Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdroje vyschly. Evropské startupy budou i letos hladovět

Zdroje vyschly. Evropské startupy budou i letos hladovět
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Rok 2022 byl z pohledu evropských technologických startupů brutální. Kdysi bohatě oceňované technologické společnosti se dostaly pod tlak globálních faktorů, včetně války na Ukrajině a přísnější měnové politiky. Zdroje rizikového kapitálu vyschly, akcie firem krvácely. A zdá se, že není všem černým dním konec. Technologická krize pokračuje, ukazuje prognóza společnosti Atomico.

Reklama

Technologické firmy se v posledním roce a půl ocitly pod obrovským tlakem investorů, aby za každou cenu upřednostňovaly ziskovost před růstem. Podle údajů společnosti Atomico, která se zabývá rizikovým kapitálem, financování soukromých technologických startupů v Evropě loni kleslo o 22 procent na 83 miliard dolarů ze 106 miliard dolarů v roce 2021.

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

A tento pokles se podle odhadu téže venture kapitálové (VC) společnosti, která v minulosti zainvestovala například do společností Stripe, Klarna či Graphcore, nezastaví ani letos, upozornil server CNBCInvestice do evropských technologických startupů se letos sníží o dalších 39 procent na 51 miliard dolarů.

Úprk amerických investorů

Z velké části je to způsobeno ústupem amerických investorů. Americké fondy byly dříve významnou hnací silou finanční aktivity v Evropě. Federální rezervní systém (Fed) a také další světové centrální banky zvýšily úrokové sazby a stáhly pandemické stimuly, aby zabránily prudkému růstu inflace.

Ve Spojených arabských emirátech se teď firmy ze Silicon Valley snaží získat peníze.

Karta se otočila, firmy ze Silicon Valley teď prosí o peníze v Perském zálivu

Ekonomické zpomalení v severní Americe a Evropě tlačí fondy rizikového kapitálu do bohatých zemí Blízkého východu, kde naopak díky vysokým cenám ropy neví, co s vydělanými penězi.

Přečíst článek

To přimělo investory přehodnotit své pozice ve ztrátových technologických společnostech, jejichž hodnota se obvykle opírá o očekávání budoucích peněžních toků. „Na celkovém technologickém trhu v Evropě došlo k výraznému stlačení násobků ocenění,“ uvedl fond Atomico.

O práci přišly tisíce lidí

V loňském roce tak zaznamenaly společnosti obrovské revize cen svých akcií směrem dolů. Příkladem za všechny je švédský gigant Klarna, který snížil své ocenění o 85 procent na 6,7 miliardy dolarů. 

Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Krach SVB se šíří do světa. Do insolvence míří její britská pobočka, dvě stě start-upů žádá Downing Street, aby zasáhla, jinak padnou

Důsledky největšího bankovního krachu od dob finanční krize v podobě bankrotu Silicon Valley Bank se šíří do světa. Britská pobočka banky míří podle agentury Bloomberg do insolvence a téměř dvě stě technologických firem a start-upů žádá tamní vládu, aby zasáhla, jinak jako klienti SVB zkrachují také, uvedl Bloomberg.

Přečíst článek

Celé technologické odvětví také trápí výrazné propouštění. V prvním letošním čtvrtletí bylo podle společnosti Atomico v Evropě propuštěno 11 100 zaměstnanců technologického průmyslu.

„Je příliš brzy na to, abychom mohli říci, zda je to vysloveně vrchol,“ uvedl pro CNBC Tom Wehmeier, partner společnosti Atomico. „Očekávali bychom, že až do roku 2023 a dále bude pokračovat zvýšená míra propouštění. To je vždy nedílnou součástí povahy tržních cyklů,” uzavřel.

Apple, ilustrační foto

Apple je jednička, Tesla propadlík. Tržní hodnota nejcennějších firem spadla nejvíc od krize v roce 2009

Investory zatřásla krize důvěry. Loni krvácely zejména akcie Big Techů. Tržní hodnota stovky nejcennějších světových firem podle žebříčku sestavovaného poradenskou společností PwC propadla za poslední rok o 11 procent, což je nejvíce od finanční krize v roce 2009. Nejhodnotnější firmou je i nadále Apple, propadlíkem je Tesla.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

jednorožec

Peníze zdražily, zábava skončila. Investičním hitem jsou cihly, beton a půda

Přečíst článek
video

FreshStart: Podnikání není raketová věda. Moc počítání na startu může být na škodu, říká ekonom Kovanda

Přečíst článek
Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme