Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Víme o tom pár minut, poškodí to celou zemi. Banky kritizují mimořádné daně

ČSOB a její bankomat
Dušan Kütner / Newstream
 nst
nst

Česká bankovní asociace (ČBA) se s aktuálním návrhem ministerstva financí na zavedení daně z mimořádných zisků seznámila teprve před několika minutami. Návrh v tuto chvíli analyzujeme. Už teď lze ale předpokládat, že mimořádné zdanění bude mít dopad na hodnocení České republiky investory. Stále platí, že banky nabízejí vládě konkrétní investice ve výši minimálně 50 miliard korun, uvádí ve zprávě Česká bankovní asociace (ČNB).

Reklama

Podle České bankovní asociace je daň z mimořádných zisků mimořádně neefektivní a nesystémové řešení. Navíc nejde o mimořádné zisky. Ty letošní totiž srovnáváme s pandemickými roky 2020 a 2021, kdy byla ekonomika výrazně utlumená. 

„Podle nás existuje řada lepších řešení, o kterých jsme stát informovali. Banky by rády byly vládě partnerem v době zpomalující eknomiky. Jejich oslabování tímto způsobem je velkou chybou. Návrhy, se kterými jsme přišli, by pro ekonomiku byly mnohem přínosnější. Napříklafd úvěorvá kapacita Národní rozvojové banky by se zvýšila na víc než 100 miliard korun,“ uvedla Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace. 

Zástupci bank svoje alternativy vládě představili už v srpnu. Jde o investice do dostupného bydlení, dopravní infrastruktury, pomoci klientům, kteří se dostanou do potíží se splácením svých závazků, nebo hlubší spolupráci se zmiňovanou Národní rozvojovou bankou. Tyto inveestice by dosáhly minimálně 50 miliard korun. 

Komerční banka

Stát si chce vzít tři pětiny zisku šesti největších bank v Česku

Daň z mimořádných zisků bank, kterou navrhne ministerstvo financí, má činit 60 procent z jejich čistého zisku po dobu tří let. Ministerstvo očekává, že takto vybere 25 miliard korun každý rok. Vyplývá to z jednání ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) s vedením České bankovní asociace (ČBA). Daň se bude týkat šesti největších bank. Podle informací ČTK by mělo jít o Českou spořitelnu, Komerční banku, ČSOB, UniCredit Bank, Moneta Money Bank a Raiffeisenbank.

Přečíst článek

Je na vládě a poslancích, jaké řešení si zvolí. Zda to bude krátkodobé zdanění bank, nebo dlouhodobá spolupráce, která by pomohla nejen ohroženým občanům, ale zvýšila by prosperitu celé ekonomiky v oblasti dopravy, bydlení a digitalizace. Banky svoji ochotu pomoct ekonomie prokázaly už v minulosti. Šlo například o covidové programy, Milostivé léto nebo úvěrová memoranda. 

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Extra daň vedle bank zaplatí i petrolejáři, těžaři a energetici

Ministerstvo financí navrhne daň z mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv.

Přečíst článek

Jak ušetřit? Pár rad se vždy najde (ilustrační foto)

Zvyšují se vám rodinné výdaje? A jak je zkrotit?

Ze všech stran se na nás valí informace o tom, co všechno zdražuje. Potraviny, služby, energie, voda, materiál, stravování… Prostě všechno. To se zákonitě projeví i na vašem rodinném rozpočtu. Dosud jste s příjmy vycházeli, teď se vaše náklady na život zvyšují. Dají se výdaje zkrotit, nebo si máte hledat další zaměstnání?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hacker (ilustrační foto)

Muži chtějí vydělat, ženy románek. Kyberpodvodníci jsou stále rafinovanější, říká policejní expert

Přečíst článek
Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude lehce nad stagnací

Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude stagnovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme