Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Legendární spekulant Kostolany o inflaci: Je to cena za demokracii

André Kostolany a finančník a publicista Gottfried Heller (vpravo)
Bennys Buidl Fabrik / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Tereza Zavadilová

Nejnebezpečnějším faktorem inflace je inflační očekávání. K obavám spotřebitelů a zaměstnanců se pak přidávají spekulace.

Reklama

Světoobčan a známý spekulant maďarsko-židovského původu André Kostolany vydělal největší balík na investicích během velké krize ve třicátých letech a posléze do poválečné obnovy Německa. 

Během aktivní investorské kariéry, která trvala skoro celé dvacáté století, se mnohokrát setkal s inflací. A v knize Kostolanyho burzovní seminář, která je i po desítkách let považovaná za jednu z klíčových příruček o investování, ji popsal. „Inflace sama o sobě nevede k poklesu cen akcií na burze. Vede k tomu boj proti inflaci, především prováděný pomocí úrokové politiky,” říká investorská legenda.

Inflaci jde tlumit dvěma způsoby, pomocí úrokových sazeb anebo skrze daňovou politiku. „Tlumí-li se inflace celkovým zvýšením daní, tedy odčerpání kupní síly, nebude tím burza trpět vůbec nebo jen málo,” píše investor.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

Viceguvernér Mora: I další lockdown bychom přežili s vyššími sazbami

V první části rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky Marek Mora hovoří o aktuálním tahu ECB, promýšlených krocích ČNB, ale také o stále populárnějších zelených investicích označovaných zkratkou ESG.

Přečíst článek

Nebezpečná psychologie

Důvodů k inflaci je podle něj víc. Když je poptávka po zboží vyšší než nabídka, žene to ceny nahoru. Když rostou ceny, zaměstnanci považují vyšší mzdy, a tím rostou náklady na zboží. Vyšší ceny za zboží s sebou zase táhnou další zvýšení mezd. „Tomu se říká mzdová spirála cen. Zastavit ji může jen úřadující velmi silná vláda. Ale demokratické vlády často tíhnou k demagogii a nerady zavádí nepopulární řešení, bez kterých takovou spirálu prostě nelze zastavit.”

Nejsilněji ale podle Kostolanyho působí psychologie. „Nejnebezpečnějším faktorem vedoucím k inflaci je inflační očekávání. To vytvoří psychologicky motivovanou řetězovou reakci, protože k obavám spotřebitelů z růstu cen se přidávají spekulace na jejich růst.” 

Shrnuto, inflace je podle Kostolanyho cenou za demokracii, lépe řečeno, za demagogii. Neboť žádný parlament se neodváží prosadit přísná opatření, která se musí proti inflaci podniknout. 

Šest citátů André Kostolanyho o burze a penězích:

$ Čím více vláda dementuje nějaké eventuální opatření, tím jistěji je později přijme.

$ Mezi dvě nejobtížnější věci na burze patří: umět uzavřít ztrátu a nerealizovat malý zisk. A mít samostatný názor, dělat opak toho, co dělá většina. 

$ Burza diskontuje nejen události příštího roku, nýbrž to, co veřejnost očekává po následujícím roce. Tedy odhad odhadu. 

$ Za rozjetou akcií, stejně jako za tramvají, se nemá smysl honit. Důležitá je jen trpělivost, další příležitost se s jistotou dostaví. 

$ Večer je třeba mít nápad, ráno kritický postoj a v poledne přijmout rozhodnutí. 

Šéfka ECB Christine Lagardeová
video

ECB zvýšila inflační cíl na dvě procenta. A půjde i výš

Dosud měla banka inflační cíl stanoven „poblíž dvou procent, ale pod nimi”. To ale bylo podle analytiků matoucí. Důvodem změny měnové politiky je pandemie, ale také green deal.

Přečíst článek

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Největší banky v Česku zdražují hypotéky. Která ji má teď nejlevnější?

Česká národní banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu. To povede k růstu hypoték, které však zdražují již delší dobu. Kolik v současnosti stojí hypotéka s fixací na pět let?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Karin Šoóšová z J&T: Nečekejte na zázrak. S odvážnějším investováním je třeba začít hned

Přečíst článek
Rafinérie Unipetrolu v Litvínově

Lukáš Kovanda: Akciové investování inflaci zpravidla nepřebije, výjimkou jsou energetické akcie

Přečíst článek

Investování v roce 2022 bude zkouškou nervů. Ne všichni jsou připraveni, zvláště nováčci ne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme