Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OPEC+ se dohodl na zvýšení těžby ropy. Zdražování benzinu díky tomu zvolní

Ropa, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Zástupci zemí skupiny OPEC+ se dohodli na postupném zvyšování těžby od srpna. Do konce roku budou měsíčně produkci zvyšovat o 400 tisíc barelů ropy denně, uvedli ve společném prohlášení.

Reklama

Ropný kartel tímto krokem chce zmírnit ceny suroviny, které během zotavování světové ekonomiky z koronavirové pandemie vystoupaly na dvouapůlletá maxima. Skupina se na nedělním zasedání ve Vídni též dohodla na prodloužením platnosti dohody o omezení těžby do konce roku 2022. Předchozí neshody ropný kartel vyřešil úpravou těžebních kvót některých členů.

„To je dobrá zpráva pro české řidiče. Navýšení těžby zastaví zdražování pohonných hmot," poznamenal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Cena pohonných hmot totiž v důsledku zdražování ropy prudce stoupá. Cena benzínu v Česku vylétla v tomto týdnu až na 33,74 koruny za litr, tedy nejvýše od října 2018. Cena ropy v důsledku rozporu mezi těžaři vyskočila dokonce až na šestiletá maxima. 

Dobrá zpráva pro české řidiče

„Tradiční těžaři ropy její vyšší cenu vítají, ale jen do jisté míry. Pokud je ropa dražší, Rijád či Moskva samozřejmě snáze hojí své veřejné rozpočty, krvácející v důsledku pandemie. Zároveň ale dražší cena ropy motivuje k těžbě americké břidličné producenty. Těžba z břidlic je obvykle nákladnější, takže se právě vyplácí až od určité úrovně ceny ropy. Kartel OPEC a jeho spojenci si tedy příliš nepřejí dosažení této úrovně, neboť pak budou čelit nové konkurenci, jež je může připravit o nemalý tržní podíl,“ dodal Kovanda.

Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Přečíst článek

Čeští řidiči se tak podle něj díky dnešní dohodě zřejmě nedočkají nárůstu cen benzínu nad 34 korun za litr a nafty nad 32 korun za litr. „Při navýšení těžby ropy zůstane ve zbytku léta cena pohonných hmot pod těmito úrovněmi,” uzavřel Kovanda.

Rijád i SAE podporovaly okamžité zvýšení produkce, ale emiráty se postavily proti saúdskoarabské iniciativě prodloužit pakt do prosince 2022, aniž by získaly vyšší těžební kvótu. V zájmu překonání neshod se nakonec skupina OPEC+ domluvila na nových těžebních kvótách pro několik členů od května 2022, včetně SAE, Saúdské Arábie, Ruska, Kuvajtu a Iráku.

Podle výpočtů agentury Reuters celková úprava zvýší dodávky od května příštího roku o 1,63 milionu barelů denně. V SAE se základní údaj těžby, z níž se počítá snížení, zvýší od května 2022 na 3,5 z dnešních 3,2 milionu barelů ropy denně. Saúdské Arábii a Rusku se zvýší těžební kvóta na 11,5 ze současných 11 milionů barelů denně.

Skupinu OPEC+ tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem. Po kolapsu poptávky způsobeném pandemií se skupina dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Od té doby však postupně těžbu zvyšuje, a to díky oživení globální ekonomiky a také proto, že cena suroviny se už zotavila. V současnosti dohodnuté snížení činí 5,8 milionu barelů denně. V dubnu se skupina dohodla na postupném zmírňování těžebních omezení v období od května do července. Neshody mezi Saúdskou Arábií a SAE na počátku července přinutily OPEC+ zrušit rozhovory o dalším zvýšení těžby.

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi mají čtvrtou nejlevnější naftu v EU

Pohonné hmoty v Česku půjdou nahoru i v příštím týdnu, navzdory dohodě ropných princů o navýšení limitů těžby ropy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

dolar

Týden tradera: Na trzích zavládl klid, vodu čeřili hlavně OPEC+, Němci a Shein

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme