Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Začátek roku investicím přál. Češi drží v podílových fondech 780 miliard

Začátek roku investicím přál. Češi drží v podílových fondech 780 miliard
iStock
 ČTK

Objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, v prvním čtvrtletí 2023 vzrostl o 29 miliard na 780 miliard korun. Uvedla to Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Loni vzrostla hodnota majetku ve fondech o 44 miliard na 751,5 miliardy korun.

Reklama

„Na tomto růstu se podílel jak příznivý vývoj na finančních trzích, tak i příliv nových investic,“ uvedla výkonná ředitelka AKAT Jana Brodani.

Lubomír Lízal, bývalý člen rady České národní banky

Lubomír Lízal: Sedmiprocentní sazby zůstanou déle, než si dnes všichni myslí

Česká národní banka ponechala sazby na úrovni sedmi procent. Podle členů rady tak zatím nehrozí utrhnutí mzdově-inflační spirály, ale inflace zatím neklesá dostatečně razantně, aby bylo možné sazby snížit. „Rozhodnutí to je očekávané. Cokoli jiného by vyvolávalo víc otázek než odpovědí,“ myslí si bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal.

Přečíst článek

Začátek roku 2023 investicím vyloženě přál, když drtivá většina tříd aktiv zaznamenala cenový růst a částečně kompenzovala korekce z minulého roku,“ doplnil předseda asociace Martin Řezáč.

Na trhu zavládla pozitivní nálada

Víra v postupný pokles inflace a jen mírný pokles tempa růstu korporátních zisků vedly podle něj k pozitivní náladě na trhu. Krátkodobé korunové státní dluhopisy pak svými výnosy do splatnosti a repo sazba na úrovni sedni procent přilákaly vysoké objemy investic do dluhopisových fondů a fondů peněžního trhu, dodal.

Z toho hodnota majetku v zahraničních fondech poklesla o 12 miliard korun, domácí fondy zaznamenaly nárůst o 40 miliard korun. Největší nárůst majetku vykázaly dluhopisové fondy, a to o 23 miliard korun, následovaly fondy peněžního trhu s nárůstem pět miliard a fondy smíšenými a peněžního trhu, které dohromady stouply o tři miliardy korun. Kvartální pokles naopak měly akciové fondy o dvě miliardy korun a strukturované fondy o miliardu korun.

Rodinný dům, ilustrační foto

Boris Tomčiak: Českým realitním fondům propadnou výnosy. Katastrofa jako v USA to ale není

Čeští developeři se ani v nedávných dobách hojnosti nepouštěli do masivní výstavby, což je dnes ušetřilo řady problémů. „Největší stavitelé bytů byli opatrní a jejich zásoba nových volných bytů není vysoká,“ říká Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. „I to je důvod, proč ceny novostaveb rostou,“ dodává. Podle Tomčiaka se díky rostoucím příjmům domácností brzy obnoví zájem o nemovitosti. Vysokým úrokům hypoték navzdory.

Přečíst článek

V březnu však podle Řezáče byla metodická změna v reportingu AKAT, jejíž dopadem je snížení celkového objemu investic do domácích a zahraničních fondů o celkem 25 miliard korun, bez které by výrazněji narostla hodnota majetku ve fondech, a to i těch akciových.

TOP 5 zprostředkovatelů 

Nejvíce peněz bylo koncem března ve smíšených fondech (245,1 miliardy korun), dluhopisových fondech (257,4 miliardy korun) a akciových fondech (184,7 miliardy korun).

Celkem 90 procent objemu majetku je drží fyzické osoby, deset procent vlastní právnické osoby. Mezi pětici největších zprostředkovatelů fondů kolektivního investování v ČR patří Česká spořitelna s 200,58 miliardy korun, ČSOB se 198,85 miliardy korun, Komerční banka se 97,85 miliardy korun, Conseq Investment Management se 69,7 miliardy korun a Raiffeisenbank se 44,394 miliardy korun.

Aktivní vs. pasivní investování: Jak alokují kapitál velcí hráči, popisuje analytik

Debata, zda při alokaci kapitálu využívat aktivní nebo pasivní správu aktiv, se vede již řadu let. Pro každého investora bude odpověď na tuto otázku jiná, míní analytik J&T Jakub Kudýn. Není žádné univerzální řešení, které by vyhovovalo všem, a každý z těchto přístupů má své klady a zápory, dodává.

Přečíst článek

Češi loni rekordně investovali. Ve fondech mají přes 750 miliard

Tuzemské domácnosti pokračovaly v investování do fondů i během loňského roku. Růst táhnou fondy pro nejbohatší.

Přečíst článek

Guvernér ČNB Aleš Michl: Sazby můžeme zvýšit už v červnu. Vývoj ekonomiky se lepší

Michl: Sazby můžeme zvýšit už v červnu. Vývoj ekonomiky se lepší

Růst sazeb byl blíž než doposud. Tři ze sedmi členů rady byli pro zvýšení o 0,25 procentního bodu. Guvernér ČNB Aleš Michl výrazně zostřil rétoriku a naznačil, že centrální banka může zvýšit sazby už na příštím zasedání, pokud inflace nebude klesat dostatečně rychle.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Finance, burza, AI

Co světu způsobí umělá inteligence, už teď ukazuje sektor financí

Přečíst článek
Globální ředitelka UniCredit pro investice Claudia Vacanti

Claudia Vacanti z UniCredit Bank: Učíme klienty investovat po malých částkách, ale pravidelně každý měsíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme