Reklama

Arsen Lazarevič: Má ČEZ prodávat elektřinu mimo burzu? Ne. Měl by maximalizovat svoje zisky

ČEZ, sídlo
iStock
Arsen Lazarevič

Stát již nyní inkasuje téměř 80 až 90 procent veškerých zisků společnosti ČEZ a minoritní akcionáři si přerozdělí jen drobky. Zestátnění energetického giganta tak připomíná znárodňování, které se na úspěchu firmy podepíše výrazně negativně, píše v komentáři k vládním vizím budoucnosti ČEZ Arsen Lazarevič.

Reklama

Jakmile je někdo úspěšný, vyvolává to často závist a nenávist. Lidé obviňuji ze svých neúspěchu či tíživé situace toho druhého. Má přece hodně a nechce se podělit.

V padesátých letech si komunisté jako terč vybrali třeba majitele nemovitostí. Tvrdili, že vykořisťují dělnickou třídu a jejich zisky nejsou nijak zasloužené. Přistoupilo se proto nejdříve k stanovení stropu nájemného a poté ke znárodňování. Výsledek? Nemovitosti začaly chátrat a Česko má dodnes desítky tisíc neobyvatelných domů, především v pohraničí.

Dění ve společnosti ČEZ nabírá na obrátkách. Sledujte je

Bohužel komunistické manýry, které mohou připravit stát až o stovky miliard, vést k rozsáhlým arbitrážím a k panickému úniku zahraničních investorů, se vrací také v případě energetického gigantu ČEZ.

Stát v současnosti vlastní v ČEZ přibližně 70 procent. Na ziscích ale inkasuje výrazně více. Inkasuje DPH z prodané elektřiny, korporátní daň. Ze zisku, který společnost vyplácí, poté získá 70 procent dle svého podílu. A zbylé minority poté zdaní „daní z daní“ tedy tou z dividend. Fakticky lze tvrdit, že stát inkasuje ze zisku ČEZ téměř 80–90 procent veškerých zisků společnosti a minority si přerozdělí jen drobky.

ČEZ, sídlo

Lukáš Kovanda: Jak Čechům zlevnit elektřinu, aniž by se stát zadlužoval či musel znárodňovat elektrárny?

Premiér Fiala ve svém včerejším mimořádném projevu nastínil, že stát bude chtít pod své křídla získat výrobu elektřiny. Jednalo by se tedy zřejmě fakticky o dělení podniku ČEZ.

Přečíst článek

Má ČEZ prodávat elektřinu pod cenou?

A právě v takto nastaveném prostředí se objevuje požadavek, aby ČEZ část elektřiny prodával mimo burzu za nižší ceny. Prý je to řešení, které domácnostem pomůže zvládnout vysoké ceny energií. A argumenty pro tento krok? Francouzská EDF k tomu také přistoupila, tak proč by to nešlo v případě ČEZ. Myslí si to například ekonom Lukáš Kovanda, který k tomu sestavil i menší analýzu.

EDF skutečně část elektřiny nabídla za nižší cenu na základě předvolebního rozhodnutí prezidenta Macrona. Moc promyšlené ale nebylo. Cena akcie EDF se propadla, z deseti na méně jak osm euro za akcii, tedy přibližně o 20 procent. A cenné papíry si dosud nepolepšily, byť EDF vlastní ziskové jaderné elektrárny a po odstávkách se nejspíše stanou zlatým dolem. Investoři se totiž bojí do společnosti investovat kvůli možným dalším politickým nesmyslům.

Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Vláda nechala lidi s energiemi na pospas. Vymýšlí plány, ale nepomáhá

Levný tarif elektřiny, který vymýšlí ministr průmyslu, je jako chiméra. Nemá obrysy, nemá časové ukotvení, a vůbec se neví, zda se vůbec nějak promítne do koncových cen. Mezitím dodavatelé energií zvyšují zálohy násobně. A začínají posílat upomínky k jejich zaplacení. Platili jste dva tisíce měsíčně, teď už po vás chtějí šest. A bude hůř.

Přečíst článek

A ne, že by francouzskou vládu nikdo nevaroval. Kromě byznysových novinářů se ozvali i samotní zaměstnanci prostřednictvím odborů. Upozorňovali, že to může vážně poškodit společnost a připravit je o pracovní místa a celou věc poslali ke státním regulačním úřadům, které se tím ale odmítly zabývat. Dalším krokem je tedy soud a potamžo i arbitráž. Pokud by k ní došlo, tak šance na vítězství a náhrady akcionářům rozhodně malé nejsou.

Propadu hospodaření by se ČEZ nevyhnul

Podobný efekt, výrazné zhoršení finančních výsledků by velmi pravděpodobně nastalo i v případě ČEZ v okamžiku, kdyby začal část elektřiny prodávat mimo burzu za nižší cenu. Už teď má podnik problém vyplatit dividendu v řádném termínu. Celkem logicky tak vyvstávají spekulace, že má problém s cashflow. Navíc do 200 milionové ztráty se i navzdory výraznému zdražení elekřiny dostal také samotný dodavatel elektřiny ČEZ Prodej.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Vláda požaduje od ČEZ dividendu 48 korun. Je to výsměch, mohla chtít i 60 korun

Vláda si například letos mohla vytáhnout z ČEZ větší dividendu, než jakou navrhuje. Její dnešní návrh zní na 48 korun na akcii. Podle trhu a analytiků si mohla říci o více, až takřka o 60 korun na akcii. Nižším návrhem se připravuje o třeba pět miliard korun, které mohla dát výhradně na pomoc zmíněným dvaceti procentům nejpotřebnějších domácností.

Přečíst článek

Co by tedy ČEZ měl dělat, aby zmírnil dopady současné energetické situace na tuzemské domácnosti? Využít současné tržní prostředí k maximalizaci svého zisku. Bohužel ale dělá přesný opak. Výplatní poměr z dividend společnost snížila z 80 až 100 procent na 60 až 80 procent s tím, že potřebuje „investovat“. 

S návratem dividendy na 90–100 procent zdaněného zisku by ale stát mohl inkasovat už v přespříštím roce kolem 80 až 100 miliard korun, které může využít ke snížení DPH na energie nebo na pomoc těm nejpotřebnějším. ČEZ si dokonce může i na výplatu dividendy půjčit, neboť na trhu je schopen získávat velmi levné prostředky. Státu by tak mohl poslat peníze dřív.

Česku hrozí arbitráže

Ale vydá-li se cestou jakéhokoliv znárodňování, diktování prodeje elektřiny mimo burzu, sníží hodnotu společnosti až o stovky miliard korun a vystaví Česko riziku arbitráží. Těch už jsme v méně jednoznačných kauzách prohráli dost.

ČEZ, sídlo

Spása pro Škodu JS? ČEZ se stane jediným majitelem firmy ohrožené protiruskými sankcemi

Energetická Skupina ČEZ se stane stoprocentním vlastníkem české firmy působící v jaderné energetice Škoda JS. Získá tím také větší podíl ve vědecko-výzkumném pracovišti ÚJV Řež. Před několika lety se Škoda JS stala součástí ruské strojírenské skupiny OMZ ovládané Gazprombankou. Kvůli tomu se společnost v současné době ocitla v ohrožení sankcí, což má potenciální dopad i na zajištění stávajících klíčových dodávek pro jaderné elektrárny ČEZ, uvedl informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Přečíst článek

Za bílého dne okradení akcionáři stát mohou vyjít opravdu draho a dojít může i vyděšené investory, kteří raději příště zvolí stabilnější země. Nehledě na to, že by představenstvo nejednalo v zájmu všech akcionářů a vystavilo by se riziku trestního stíhání a majetkové odpovědnosti.

Kateřina Bohuslavová, ředitelka oddělení ESG Skupiny ČEZ

I ČEZ je udržitelná firma, říká jeho manažerka

Skupina ČEZ zakomponovala koncept ESG přímo do své byznysové strategie. Pro firmu má udržitelnost nejen ekologický či etický rozměr, ale stala se jedním z klíčových parametrů jejího byznysu. Problematice ESG se ve společnosti věnuje speciální oddělení, přímo podléhající generálnímu řediteli. „Abychom byli přijatelní pro společnost, musíme ukázat, že zisku dosahujeme eticky. A pro nás je otázka hrdosti, že se můžeme podívat do očí budoucí generaci,“ říká Kateřina Bohuslavová, ředitelka oddělení ESG Skupiny ČEZ. 

Přečíst článek

Pro boty Nike budou muset Rusové vycestovat. Výrobce se zcela stahuje z ruského trhu

Americká společnost Nike, která je největším výrobcem sportovního oblečení na světě, se rozhodla zcela opustit ruský trh. Firma uvedla, že znovuotevření svých ruských obchodů neplánuje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme