Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ vyplatí rekordní dividendu 145 korun na akcii

Akcie ČEZ prudce klesly
ČTK
 ČTK

Energetická společnost ČEZ vyplatí svým akcionářům rekordní dividendu z loňského očištěného zisku 145 korun za akcii, tedy téměř z celého zisku 78 miliard korun. Valná hromada tak v pondělí večer schválila návrh, který za stát podalo ministerstvo financí. Jde o nejvyšší dividendu v historii společnosti. Stát tak dostane 54 miliard korun. Zamítnut byl návrh představenstva na dividendu 117 korun za akcii, tedy 80 procent ze zisku.

Reklama

Dosud nejvyšší dividenda ČEZ byla 53 korun na akcii v roce 2009.

Návrh na zvýšenou dividendu podalo ministerstvo financí v polovině června, přestože původně uvádělo, že vlastní návrh podávat nebude. Představenstvo ČEZ k návrhu státu následně uvedlo, že firma bude schopna pokrýt vyplacení zvýšené dividendy bez nutnosti přijetí mimořádných opatření. Do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti. Celkově však návrh ministerstva neohrožuje podle představenstva střední ani dlouhodobou finanční stabilitu společnosti a nemá ani bezprostřední vliv na plánované investice.

Vyšší dividendu, jak chce stát, vyplatit můžeme, říká ČEZ. Ale může to ohrozit rating, tvrdí

Vyšší dividenda, jak chce stát? Proč ne, ale může to ohrozit náš rating, tvrdí ČEZ

Energetická skupina ČEZ je podle představenstva firmy schopna bez nutnosti přijetí mimořádných opatření pokrýt výplatu dividendy akcionářům ve výši 145 korun na akcii, tedy téměř z celého očištěného loňského zisku. Do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti, uvedl ČEZ.

Přečíst článek

Návrh ministerstva hromada schválila jasnou většinou hlasů, podle neoficiálních výsledků více než 90 procent. To podle analytiků není překvapivé. „K tomu, aby návrh prošel, bylo nutné získat nadpoloviční většinu přítomných. Při dnešní účasti 75,22 procenta všech akcionářů si stát mohl rozhodnout o výši dividendy prakticky sám,“  řekl analytik společnosti XTB Tomáš Cverna. Podle něj jde o pozitivní zprávu pro státní rozpočet i minoritní akcionáře.

Deset extra miliard pro stát

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes ještě před rozhodováním valné hromady řekl, že vyšší dividenda ČEZ by přinesla do státního rozpočtu asi deset miliard korun navíc. Peníze podle něj poslouží zejména na pokrytí nákladů, které způsobily vysoké ceny energií, tedy na kompenzace domácnostem a firmám, na příspěvek na bydlení a na mimořádnou valorizaci důchodů.

Valná hromada dnes zatím v rámci svého dnešního programu dokončila pět bodů z celkových sedmi. První bod věnovaný zprávám představenstva a dozorčí rady společnosti trval více než deset hodin, byl tak dosud nejdelší, řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Akcionáři během toho položili kolem 130 dotazů. Největší část dotazů prvního bodu se týká tzv. rozdělení části skupiny ČEZ, jejího rekordního zisku v loňském roce, přístupu firmy k takzvané windfall tax z nadměrného zisku nebo plánů společnosti do budoucna.

Daniel Beneš, šéf ČEZ (vlevo) a premiér Petr Fiala (ODS)

Valná hromada ČEZ dnes schválí rekordní dividendu. Proč se akciím podniku až tolik nedaří

Dnes se koná valná hromada třetí největší firmy České republiky dle loňské výše tržeb, společnosti ČEZ. Její akcionáři rozhodnou o výši dividendy z loňského rekordního zisku. Čistý zisk podniku loni meziročně stoupl více než osminásobně, na 80,7 miliardy korun, zejména díky rekordním burzovním cenám elektřiny a plynu, které v EU vystoupaly na dějinná maxima zejména v důsledku dopadů ruské invaze na Ukrajinu. Přední evropská banka Santander i tak čeká výrazný propad akcií ČEZ.

Přečíst článek

Následně akcionáři schválili účetní závěrky společnosti za loňský rok. V dalším průběhu byly kromě dividendy schváleny objemy peněz firmy na dary. V příštím roce budou činit 250 milionů korun a letos 200 milionů korun. Schválena byla také zpráva o příjmech členů orgánů společnosti. Do konce programu valné hromady tak zbývají ještě dva body. Mezi nimi například volba členů dozorčí rady.

Stát je majoritním vlastníkem společnosti, nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ.

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Cena akcií ČEZ na pražské burze v pondělí posílily o 2,5 procenta na 1068 korun.  Stojí za tím páteční večerní tisková konference, na níž hlavní akcionář, tedy stát, zveřejnil návrh dividendy. Ta má být 145 korun, díky čemuž by ČEZ vyplatil většinu loňského rekordního zisku přesahujícího 80 miliard. Krátce před tiskovkou však došlo k mimořádně vysokému nákupu akcií za 250 milionů korun. Došlo k insider tradingu?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Přečíst článek
Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan: Vládní přešlapávání a nejistota kolem ČEZ nás stojí miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme