Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo ze šéfů ve světě bral loni sto milionů dolarů? Ne, Cook ani Musk to nejsou

Spoluzakladatel a šéf investiční společnosti Blackstone Stephen Schwarzman byl v roce 2022 nejlépe placeným CEO na světě.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Nejlépe placení generální ředitelé firem nejsou vždy těmi, kdo řídí největší společnosti. Šest z deseti nejlépe placených CEO v loňském roce řídilo společnosti, které nebyly v burzovním indexu pěti set největších amerických veřejně obchodovaných společností S&P 500, uvedl deník The Wall Street Journal s odkazem na data analytické a poradenské společnosti C-Suite Comp.

Reklama

Nejlépe placeným generálním ředitele z velkých firem na světě se loni stal spoluzakladatel a šéf investiční společnosti Blackstone Stephen Schwarzman. Z prvního místa odsunul nyní druhého šéfa mateřské společnosti Google Alphabetu Sundara Pichaie, třetí příčka patří Stephenu Scherrovi, který velí americké autopůjčovně Hertz, uvedl The Wall Street Journal.

Svět poprvé od globální krize zchudnul. Zejména ten západní

Svět poprvé od globální krize zchudnul. Zejména ten západní

Majetek lidí na celém světě se poprvé od finanční krize roku 2008 snížil. Na vině jsou poklesy kurzů po vypuknutí ruské válce na Ukrajině. Ta oslabila akcie a zisky investičních fondů, což vedlo ke snížení celosvětového majetku o 3,5 procenta na 255 bilionů dolarů (5,5 trilionu korun). Podle agentury DPA to vyplývá ze studie poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG).

Přečíst článek

Šest z deseti nejlépe placených generálních ředitelů v loňském roce řídilo společnosti, které nebyly v burzovním indexu S&P 500. A pouze devět CEO vydělalo loni více než 100 milionů dolarů z téměř 4000 veřejně obchodovaných amerických společností, vyplývá z analýzy C-Suite Comp.

Top 10 nejlépe placených CEO ve světě v roce 2022:

CEO společnost plat (zaokr. v mil. dolarů) index S&P 500
Stephen Schwarzman Blackstone 253 ne
Sundar Pichai Alphabet 226 ano
Stephen Scherr Hertz 182 ne
Barry McCarthy Peloton 168 ne
Michael Rapino Live Nation 139 ano
Safra Catz Oracle 139 ano
Douglas Ingram Sarepta Therapeutics 125 ne
Bill Ready Pinterest 123 ne
Kiwi Camara CS Disco 109,5 ne
Tim Cook Apple 99 ano

zdroj: The Wall Street Journal, C-Suite Comp

To je pokles z více než dvaceti o rok dříve, protože ceny akcií mnohých firem šly dolů. A možná překvapivě mezi nimi není šéf nejhodnotnější firmy světa Apple Tím Cook, který s 99 miliony dolarů obsadil v žebříčku desáté místo. Medián platů generálních ředitelů společností z indexu S&P 500 loni klesl na 14,5 milionu ze 14,7 milionu dolarů o rok dříve. 

Hlavní odměnou jsou akcie

Většinu odměn generálního ředitele obvykle tvoří podmíněné akcie nebo opce, jejichž hodnota může kolísat. Odměna v akciích se často přiznává, pokud jsou splněny určité výkonnostní cíle, nebo pokud top manažer zůstává zaměstnán po určitou dobu.

V roce 2019 dospěla situace pod Mount Everest do tristního stavu, kdy se při výstupu pod vrcholem tvořily fronty a několik horolezců čekání v zimě nepřežilo.

Průmysl extrémní turistiky živí superboháči. Kdo ale platí mise za jejich záchranu?

Dějiny ukazují, že lidé neumí odolat kouzlu pozemských extrémů - nejvyšších hor, nejhlubších oceánů, a dokonce i nejzazších okrajů atmosféry. S rozvojem technologií vznikl rozsáhlý průmysl extrémní turistiky, který lidem - většinou těm bohatým - nabízí možnost podívat se smrti do očí, ovšem s ochranou pořádné bezpečnostní sítě.

Přečíst článek

Schwarzmanova celková mzda v Blackstonu byla díky akciím o více než 50 procent vyšší než jeho výplata ve výši 160 milionů dolarů v roce 2021. Schwarzman vlastní téměř 20 procent v Blackstonu a celkem si vydělal 253 milionů dolarů (asi 5,44 miliardy korun).

Celková mzda Stephena Scherra ve společnosti Hertz ve výši 182 milionů dolarů zahrnovala 3,4 milionu v platu a bonusech, dalších 178 milionů dolarů pak právě v akciích, pro jejichž nabytí ještě musí splnit několik cílů.

Akciím Tesly se dařilo, Musk je znovu nejbohatší na světě

Akciím Tesly se dařilo. Musk zbohatl o desítky miliard dolarů a je znovu první na světě

Americký miliardář a podnikatel Elon Musk je znovu nejbohatším člověkem na světě. Díky květnovém růstu akcií jeho automobilky Tesla sesadil z první příčky generálního ředitele luxusního koncernu LVMH Bernarda Arnaulta. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se Muskův majetek od začátku roku zvýšil o 40,3 procenta na 192 miliard dolarů (4,3 bilionu korun).

Přečíst článek

Scherr, který dříve pracoval dlouhá léta jako finanční ředitel Goldman Sachs Group, nastoupil do nejvyšší funkce v Hertzu až v únoru 2022, asi sedm měsíců poté, co se řetězec půjčoven aut dostal pod ochranu před věřiteli a bankrotem. Tento režim opustila v červnu 2021. Nedlouho poté, v říjnu 2021, si Hertz objednal 100 tisíc vozů Tesla. Pro automobilku miliardáře Elona Muska je byla do té doby zatím největší samostatná objednávka, neboť její hodnota činila zhruba 4,2 miliardy dolarů (tehdy asi 93,1 miliardy korun)

Nejmenší firmou, jejíž šéf pronikl do Top 10, je CS Disco z Austinu v Texasu, která prodává online služby právním firmám a advokátům. Firma přitom vznikla teprve před deseti lety. Její spoluzakladatel a generální ředitel Kiwi Camara loni obdržel 500 tisíc dolarů v platu plus opce na akcie v hodnotě 109 milionů dolarů.

Bernard Arnault

Jedenáct miliard dolarů je pryč. Bernard Arnault během jednoho dne přišel o část jmění

Sektor luxusního zboží zasáhly obavy ze zpomalení růstu v USA. Pro Bernarda Arnaulta, nejbohatšího člověka světa, je to špatná zpráva. Během jednoho dne se jeho jmění ztenčilo o 11,2 miliardy dolarů, píše agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme