Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ocel je nejdražší v historii. Může za to zákaz dovozu suroviny z Ruska

Sklad oceli
ČTK
Dušan Kütner
duk

Evropské ceny oceli dosáhly nového rekordu, a to v důsledku zákazu dovozu z Ruska, který je součástí nedávno přijatého čtvrtého balíku sankcí vůči Kremlu za jeho invazi na Ukrajinu. Evropská unie je pro ruské výrobce hlavním trhem s ocelí, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Před týdnem přijatý čtvrtý balík sankcí Evropské unie vůči Rusku za jeho agresi na Ukrajině se výrazně podepsal pod razatně rostoucí ceny oceli v Evropě. 

Ceny za takzvané svitky válcované za tepla v pátek vyskočily o 10 procent na 1435 eur (asi 35 600 korun) za tunu, uvedl Bloomberg s odkazem na týdenní údaje společnosti Kallanish Commodities. Ceny výztuže rovněž vzrostly na čerstvé historické maximum.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Trh nyní očekává, že brzy vstoupí v platnost nová opatření zakazující vstup hotových ruských ocelových výrobků do Evropské unie. V důsledku toho obchodníci zvýšili ceny, protože se připravují na sníženou nabídku.

Vývoj cen oceli na evropském trhu k 21. březnu 2022 (v eurech):

pramen: Bloomberg

EU je klíčovým trhem pro ruské výrobce oceli – z nichž většinu vlastní ruští miliardáři – a evropští úředníci se prostřednictvím ekonomických sankcí snaží na Kreml tlačit, aby svůj vojenský postup na Ukrajině zastavil.

Zničené nákupní centrum v Kyjevě

Kvůli válce na Ukrajině firmy ruší investice. Jejich plány smetla vlna nejistot

Firmy po celém světě začaly kvůli dopadům války na Ukrajině rušit připravené investice. Tempo, jakým od svých plánů teď odstupují, se přitom zrychluje. Agentura Bloomberg uvedla, že celkem už jde o částku kolem 25 miliard dolarů (více než 557 miliard korun).

Přečíst článek

Trh se již vypořádal se ztrátou ukrajinského exportu, obvykle pátého největšího dodavatele do Evropy, podotkl Bloomberg. Extrémně vysoké náklady na energii také narušily provoz v některých závodech na kontinentu a omezily dodávky.

> > > > > Vše o ukrajinské krizi čtěte zde < < < < < <

> > > > > Vše o inflaci čtěte zde < < < < < <

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme