Reklama

Berlín žádá Kanadu, aby vrátila Rusku turbínu a zbavila tak Kreml výmluv. Jinak hrozí propad i české ekonomice

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Německý ministr hospodářství Robert Habeck žádá kanadskou vládu, aby vrátila Rusku turbínu do plynovodu Nord Stream 1. Kanada ji zadržuje v souladu se sankcemi. Pokud by ji Rusku vydala, sankce poruší. Berlín ji k tomu přesto vyzývá, protože se obává propadu své ekonomiky v důsledku nedostatku ruského plynu, jenž hrozí právě kvůli chybějící turbíně.

Reklama

Habeck se Kanadu snaží přesvědčit tak, že když ta turbínu Rusku vrátí, Kreml přijde o klíčovou záminku. Snížení toku plynu plynovodem Nord Stream 1 o 60 procent, které přetrvává od poloviny června, je totiž podle Berlínu politicky motivované. Podle řady expertů by Rusko, kdyby skutečně chtělo, mohlo Německu plyn dodávat jinou cestou než plynovodem Nord Stream 1. Případně by mohlo využít jiné, záložní turbíny.

Kreml uvádí, že plyn plynovodem Nord Stream 1 nemůže v plné míře posílat právě z důvodu zmíněné chybějící turbíny. Takže pokud by Rusko danou turbínu mělo, nemohlo by se už na nic vymlouvat, míní Berlín.  A s tím se také snaží přesvědčit Kanadu i západní veřejnost. Habeck doslova žádá Kanadu i západní veřejnost o pochopení, když by nyní Ottawa měla na jeho naléhání sankce porušit. Protože pokud turbína stále bude v kanadských rukou, Kreml stále bude mít svoji záminku. „Opravdu účinné sankce jsou jen takové, které poškozují více Rusko než naši ekonomiku,“ apeluje Habeck.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Ruská ekonomika letos poklesne jen o 3,5 procenta, méně než Česko v letech 2009 nebo 2020

Pokles ruské ekonomiky letos bude nečekaně mělký, prognózují největší americké banky jako JP Morgan nebo Citigroup. První jmenovaná, největší banka USA, nově počítá s poklesem ruské ekonomiky čítajícím pouze 3,5 procenta. Jednalo by se tak o dramaticky slabší propad, než jakému ruské hospodářství čelilo v letech 2008 a 2009, v době světové finanční krize, nebo v roce 2020, kdy propukla covidová pandemie.

Přečíst článek

Bez plného obnovení dodávek ruského plynu je tuto zimu v EU velmi pravděpodobný náběh přídělového hospodaření s plynem, uvádí ve své nové analýze výzkumný institut Oxford Economics. Nejhůře zasaženými ekonomikami by v takovém případě byla podle něj vedle německé také italská, maďarská a česká.

Zmíněná turbína byla vyrobená v Kanadě německou firmou Siemens Energy. Rusko ji do kanadského Montrealu poslalo na opravu, však kanadská vláda ji dosud zadržuje. Kanadský premiér Justin Trudeau zadržení vysvětluje sankcemi na ruský ropný a plynárenský průmysl, které Ottawa uplatňuje v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

Ruský rubl

Ruská ekonomika se hroutí. Navzdory tomu, co tvrdí Putin

Pokud jako důkaz dopadů západních sankcí na ruskou ekonomiku nestačí fakt, že rozlohou největší země světa poprvé od bolševické revoluce nezaplatila svůj zahraniční dluh, zpráva o sociálně-ekonomické situaci Ruska nenechá už nikoho na pochybách. Ruská ekonomika se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme