Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na safari do Zimbabwe, nová kratochvíle bohatých Rusů

Návštěvníci na safari, ilustrační foto
ČTK
Ondřej Bílek
obi

Stále větší počet bohatých Rusů vyráží do Zimbabwe na safari a na lov. Důvod je docela prostý, zasáhli je sankce kvůli invazi prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu a výrazně omezují jejich možnosti cestování. Shodou okolností i někteří představitelé Zimbabwe čelí sankcím ze strany USA a Evropy, protože se zapletli do porušování lidských práv a volebních podvodů, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Provozovatelé safari zaznamenali nárůst obchodů mimo své tradiční trhy, „zejména z Ruska,“ řekl Emmanuel Fundira, prezident Sdružení provozovatelů safari v Zimbabwe, pro agenturu Bloomberg.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Movití turisté do Zimbabwe přijížděli hlavně ze Spojených států a Evropy, ale to momentálně kvůli sankcím proti zimbabwskému režimu není tak snadné.

Lukáš Kovanda: Sankce Rusko až tak nebolí. A Čína na nich vydělává

Ekonomické sankce Rusko „až tak moc nezabolely,“ říká exministr financí USA. Čína, Indie, ale třeba i Turecko na nich navíc slušně vydělávají, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Nicméně administrativa zimbabwského prezidenta Emmersona Mnangagwy zareagovala velmi rychle – pokouší se o navázání užších vztahů s Čínou, Ruskem a jeho spojencem Běloruskem. Ostatně Alexandr Lukašenko jihoafrickou zemi minulý měsíc navštívil. Africkou zemi trápí inflace přes 200 procent, dolarová injekce – byť z Ruska – jí přijde vhod.

Ztvárnění nového nákupního centra plánovaného v novém luxusním hlavním městě Zimbabwe zvaného Cyber ​​City.

Pryč od chudoby, špíny a blackoutů. Zimbabwe staví nové město pro elity, za peníze z Číny

Zimbabwe má s přehledem nejvyšší inflaci na světě přesahující 200 procent, její hlavní úrokové sazby jsou na tom podobně. Přesto se tamní vláda rozhodla vybudovat nové hlavní město v Mount Hampdenu, a to ne ledasjaké. Bude určeno zejména pro bohaté, investice činí asi 60 miliard dolarů a kvůli plánovaným technologiím se mu přezdívá „Cyber City“. Podle kritiků vlády je to poslední marný pokus oživit rozdrcenou ekonomiku.

Přečíst článek

Omezení uvalená na řadu bohatých Rusů v reakci na válku na Ukrajině „znemožnila jejich přístup do celé řady destinací“, přičemž Zimbabwe podle Fundira chce využít své přátelské vazby s Ruskem, aby nahradilo ztracené příjmy od západních turistů. Fundira hned přispěchal s historkou, že jeden ruský návštěvník utratil půl milionu dolarů na nedávném dvoutýdenním safari v Zimbabwe, řekl. Další podrobnosti odmítl poskytnout.

Bankovka ze Zimbabwe z roku 2008 v hodnotě 20 milliard zimbabwských dolarů byla jedním ze symbolů tehdejší megainflace.

Zimbabwe hrozí návrat hyperinflace. Tamní centrální banka zvedá sazby nejagresivněji na světě

Evropské země včetně Česka či Spojené státy s nervozitou a napětím čekají na každé zasedání národních centrálních bank, jestli a hlavně o kolik jednotek či zlomků procenta zvednou v boji proti inflaci základní úrokovou sazbu. V Zimbabwe se pohybují ve zcela jiných číslech – v rámci snahy vyhnout se návratu obří hyperinflace v řádech milionů procent z konce prvního desetiletí nyní centrální banka zvedla základní sazbu z 80 na 200 procent, nejvíce na světě, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Na území Zimbabwe žije asi 100 tisíc slonů, což je druhá největší populace v Africe, povolení k jejich lovu stojí 10 tisíc dolarů. Zimbabwe má také populace nosorožců, lvů, leopardů a buvolů.

Novou orientaci Zimbabwe na Rusko ještě posílí rusko-africký summit plánovaný na červenec, což může být pro zimbabwský safari průmysl zásadní příležitost, jak přilákat bohaté Rusy.

V lednu se do Zimbabwe vypravil běloruský vůdce Lukašenko. Foto: ČTK/AP

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Lukáš Kovanda: Proč koruna chrání před inflačními dopady války na Ukrajině lépe než euro

Přečíst článek
Kreml

Rusko bude dál slábnout a vstupuje do situace pádivé inflace až sta procent ročně, tvrdí ruský ekonom

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme