Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v červnu jen kosmeticky poklesla. Ve zbytku roku ještě zrychlí

čerpací stanice, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 procenta, tempo růstu ve srovnání s květnem tak zpomalilo o 0,1 procentního bodu. Největší vliv na zdražování měly ceny aut a pohonných hmot, uvedl ČSÚ.

Reklama

Meziměsíčně ceny stouply o půl procenta. Hlavním tahounem inflace zůstává jednoznačně doprava. Automobily byly v červnu meziročně dražší o 5,7 procenta, za pohonné hmoty se platilo zhruba o pětinu více. „Například cena benzinu Natural 95 byla 32,47 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od července 2019,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Inflace je nadále poměrně výrazná, poblíž horní, tříprocentní meze tolerančního pásma inflačního cílování, primárně z důvodu více než pětinového nárůstu cen pohonných hmot. „V jejich případě se ovšem projevuje hlavně dramaticky ponížená loňská základna meziročního srovnání. Její ponížení způsobil loni na jaře pandemický prudký propad cen ropy na světových trzích, ” komentoval statistiku hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Meziměsíčně se ceny za pohonné hmoty a oleje zvýšily o 1,7 procenta. Rostou sedm měsíců v řadě. Ve srovnání s květnem zdražily také výrobky pro údržbu a opravy bytu, oděvy a obuv nebo stravovací služby. 

Červnové zdražování bylo způsobeno především vývojem ve službách, kde ceny meziměsíčně poskočily o 0,9 procenta a meziročně o 3,4 procenta. „Rychlejší zdražování ve službách pravděpodobně souvisí s rozvolňováním protipandemických opatření. K tomu se připojují i sezónní faktory jako například zdražení rekreací. Stále více se na růstu spotřebitelských výdajů podílejí náklady související s bydlením, a to i ve formě služeb pro údržbu a opravy bytů,” uvedl ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Reklama

Šéfka ECB Christine Lagardeová
video

ECB zvýšila inflační cíl na dvě procenta. A půjde i výš

Dosud měla banka inflační cíl stanoven „poblíž dvou procent, ale pod nimi”. To ale bylo podle analytiků matoucí. Důvodem změny měnové politiky je pandemie, ale také green deal.

Přečíst článek

Potraviny spíše zlevňovaly

Kromě růstu cen pohonných hmot se letos v červnu v citelné meziroční inflaci v ČR odrazil také vzestup cen alkoholu a tabáku, jehož zdražování pohání zejména zvyšování spotřební daně. Alkohol a tabák zdražily o 6,7 procenta.

Výrazně do inflace promluvil také nárůst cen vodného a stočného, a to o 5,5 procenta. Voda zdražuje paradoxně proto, že její spotřeba byla loni kvůli pandemii ponížená, takže vodárenské společnosti musí výpadek v tržbách dorovnávat zdražením, aby měly na nutné investice. 

Obecně je výraznější zdražování v oblasti služeb než zboží, což souvisí se snahou podnikatelů ve službách dohnat po otevření ekonomiky pandemické manko. Potraviny obecně spíše zlevňují, ceny vepřového masa klesly o 9,7 procenta, ovoce o 7,1 procenta, zeleniny o 6,8 procenta a cukru o 6,6 procenta. Meziměsíčně však v červnu citelně zdražily brambory a vejce, v obou případech o zhruba desetinu. 

V příštích měsících podle analytiků inflace dále zrychlí, přechodně nelze vyloučit růst až nad úroveň tří procent. „Bude se nadále projevovat jak efekt loňské ponížené základny, tak také letošní zdražování v oblasti výroby, růst cen materiálů a surovin. Ten je výsledkem post-pandemického zotavení, kdy se svět snaží překotně dohnat loňský ztracený rok,” komentoval Kovanda.

Daňové ráje pláčou, globální korporátní daň ožívá

Stanislav Šulc: Aby daně zase byly jistotou

Svět se mění a s tím se musí změnit i instituty, u nichž to nikdo nečeká. Třeba daně, které zatím odpovídají spíše společnosti koncem 19. století.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme