Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zuckerbergova ochranka stála desítky milionů dolarů, patnáctkrát více než Bezosova

Mark Zuckerberg
ČTK
Dušan Kütner

Facebook má nejen téměř tři miliardy uživatelů a tedy větších, či menších příznivců, ale i odpůrců. A to zřejmě v některých případech takových, že je třeba zakladatele a hlavní mozek sociální sítě pečlivě střežit. Náklady na jeho ochranu loni mnohonásobně převyšovaly podobné služby dalším nejbohatším lidem a nejmocnějším manažerům na světě, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Společnost Meta provozující sociální síť Facebook loni utratila za bezpečnost svého zakladatele a šéfa Marka Zuckerberga a jeho rodiny 26,8 milionu dolarů (asi 603 milionů korun). Náklady na udržení Zuckerberga v bezpečí neustále rostou – loni meziročně o šest procent – a daleko převyšují náklady, které utrácejí podobné technologické společnosti za své nejvýše postavené manažery – například  loni ochrana tehdy nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose stála Amazon „pouhých“ 1,6 milionu dolarů, uvedl Bloomberg.

Náklady mateřských firem na bezpečí svých nejvyšších šéfů v roce 2021 (v milionech dolarů):

jméno firma částka
Mark Zuckerberg Meta/Facebook 25,2
Sheryl Sandbergová Meta/Facebook 9,0
Sundar Pichai Google 4,3
Evan Spiegel Snap 2,3
Larry Ellison Oracle 2,2
Jeff Bezos Amazon 1,6
Warren Buffett Berkshire 0,27
Parag Agrawal Twitter 0,06

pramen: Bloomberg

Důvod je prostý, Meta považuje Zuckerberga za „synonymum“ pro firmu i sociální síť. „Mark je v centru zvýšené pozornosti médií, legislativy a regulačních orgánů a negativní nálada ohledně naší společnosti je s ním přímo spojena a často na něj přenášena,“ uvedl Bloomberg s odkazem na dokumenty pro regulační úřady.

V minulosti čelil Facebook i Zuckerber nařčení z nepřímého ovlivňování amerických prezidentských voleb či hlasování o brexitu. Whistleblowerka Frances Haugenová pak loni vynesla tajné interní materiály, podle kterých Instagram zhoršuje psychiku dětí a Facebook kvůli dosažení zisku efektivně nebojuje s dezinformacemi.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg: Asociál, který propojil svět

Během jediného dne přišel Mark Zuckerberg o 29 miliard dolarů, když akcie jeho sociální sítě Facebook odepsaly 26 procent. Poprvé od vstupu Facebooku na burzu tak Zuckerberg opustil prestižní klub deseti nejbohatších lidí planety. Zvládne stále ještě mladý podnikatel ustát tlak, který na jeho osobu nyní začne nyní doléhat ještě více než doposud? 

Přečíst článek

Celkem na Zuckerbergovu ochranu v jeho domovech a na cestách vyložila Meta částku 15,2 milionu dolarů, uvedl Bloomberg s odkazem na dokumenty určené regulačním úřadům. Dalších deset milionů dolarů dostává Zuckerberg jako příspěvek před zdaněním na zabezpečení jeho rodiny a 1,6 milionu dolarů na použití soukromého letadla pro osobní cesty.

Celá suma pak tvoří téměř veškerou jeho odměnu za působení v čele Meta/Facebooku, protože oficiálně pobírá roční plat ve výši jeden dolar a nedostává bonusy ani odměny za vlastní kapitál.

Nejúspěšnějším až kultovním počinem herního studia Epic Games byla hra Fortnite.

Sony a majitel Lega zbrojí na metaverse, za miliardy dolarů koupí podíly v Epic Games

Budování virtuálního světa zvaného metaverse získalo další finanční stimul. Nadnárodní zábavní gigant Sony a majitel Lega, společnost Kirkbi koupili podíly, každý za miliardu dolarů (asi 22 miliard korun), v herní společností proslavené její Fortnite, firmě Epic Games, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Náklady na zajištění Zuckerbergovy bezpečnosti jsou ve srovnání s jeho stejně vlivnými kolegy, u nichž jsou tato data veřejně dostupná? mnohonásobně vyšší. Například náklady na ochranku ředitele Twitteru činily pouhých 64 tisíc dolarů. A naopak Tesla náklady na zabezpečení spojené s generálním ředitelem Elonem Muskem nezveřejňuje vůbec.

Meta také platí za bezpečnost pro další přední šéfy, včetně téměř devíti milionů dolarů v roce 2021 na ochranu provozní ředitelky Sheryl Sandbergové. Navíc pak dostává 2,3 milionu dolarů na použití soukromých letadel pro osobní cesty. 

Meta Platforms, matka Facebooku

Historický propadák. Facebook za jediný den smazal 252 miliard dolarů

Akcie Facebooku, resp. jeho majitele, společnosti Meta Platforms, včera přišly o 252 miliard dolarů své tržní hodnoty. To odpovídá 5,4 bilionu korun. Krvavý čtvrtek zamával i s majetkem Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku, který rekordně zchudl a opustil tak elitní klub dolarových stamiliardářů.

Přečíst článek

Bývalý vicepremier britské vlády v letech 2010 až 2015 Nick Clegg bude od února 2022 řídit metasvět Facebooku a dalších sítí společnosti Meta Marka Zuckerberga. Na snímku Světovém ekonomickém fóru v Davosu v roce 2011.

Vlivný lobbista ve Facebooku povýšil. Bývalý britský vicepremiér Clegg za něj bude jednat s vládami

Bývalý britský vicepremiér z let 2010 až 2015 za vlády Davida Camerona Nick Clegg měl v době svého politického působení zásadní vliv na miliony Britů. Pětapadesátiletý Clegg dostal nyní možnost ovlivňovat ještě mnohem více lidí – zakladatel a šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg jej jmenoval prezidentem firmy pro globální záležitosti.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, teď Meta

Zpackaný projekt vlastní kryptoměny Facebooku končí. Firma rozprodává majetek za miliardy

Meta, dříve Facebook definitivně končí s plány na vlastní kryptoměnu. Rozprodává majetek a intelektuální know-how za tím účelem zřízené firmy Diem Association v hodnotě téměř čtyř miliard korun, píše Reuters.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg pod tlakem. Facebooku propadly zisky a bájnému metaversu nikdo nevěří

Kvůli pandemii klesají Facebooku příjmy z reklam, zadavatelé podle vedení společnosti omezili marketingové rozpočty. Analytici však upozorňují, že například konkurenční Google tyto problémy nemá a spíš jde o problémy Facebooku. Cena akcií sociální sítě se zřítily.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme