Reklama

Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu

Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu
iStock
Dušan Kütner
duk

Umělá inteligence by mohla představovat „existenční rizika“ a vlády potřebují vědět, jak zajistit, aby technologie nebyla „zneužívána špatnými lidmi”. Prohlásil to bývalý generální ředitel Google Eric Schmidt, uvedl server CNBC.

Reklama

Schmidt ve svém projevu na konferenci CEO Council Summit pořádané v Londýně deníkem The Wall Street Journal řekl, že se obává, že umělá inteligence je „existenční riziko“. „A existenční riziko je definováno jako mnoho, mnoho, mnoho, mnoho lidí zraněných, nebo zabitých,” řekl Schmidt.

Hrozby, o kterých ještě nyní nevíme

„Existují scénáře, o kterých ještě dnes nevíme, ale přiměřeně brzy přijde doba, kdy tyto systémy budou schopny najít zero-day exploits (v informatice označení útoku nebo hrozby, která se v počítači snaží využít zranitelnosti používaného software, která není ještě obecně známá, pozn. red.) v kybernetickém světě nebo objevit nové druhy biologie. Dnes je to fikce, ale její zdůvodnění je pravděpodobně pravdivé. A když se to stane, chceme být připraveni vědět, jak zajistit, aby tyto věci nebyly zneužity špatnymi lidmi," prohlásil.

Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Muž všeobecně považovaný za kmotra umělé inteligence (AI) Geoffrey Hinton opustil v 75 letech svou práci v technologickém gigantu Google a rozhodl se říkat pravdu o rizicích a nebezpečích AI, která v posledních měsících zažívá obrovský boom. Některá nebezpečí AI chatbotů jsou docela děsivá, co když ji zneužije někdo jako Vladimir Putin? řekl Hinton serveru BBC.

Přečíst článek

Schmidt, který byl generálním ředitelem společnosti Google v letech 2001 až 2011, nemá jasný názor na to, jak by měla být AI regulována, ale řekl, že je to „širší otázka pro společnost“. Řekl však, že je nepravděpodobné, že by v USA vznikla nová regulační agentura, která by se věnovala AI.

Fenomén byl odstartován ChatGPT

Budoucnost umělé inteligence (AI) se dostala do centra diskusí mezi technology a politiky, kteří se potýkají s tím, jak tato technologie bude v budoucnu vypadat a jak by měla být regulována, uvedla CNBC. Chatbot ChatGPT společnosti OpenAI, který se stal loni na podzim fenoménem, pravděpodobně vyvolal ve světě větší povědomí o umělé inteligenci, protože velké firmy po celém světě se chystají uvést na trh konkurenční produkty a mluví o schopnostech AI, podotkl server.

Více o fenoménu umělé inteligence čtěte zde:

Schmidt není první významnou technologickou osobností, která varovala před riziky AI. Sam Altman, generální ředitel společnosti Open AI, která vyvinula ChatGPT, v březnu přiznal, že se „trochu bojí“  umělé inteligence. Řekl, že se obává autoritářských vlád vyvíjejících technologii. Také generální ředitel a vizionář Elon Musk nedávno prohlásil, že si myslí, že AI představuje jedno z „největších rizik“ pro civilizaci.

Přichází věk umělé inteligence. Učitelé by se měli naučit, jak nově učit, říká Hana Součková, generální ředitelka SAP ČR

Hana Součková: Přichází věk umělé inteligence. Práci bude muset změnit miliarda lidí

Co vlastně znamená pro pracovní proces pojem umělá inteligence, si mnoho lidí ještě neumí představit. Ale pozor, jak říká Hana Součková, šéfka české pobočky globálního technologického lídra, společnosti SAP, díky nástupu této éry přijde v příštích letech o svou spokojenou práci v kanceláři asi tak miliarda lidí po celém světě. Je proto dobré se připravit na budoucí, rychle přicházející dobu. Učitelé by měli zapomenout na Marii Terezii. Je tu nová technologická revoluce.

Přečíst článek

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje ikona Applu Wozniak.

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje Steve Wozniak

K zástupu lídrů technologického světa varujících před zneužitím prudce se rozvíjející umělé inteligence (AI) se přidal i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Všechny výtvory AI by měly být podle něj jasně označené, jinak to lidem a úřadům ztíží odhalování podvodů a boj s šířením dezinformací, prohlásil podle BBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme