Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ocel - informace o tématu

Největší německý výrobce oceli Thyssenkrupp omezí produkci v Duisburgu

Lukáš Kovanda: Thyssenkrupp bude masivně propouštět. Teď se to krajně nehodí

Největší německá ocelárna, Thyssenkrupp, plánuje masivní propouštění a snižování stavů po tisících. Na ikonický podnik dolehla zelená agenda.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Lukáš Kovanda: Češi dál financují Putinovu válku. Jen letos Rusku poslali desítky miliard

Evropská unie prodlouží dobu, po niž ještě povoluje dovoz ruské oceli, o čtyři roky. Ocel z Ruska se tak bude moci do zemí EU dovážet až do října 2028. Bez ruské oceli by v Česku měly vážné potíže například Škoda Auto nebo nošovická Hyundai; ty ruskou ocel upotřebí třeba v základní karosérii svých vozidel. Nepřímo se tak ovšem nadále financuje – a financovat tedy o čtyři roky dále bude – Putinova válka na Ukrajině.

Přečíst článek
Sanjeev Gupta, majitel, skupina Liberty

Stanjura s Jurečkou jedou řešit situaci v ostravské huti s miliardovými dluhy. Půjčka od státu je mimo hru

Mimořádná půjčka od státu pro zadluženou společnost Liberty Ostrava není na pořadu dne. Stát zvolí postup podle toho, jak bude situaci řešit firma, řekl vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) před svou dnešní cestou do Ostravy, kde má spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) odpoledne jednat se zástupci hutě Liberty Ostrava i jejího dodavatele energií Tameh Czech.

Přečíst článek
Zjevná spotřeba oceli v Česku byla ve třetím čtvrtletí nejnižší za deset let

Ocelářství v krizi. Zjevná spotřeba oceli v Česku je nejnižší za deset let

Zjevná spotřeba oceli v Česku dosáhla v letošním třetím čtvrtletí 1,37 milionu tun, nejméně za posledních deset let, uvedla Ocelářská unie, která sdružuje podniky z hutnictví a ocelářství v ČR. Nízká spotřeba podle ní odráží nedobrou situaci v českém průmyslu a stavebnictví i stagnaci v Německu.

Přečíst článek
Vítkovice Steel usilují o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli

Vítkovice Steel prosí Brusel o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel žádá Evropskou unii o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli do roku 2028. Vyrábí se z ní tlusté plechy. Její konec podle firmy může způsobit krizi ve stavebnictví či automobilovém průmyslu, uvedla mluvčí společnosti Jana Dronská. O výjimku usiluje také Belgie a Itálie. Sankce vůči Rusku EU a další země světa zavedly v souvislosti s jeho pokračující agresí na Ukrajině.

Přečíst článek
Si Ťin-pching

Odvetná čínská cla na dovoz z USA porušují mezinárodní pravidla, tvrdí WTO

Světová obchodní organizace (WTO) dospěla k závěru, že cla, která Čína uvalila na dovoz ze Spojených států v odvetě za americká cla na dovoz oceli a hliníku, jsou v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Přečíst článek
Třinecké železárny: Největší podíl na objemu prodeje měl stejně jako v předchozích letech drát.

Třinecké železárny ustály krize a masivně investují do dekarbonizace výroby

Třinecké železárny loni ustály výpadky dodávek železné rudy kvůli válce na Ukrajině i energetickou krizi. Zisk oproti předchozímu roku poskočil o miliardu na téměř 2,4 miliardy korun. Letos firma výrazně investuje do ekologizace výroby oceli, od uhlí přejde k plynu.

Přečíst článek
Švédská společnost Hybrit vyrábí ocel za využití vodíku jako paliva.

Začal lukrativní závod. Kdo převede „věčnou” ocel do zelenějších časů, vydělá

„Časy se mění, ocel je věčná.“ Tak zní proslulý výrok připisovaný globálnímu ocelářskému magnátovi Lakshmimu Mittalovi. Neplatí však stoprocentně – ocel možná opravdu je věčná, ale také prochází změnami. Teď se třeba má stát „zelenější“. Nové technologie začínají tuto objednávku plnit, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
Třinecké železárny: Největší podíl na objemu prodeje měl stejně jako v předchozích letech drát.

Chrenek může být spokojen. Třinecké železárny loni ztrojnásobily zisk na 1,3 miliardy

Třinecké železárny ze skupiny Moravia Steel ovládané slovenskými miliardáři v čele s Tomášem Chrenkem loni téměř ztrojnásobily zisk na 1,306 miliardy korun. Tržby podniku meziročně stouply o 8,6 miliardy na 43,715 miliardy korun, uvedla mluvčí skupiny Petra Macková Jurásková.

Přečíst článek
Liberty Ostrava

Huť Liberty Ostrava ustála dopady války na Ukrajině a hlásí rekordní výsledky

Huti Liberty Ostrava se daří, hlásí dosud nejlepší výsledky od dob akvizice podniku v roce 2019, a to navzdory enormnímu růstu nákladů a negativním dopadům války na Ukrajině. Ostravská huť v loňském finančním roce vydělala 6,1 miliardy korun.

Přečíst článek
Stavba průmyslové haly

Krize ve stavebnictví. Nic není a všechno extrémně zdražuje

Stoupající ceny stavebních materiálů nejsou jediným problémem, kterému stavební firmy čelí. Vzhledem k současné situaci s energiemi a ke konfliktu na Ukrajině jsou některé komodity jako ocel nebo dřevo na trhu nedostatkové. Vyplývá to z ankety mezi stavebními firmami. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) materiál a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zdražily meziročně o 25,2 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok  pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. 
Právě schválený balík americké pomoci může odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí ale zatím  nezajistí, uvedla agentura AP. Ekonomická a vojenská podpora v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) podle ní umožní Ukrajině zpomalit postup ruských vojsk a poskytne jí čas na vypracování strategie, jak vytlačit Rusko z ovládnutých území.
Reklama
Reklama
Doporučujeme