Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Jan Sadil
ČSOB, poskytnuto Janem Sadilem
Dalibor Martínek

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Reklama

Jaký je v současnosti zájem o hypotéky? Neochladl kvůli zvyšování sazeb?

Letošní rok se zapíše do hypotečních dějin. Zájem o hypotéky, jak na celém trhu, tak u nás v bance, je extrémně vysoký. Pokud to vztáhnu třeba jen do posledních dnů a týdnů, tak tím, jak veřejnost vidí, že sazby rostou, tak mnozí dosud nerozhodnutí nebo „rozpracovaní“ klienti přicházejí. Minulý týden byl co do počtu schválených hypoték i jejich objemu velmi vysoký, týden předtím ještě vyšší a celý rok bude rekordní.

Od začátku roku do současnosti se přitom sazby hypoték zvedly asi o jedno a půl procenta, ze dvou na nyní asi tři a půl procenta…

Myslím, že jste optimista. U v současnosti poskytovaných hypoték máte asi pravdu. Ale jak jsou nyní sazby nastavené na nové hypotéky, tedy pro klienty, kteří teprve přijdou v následujících dnech, tak už rozdíl bude kolem dvou procent.

Takže nové sazby hypoték budou kolem čtyř procent?

Tak.

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Borkovec z Partners: Ekonomika bude za rok k nepoznání. Pandemii neustojí

Češi jsou naivní a impulzivní investoři. A k tomu mají krátkou paměť, míní Petr Borkovec, zakladatel Partners, jedné z nejsilnějších finančně-poradenských firem na trhu. Jinak si totiž nedovede vysvětlit, proč dávají ohromné peníze do všeho možného, včetně kryptoměn, junk dluhopisů či kvazifondů. „Musíme se připravit se na to, že za rok nebude nic jako dřív,“ varuje finančník, který usiluje o získání bankovní licence.

Přečíst článek

Není pro vás překvapivé, že mají lidé zájem o hypotéky, i když jsou dvakrát dražší než na začátku roku?

Není. Za prvé proto, že Češi mají dobrou vlastnost, že když je něco ještě levnější, tak se to snažíme sehnat. A tady z pohledu na očekávaný vývoj je poměrně jasné, že jsou nyní hypotéky levnější. 

Druhá věc je, že bychom neměli podlehnout dojmu, že hypotéky nyní dramaticky zdraží a budou nedostupné, drahé. Jenom se dostáváme z období extrémně nízkých sazeb. Dostáváme se na úroveň, která není neobvyklá. Musíte se i podívat, v jakém inflačním či úrokovém prostředí žijeme. Číslo sazeb vypadá proti začátku roku dvojnásobně, ale změnilo se více okolností.

Jaký máte názor na aktuální razantní zvyšování sazeb ze strany ČNB?

Jsem dalek toho, abych hodnotil kroky České národní banky. Na druhou stranu, z mého pohledu jsou to kroky logické. Poslední razantní navýšení o 1,25 bodu bylo sice méně očekávané, ale je to pravděpodobně jeden z nejefektivnějších kroků, jak udržet inflaci na uzdě.

Lidé musí průběžně obnovovat fixaci splátek hypotéky. Jak se aktuální zvyšování sazeb promítne do měsíční splátky někomu, kdo ji uzavřel třeba se sazbou dvě procenta?

Pět let je hezký příběh. Koncem roku 2016 byly úrokové sazby kolem dvou procent. Tito klienti teď budou rexifovat a dostanou se někam ke čtyřem procentům. Když si vezmeme modelový příklad hypotéky milion korun na 25 let, tak rozdíl v měsíční splátce může díky vyšší sazbě činit asi tisíc korun. Když budeme počítat třímilionovou hypotéku, tak by se splátka zvedla zhruba o tři tisíce korun. Z asi dvanácti tisíc na patnáct tisíc korun.

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hypotéky brzy zdraží. Třeba až o čtyři tisíce měsíčně

Průměrná sazba hypoték v ČR v říjnu stoupla na 2,54 procenta. Je to ale pouze začátek prudkého zdražování hypoték, které nastane v příštích měsících. Průměrná sazba tak během prvního pololetí příští roku vystoupá až do pásma čtyř až pěti procent. Důvodem je rapidní růst inflace, který jde v ruku v ruce s růstem tržních úrokových sazeb i s růstem základní úrokové sazby České národní banky.

Přečíst článek

Vlna refinancování končí

Čekáte problém, že by přibylo lidí, kteří kvůli zdražování starších hypoték nedokážou půjčku splácet?

Myslím, že jsme si při uzavírání smluv nenadělali problémy. Úvěrovou politiku máme dlouhodobě osvědčenou. Jsme největším poskytovatelem hypoték na trhu, jsme tu už od roku 1995, a různé vlny máme za sebou. Když posuzujeme klienta, neumožňujeme, aby mu po splátkách na živobytí nic nezbylo. Neočekáváme zhoršení portfolia.

Úrokové sazby se mají dál zvyšovat. Jak bude vypadat z hlediska hypoték příští rok?

Pokud porostou sazby, bude logické, když na to zareagují i hypotéky. Ale vždy opakuji, že úvěry na bydlení budou vždy patřit k nejlevnějším dostupným úvěrovým zdrojům na trhu. Sazby hypoték budou podle mého názoru pořád atraktivní. Objem poskytnutých hypoték bude asi menší než letos. Lze totiž očekávat, že vypadne velká část refinancování, převádění hypoték z jedné banky do druhé. Velká část stávajícího portfolia má sazbu výrazně nižší, než co bude dostupné na trhu. Refinancující vlna, kterou jsme viděli na trhu v posledních dvou letech, se pravděpodobně výrazně sníží.

Jinými slovy, zvyšování sazeb zlikviduje trend refinancování?

Asi úplně nezlikviduje, ale rozhodně výrazně omezí.

Bude klesat objem hypoték i proto, že se staví stále méně, ceny nemovitostí neustále rostou, takže vlastně nebude co kupovat?

V dostupnosti jsme hodně ovlivnění Prahou. To je samostatná kapitola. Myslím, že ceny nemovitostí již dál výrazně neporostou. Máte pravdu, že nabídka bytů se v příštích dvou letech asi nijak dramaticky nepromění. Ale nemyslím si, že množství nových bytů mělo nějak dramaticky ovlivnit trh s hypotékami. Převážná část byznysu vždy byla a myslím že i bude takzvaný second hand.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Multigenerační hypotéky se v Česku jen tak nedočkáme

Ceny nemovitostí a míra průměrné úrokové sazby vedou do stavu, že na vlastní bydlení bude mít stále méně lidí. Banky na to chtějí zareagovat prodloužením doby, po kterou by lidé úvěr spláceli. Ve hře jsou 40leté hypotéky, ale Česká národní banka je proti. Jaká jsou pro a proti a co se stalo v zemích, kde multigenerační hypotéky zavedli?

Přečíst článek

Nicméně zdražuje bydlení a zdražují hypotéky. Platí teze, že hypotéka bude pro stále víc lidí nedostupná?

Položil jste otázku poměrně návodně. Ano, může se stát, že přibude lidí, kteří na hypotéku nedosáhnou. Nemyslím si, že to množství bude dramatické. Myslím, že větší překážkou může být rostoucí cena nemovitostí než cena hypoték.

Hypotékám se věnujete celou profesní kariéru, víc než čtvrt století. Vlastně od doby, kdy se v Česku hypotéky po revoluci rozjely. Pamatujete si ještě na první hypotéku, kterou jste poskytl?

Pamatuji si na jednu z prvních. Bylo to někdy v roce 1995 a šlo o jeden milion korun. To byla pro nás, začínající úvěráře v začínajícím byznysu, obrovská částka. Klient přišel v teplákové soupravě a řekl, že je to jen část na rekonstrukci jeho vily. Byli jsme z toho trochu vystrašení. Ale byl to nakonec seriózní a spolehlivý klient.

Čtrnáct let jste šéfoval Českomoravské hypoteční bance, respektive Hypoteční bance. Vytvořil jste největší firmu na trhu. Co stojí za tímto úspěchem?

Hypotéka je běžný bankovní produkt. Na konci minulého tisíciletí to ještě byla spíš výjimka, jít žádat o hypotéku. Ze začátku ještě fungovala státní finanční podpora. Byla tady chuť vlády podporovat vlastní bydlení a výstavbu domů a bytů. Využili jsme té vlny, celý byznys se teprve rozvíjel. Důležité bylo navazování spolupráce s finančními poradci. Měli jsme velmi málo poboček. V tom jsme byli velmi progresivní a založili na tom svůj úspěch. To nám pomohlo i po finanční krizi v roce 2009. Zůstali jsme konzistentní v našem schvalovacím procesu a dále jsme využívali třetí strany. Mnozí na trhu spolupráci s brokery omezili.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Online zřízení hypotéky: Které banky to umí?

Vyřídit hypotéku stejně jednoduše, jako když nakupujete v e-shopu? I když to zní jako sci-fi, existují banky, které nabízí vyřízení hypotéky online. Pravda, zabere to o něco déle, než si objednat nové boty, ale kvůli omezením v souvislosti s pandemií covid-19 se pokrok v této oblasti jen urychlil.

Přečíst článek

Vraťme se do současnosti. Mluví se o tom, že vysoká inflace by měla vydržet asi rok a pak zase klesne. Vidíte to u sazeb hypoték podobně?

Na predikce jsem vždy opatrný. Kdybychom tady seděli před rokem, a ptal byste se na vývoj úrokových sazeb, pravděpodobně bych vám neřekl, že na konci roku 2021 budou na úrovni čtyř procent. A také bych si nemyslel na konci loňského rekordního roku s objemem hypoték 250 miliard korun, že letošní rok bude ještě výrazně vyšší a že trh bude na úrovni 400 miliard korun. Proto jsem velmi opatrný. Očekávám, že se hypoteční trh trochu schladí. Refinancovací vlna nebude tak vysoká. Když se podíváte na dlouhodobější řadu, tak po finanční krizi byly objemy hypoték kolem 170 až 200 miliard korun ročně. Myslím, že někam tam bychom se mohli dostat.

Vliv pandemie jste nezaznamenali?

Poptávka se ani po prvním lockdownu nezměnila. Samozřejmě jsme prožili období nejistoty, co státní opatření s trhem udělají. Po státním odkladu splátek se však naprostá většina klientů vrátila k běžnému splácení.

Co byste doporučil mladým lidem, aby dosáhli na vlastní bydlení?

Za prvé, vlastní bydlení nemusí být pro každého. A za druhé, v dané situaci nemusí být „hned“ pro každého. Je dobré myslet dopředu. A trochu tím dělám reklamu stavebnímu spoření, které pořád funguje a má státní finanční podporu. Ale rád na konec zdůrazním, že investici do vlastního bydlení považuji za velmi rozumnou.

Jan Sadil (53)

Bankovní kariéru zahájil v Komerční bance v roce 1995. V roce 2000 byl jmenován ředitelem odboru Úvěrů pro občany. V roce 2001 se stal členem představenstva společnosti odpovědným za Prodej a marketing v Českomoravské hypoteční bance (nyní Hypoteční banka). Od konce roku 2003 do března 2017 byl předsedou představenstva a generálním ředitelem v Hypoteční bance. Od 1. března 2017 byl jmenován členem představenstva ČSOB odpovědným za oblast Specializované bankovnictví a pojišťovnictví. Od 1. února 2018 je zodpovědný za oblast Retail.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Před čtvrt stoletím nikdo hypotéky neuměl. Půjčka se často řešila až na centrále banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme