Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vlci z Wall Street trpí. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Vlci z Wall Street mají problém. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů
Profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Věhlasný newyorský psychiatr Samuel Glazer a nejen on letos zaznamenal prudký nárůst klientů trpících depresemi a důsledky závislostí na alkoholu a drogách. A nejsou to ledasjací klienti, ale „vlci z Wall Street“, tedy špičkoví makléři a šéfové firem z proslulého finančního centra. I samotné firmy registrují nárůst problémových manažerů a zavádějí pro ně stále více pomocné programy, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Když titáni finančního světa propadnou drogám a alkoholu, skončí někdy na gauči doktora Sama Glazera. Věhlasný - a také adekvátně drahý - psychiatr léčí na Wall Street zneužívání návykových látek a další duševní choroby. Poptávka po službách psychiatrů od pandemie prudce vzrostla. Glazer nedávno přibral dva terapeuty do své nyní šestičlenné praxe. Společně nyní léčí zhruba 200 pacientů s taxou 700 dolarů (asi 15 200 korun) za 45minutové sezení, uvedl The Wall Street Journal.

Spoluzakladatel a šéf investiční společnosti Blackstone Stephen Schwarzman byl v roce 2022 nejlépe placeným CEO na světě.

Kdo ze šéfů ve světě bral loni sto milionů dolarů? Ne, Cook ani Musk to nejsou

Nejlépe placení generální ředitelé firem nejsou vždy těmi, kdo řídí největší společnosti. Šest z deseti nejlépe placených CEO v loňském roce řídilo společnosti, které nebyly v burzovním indexu pěti set největších amerických veřejně obchodovaných společností S&P 500, uvedl deník The Wall Street Journal s odkazem na data analytické a poradenské společnosti C-Suite Comp.

Přečíst článek

Většinou jde o obchodníky, manažery fondů, investiční bankéře a podnikové právníky. Téměř všichni jsou muži, kteří se bojí říct zaměstnavateli o svých neduzích, natož pak požádat o zdravotní dovolenou.

Paranoia z odhalení

„Viděl jsem mnoho vysoce postavených money manažerů, kteří se bojí odhalení své závislosti, jsou v tomto ohledu až paranoidní,” řekl 56letý Glazer deníku WSJ.

Mezi vysoce postavenými správci aktiv existuje kultura paranoie na způsob 'Chtěli byste někoho, kdo by spravoval vaše peníze a je prokázaný alkoholik?',“ říká věhlasný newyorský psychiatr Samuel Glazer.

Duševní zdraví těchto vysoce postavených manažerů rozhodujících o miliardách dolarů se stává oblastí stále většího zájmu zdravotníků, lékařů i zákonodárců. Je to mimo jiné i důsledkem tragické události na Wall Street v únoru, když Thomas H. Lee, průkopník investic v oblasti private equity, spáchal sebevraždu. Přesto zůstávají témata jako deprese, úzkost a závislost v mnoha finančních firmách tabu, zčásti proto, že zobrazení dokonalé stability je zásadní pro přilákání a udržení klientů.

Epsteinova kauza dostihla i Deutsche Bank. Za urovnání hromadné žaloby banka zaplatí obří sumu

Epsteinova kauza dostihla i Deutsche Bank. Za urovnání hromadné žaloby banka zaplatí obří sumu

Kauza nyní již zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina, jenž byl souzen za zneužívání žen, dostihla i prestižní Deutsche Bank. Za vyrovnání se s hromadnou žalobou žen, které banku vinily z podpory Epsteinových zločinů, zaplatí německý finanční ústav jedno největších urovnání týkající se kriminálního obchodu se sexem zahrnující bankovní instituci v historii USA, uvedl server BBC.

Přečíst článek

Některá odvětví přešla k destigmatizaci duševního zdraví a nabízí placené volno a bezplatné poradenství. Opatření jsou součástí širokého společenského posunu, který zasáhl vysokoškolské vzdělávání, politiku a profesionální sport, přičemž sportovci a zákonodárci stále více otevřeně diskutují o svých depresích a úzkostech.

Zatni zuby a dělej, co je potřeba 

Velké banky jako JPMorgan Chase a další proto zavedly nové iniciativy v oblasti duševního zdraví. Soukromé kapitálové společnosti a hedgeové fondy jednaly pomaleji, přičemž většina se pyšní tím, že jsou ještě konkurenceschopnější – a platí ještě více – než veřejně obchodované velké banky. 

S akciemi hrál ruletu. Před rokem byl dolarovým milionářem, teď prodává v lahůdkách

Myslel si, že je jako obchodník na finančních trzích neporazitelný. Jeho portfolio mělo v jednu chvíli hodnotu 1,5 milionu dolarů. O vše ale přišel. A nyní pracuje v lahůdkářství v Las Vegas za v přepočtu 300 korun na hodinu.

Přečíst článek

Závislost je obrovský problém,“ řekl Jonathan Alpert, psychoterapeut, který se rovněž věnuje profesionálům v oblasti financí a technologií. „Požádat o pomoc je ve světě technologií pravděpodobně o něco přijatelnější, protože se firmy více zaměřují na pracovní podmínky lidí, ale Wall Street je tradičnější, více ve stylu ‚zatni zuby a udělej, co je potřeba‘,“ míní.

Počet závislých za covidu stoupl

Asi 3,6 procenta zaměstnanců ve finančním průmyslu mělo v roce 2022 pozitivní test na užívání drog, což je nárůst z 2,8 procenta v roce 2019, uvadí statistika společnosti Quest Diagnostics. To je méně než celkový medián ve výši asi 4,7 procenta, ale údaje by mohly být podhodnoceny právě kvůli nedostatku informací o lidech ve finančním sektoru. Zaměstnavatelé bílých límečků mají tendenci je méně testovat na užívání drog, podotkl WSJ.

V bankách zavládlo nadšení z umělé inteligence. Vypukly závody ve “zbrojení”

V bankách zavládlo nadšení z umělé inteligence. Vypukly závody ve “zbrojení”

Největší světové banky začaly využívat umělé inteligence (AI). Revoluce v oblasti AI se na Wall Street rozvíjí spolu s tím, jak roste širší zájem o tuto pokročilou technologii a její možný dopad na podnikání, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Když jsou finanční bossové na koni, někteří požívají drogy a oddávají se sexu, aby umocnili své pocity," podotkl Glazer. „Když se ale jejich štěstí obrátí, udělají totéž, aby se vyhnuli důsledkům. Jiní se obracejí k závislosti, aby maskovali realitu, že dosažení jejich cílů – jako je založení vlastního fondu nebo vydělání 100 milionů dolarů – v nich může působit prázdnotou," dodal.

Peníze jim zároveň mohou zabránit, aby požádali o pomoc. „Jsou přesvědčeni, že nikdo nechce slyšet stěžovat si bohatého chlapa. A když žádají o pomoc, požadují, aby to bylo podle jejich podmínek," podotkl.

Bublina SPAC firem splaskla. Firmy přišly o sto miliard dolarů, vydělalo jen pár insiderů, jako například miliardář a majitel Virgin Richard  Branson

Bublina SPAC firem splaskla. Vydělat stihlo jen pár insiderů, včetně miliardáře Bransona

Vstup na burzu za pomoci speciálních akvizičních společností označovaných jako SPAC neboli firem s „bianco šekem" zažíval v posledních letech v USA boom, který se šíří i do dalších zemí včetně Česka. Jenže v posledním roce řada z nich zkrachovala, jejich hodnota klesla v souhrnu o 100 miliard dolarů a na projektech vydělalo miliardy jen pár insiderů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Přečíst článek
Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme