Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kvůli válce na Ukrajině firmy ruší investice. Jejich plány smetla vlna nejistot

Zničené nákupní centrum v Kyjevě
ČTK

Firmy po celém světě začaly kvůli dopadům války na Ukrajině rušit připravené investice. Tempo, jakým od svých plánů teď odstupují, se přitom zrychluje. Agentura Bloomberg uvedla, že celkem už jde o částku kolem 25 miliard dolarů (více než 557 miliard korun).

Reklama

Válka na Ukrajině přiměla firmy po celém světě k přehodnocení svých investičních plánů. Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, což bylo téměř před měsícem, se na finančních trzích citelně zvýšila nervozita. Značná cenová kolísavost pak rychle destabilizovala úvěrové trhy. Firmy ruší miliardové investice, které chtěly financovat například emisí dluhopisů či akcií. Místo toho ohlášené emise firemních bondů i primární veřejné nabídky akcií ruší. Stejně tak se neuskuteční některé z plánovaných fúzí a akvizic. 

Týká se to mnoha plánů - od těch, které měla automobilka Tesla, až po dopravní služby v Indii. Zasaženy jsou hlavně americké firmy. Zatím poslední z velkých firem, které zrušily chystané investice, je Tesla. Tento americký výrobce elektromobilů odložil minulý týden plánovanou nabídku dluhopisů za jednu miliardu dolarů. Ze zhruba 80 firem, které zatím podobné investiční plány ruší, je téměř polovina z USA.

Elon Musk

Muskův sen o levnějších vozech Tesla dostává trhliny. Válka na Ukrajině prodražuje výrobu baterií

K cenově dostupným autům na baterie, které vytlačí ze silnic vozy se spalovacími motory, se ve svých snahách zezelenat upíná nejen celá Evropa, ale také řada automobilek. Jejich plány může ale zhatit probíhající válka na Ukrajině. Ta totiž prodražuje vzácné kovy, které jsou důležitou surovinou pro výrobu baterií, píše Reuters.

Přečíst článek

„Důvěra investorů dostala od invaze na Ukrajinu tvrdou ránu. Proti Rusku jsou zaváděny sankce, zatímco prudce vzrostly ceny komodit,“ poznamenala hlavní analytička Susannah Streeterová ze společnosti Hargreaves Lansdown v Londýně.

Opatrnost kvůli válce na Ukrajině zasáhla všechny části světa. Například společnost Mumbai International Airport, která provozuje dopravní služby v Indii, zastavila prodej dolarových dluhopisů. Podobně americká společnost SS&C Technologies Holdings prozatím nevyužije úvěr za 1,7 miliardy dolarů a brazilská firma Trocafone teď neuskuteční chystanou primární veřejnou nabídku akcií (IPO).

Odložené kontrakty za více než 18 miliard dolarů se týkají financování prostřednictvím emise dluhopisů či jiné formy dluhu. Zbytek připadá na fúze, akvizice a primární nabídky akcií.

fúze a akvizice, ilustrační foto

Prodeje evropských firem loni dosáhly pětiletého rekordu. Velkým dílem díky Avastu

Covidová doba přála prodejům firem. Loni se hodnota takových obchodů v regionu střední a východní Evropy vyšplhala na pětiletý rekord, jak vyplynulo ze studie poradenské společnosti Mazars.

Přečíst článek

Válka také způsobila, že investiční poradci v Evropě zatím nevědí, jaký bude osud fúzí, akvizic a primárních nabídek akcií v celkovém objemu zhruba 300 miliard dolarů. Tato částka zahrnuje už dohodnuté transakce, u kterých se ale teď neví, kdy - a zda vůbec - se uskuteční.

Od začátku letošního roku je nových emisí akcií meziročně o 74 procent méně. U podnikových dluhopisů pokles činí 28 procent, ukazují data Bloombergu.

>>>>>> Dění na Ukrajině sledujte v našem on-line speciálu <<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropské akcie jsou rekordně levné

Lukáš Kovanda: Evropu ničí zelená ideologie a přehnané regulace. Její akcie jsou rekordně nízko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme