Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sony a majitel Lega zbrojí na metaverse, za miliardy dolarů koupí podíly v Epic Games

Nejúspěšnějším až kultovním počinem herního studia Epic Games byla hra Fortnite.
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Budování virtuálního světa zvaného metaverse získalo další finanční stimul. Nadnárodní zábavní gigant Sony a majitel Lega, společnost Kirkbi koupili podíly, každý za miliardu dolarů (asi 22 miliard korun), v herní společností proslavené její Fortnite, firmě Epic Games, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Tvůrce kultovní hry Fortnite, herní společnost Epic Games oznámila, že získala dvě miliardy dolarů investic od Sony Group a rodinné holdingové společnosti Kirkbi stojící za Lego Group. Každá z firem za miliardu dolarů koupila akcie, jejichž celková cena tak ohodnocuje Epic Games na 31,5 miliardy dolarů. Investice je výsledkem smlouvy o partnerství s cílem rozvíjet virtuální metaverse uzavřené na začátku dubna, uvedl Reuters.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg pod tlakem. Facebooku propadly zisky a bájnému metaversu nikdo nevěří

Kvůli pandemii klesají Facebooku příjmy z reklam, zadavatelé podle vedení společnosti omezili marketingové rozpočty. Analytici však upozorňují, že například konkurenční Google tyto problémy nemá a spíš jde o problémy Facebooku. Cena akcií sociální sítě se zřítily.

Přečíst článek

„Jako kreativní zábavní společnost jsme nadšeni, že můžeme investovat do Epic Games, abychom prohloubili náš vztah k oblasti metaverse, prostoru, kde tvůrci a uživatelé sdílejí svůj čas,“ prohlásil předseda, prezident a generální ředitel společnosti Sony Group Corporation Kenichiro Yoshida.

Metaverse je nejnovější módní slovo v technologickém prostoru a odkazuje na myšlenku sdílené virtuální platformy, ke které mohou lidé přistupovat prostřednictvím různých zařízení a kde se mohou pohybovat v digitálních prostředích. Nabídky v tomto segmentu nabírají na tempu, protože to techničtí giganti považují za hlavní inovaci a generátor příjmů, podotkla agentura.

Microsoft posiluje na herním trhu. Kupuje tvůrce herní série Call of Duty

Microsoft koupí za 68,7 miliardy dolarů Activision Blizzard, tvůrce videoher, který stojí za franšízou herní série „Call of Duty”. Má jít o největší akvizici Microsoftu v historii, a také největší akvizici v dějinách herního průmyslu, píše Bloomberg News. Akcie Activision Blizzard před otevřením burzy přidávají 40 procent.

Přečíst článek

Velkým propagátorem metaverse je Mark Zuckerberg a jeho Facebook, kvůli kterému i přejmenoval původní firmu provozující populární sociální síť na Meta. A Microsoft v lednu souhlasil s nákupem výrobce jiné superúspěšné hry Call of Duty, společnosti Activision Blizzard za 68,7 miliardy dolarů  (asi 1,5 bilionu korun), což je dosud největší akvizice v herním sektoru.

Pro Sony Group je to již třetí nákup podílu v Epic Games, upozornil server MusicBusinessWorldwide. Předloni získala prvních 1,5 procenta za 250 milionů dolarů, loni pak dalších 0,7 procenta za 200 milionů dolarů. Aktuální miliardová investice představuje další 3,2 procenta všech akcií Epic Games, takže podíl Sony Group nyní činí 5,4 procenta, za který utratila 1,45 miliardy dolarů.

Bývalý vicepremier britské vlády v letech 2010 až 2015 Nick Clegg bude od února 2022 řídit metasvět Facebooku a dalších sítí společnosti Meta Marka Zuckerberga. Na snímku Světovém ekonomickém fóru v Davosu v roce 2011.

Vlivný lobbista ve Facebooku povýšil. Bývalý britský vicepremiér Clegg za něj bude jednat s vládami

Bývalý britský vicepremiér z let 2010 až 2015 za vlády Davida Camerona Nick Clegg měl v době svého politického působení zásadní vliv na miliony Britů. Pětapadesátiletý Clegg dostal nyní možnost ovlivňovat ještě mnohem více lidí – zakladatel a šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg jej jmenoval prezidentem firmy pro globální záležitosti.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Přechod k metaversu přišel Zuckerberga draho. Od ledna přišel o více než polovinu majetku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme