není,“ podotkl Dufek.

„Výhled maloobchodu není příliš optimistický. Pokles reálných mezd bude pokračovat po zbytek tohoto roku. Reálně růst by mohly mzdy až v příštím roce," řekl ekonom společnosti Deloitte Václav Franče.

Potravinová banka, ilustrační foto. Jarní kolo potravinové sbírky startuje 22. dubna

Pro jídlo do potravinových bank chodí i lidé, kteří dřív pomoc nepotřebovali

Jarní kolo potravinové sbírky startuje už příští týden. Potravinovou pomoc podle předsedy federace potravinových bank Aleše Slavíčka potřebuje kvůli všeobecnému zdražování stále více Čechů.

Přečíst článek

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR

Velké řetězce na Slovensku zastropovaly ceny základních potravin. Ty české se na to nechystají

Osm největších maloobchodních řetězců na Slovensku ode dneška zastropuje ceny vybraných potravin. Opatření bude trvat tři měsíce. České řetězce zatím nic takového nechystají, řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Ve všech směrech výhodnější než zastropování cen by podle Prouzy byla nižší DPH na základní potraviny. K jejímu prosazení dnes opět vyzval ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se po roce a půl vrátily e-shopy

AKTUALIZOVÁNO: Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se vrátily e-shopy

Přečíst článek
Obchod (ilustrační foto)

Dalibor Martínek: Obchodníci zradili své zákazníky. Proto Češi nenakupují a ekonomika chřadne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme