Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ECB zvýšila inflační cíl na dvě procenta. A půjde i výš

Stanislav Šulc

Dosud měla banka inflační cíl stanoven „poblíž dvou procent, ale pod nimi”. To ale bylo podle analytiků matoucí. Důvodem změny měnové politiky je pandemie, ale také green deal.

Reklama

Evropská centrální banka se rozhodla změnit svou dosavadní měnovou politiku a nově stanoví inflační cíl na dvě procenta. Podle zdrojů agentury Bloomberg se na tom shodli členové banky na zvláštním zasedaní probíhajícím od úterý do středy. Navíc prý bude tolerovat i překročení tohoto cíle, pokud půjde o krátkodobý skok. Jedním z důvodů tohoto kroku je podle Bloombergu lepší manévrovací schopnost při oživení ekonomiky po pandemii.

Změna inflačního cíle, který byl doposud „poblíž dvou procent, ale pod nimi” a jejž mnozí kritizovali za přílišnou vágnost, by měla být součástí větších změn, k nimž ECB přistoupila poprvé od roku 2003. 

ECB ke změně přístupu uvedla, že její cíl bude symetrický, tedy že nežádoucí je inflace pod i nad stanoveným cílem, a že nebude usilovat o překročení cíle po delším období nízké inflace. Připustila však, že v určitých situacích, kdy bude zapotřebí obzvláště razantní nebo vytrvalá měnová podpora, může inflace na přechodnou dobu cíl i mírně překročit.

„Víme, že dvě procenta nebudou trvale v souladu s cílem, mohou zde být mírné, dočasné odchylky v obou směrech od těch dvou procent. A to je v pořádku,” řekla šéfka ECB Christine Lagardeová. 

ECB se však nezmínila, že by byla ochotna tolerovat vyšší inflaci po delších obdobích nízkého růstu cen, čímž možná zklamala investory, kteří takový závazek očekávali, protože by zajistil stimulaci i v době oživení. Vyjádření, že inflace může dočasně překročit stanovený cíl, je ale i tak vnímáno jako posílení důvěryhodnosti ECB.

Evropská centrální banka, ilustrační foto

Euro jako volební tahák? Kdo ho chce a kdo je proti

Newstream prošel programy relevantních politických stran a volebních uskupení. A přináší vám přehledně přístup jednotlivých partají k přijetí společné evropské měny.

Přečíst článek

Velkou změnou je, že ECB hodlá více pomáhat v boji proti změnám klimatu a že úvahy o změně klimatu zahrne do své měnové politiky. Rámec, kterým se řídí při nákupu podnikových dluhopisů, proto do budoucna upraví tak, aby zahrnoval kritéria týkající se změn klimatu.

„Změna klimatu je hlavní výzvou, které svět čelí. Nejsme hlavními aktéry, neřídíme autobus, chcete-li, ale jsme v tomto autobusu a musíme se podívat, zda to v rámci našeho mandátu má nebo nemá dopad na cenovou stabilitu,” uvedla Lagardeová.

ECB také upozornila, že není spokojená se současným měřítkem inflace sestavovaným evropským statistickým úřadem, protože vynechává velkou část nákladů na bydlení. Ve svých měnových hodnoceních hodlá brát v úvahu i počáteční odhady nákladů na bydlení u domů a bytu obývaných vlastníky. Úprava však bude trvat delší dobu.

Evropská centrální banka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: ECB se změní. Zaměří se na klimatickou změnu

Evropská centrální banka (ECB) se změní, bude tolerantnější k inflaci, za což jí tleskají země jako Řecko či Itálie. Více si posvítí na klimatické změny a do inflace ve větší míře zahrne ceny realit, resp. vlastnického bydlení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Inflace v eurozóně je stále příliš vysoká, zatím nemůžeme oznámit konec zvyšování úroků, uvedla šéfka ECB Lagardeová

Přečíst článek
eura, inflace

Průzkum ECB: Většina domácností v době pandemie nenašetřila na nynější období inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme