Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Španělská vláda kvůli válce na Ukrajině omezuje nákupy slunečnicového oleje nebo mléka

Slunečnicové pole, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Španělská vláda vyšla vstříc obchodním řetězcům a umožnila jim omezovat nákupy u některých položek. Týká se to například mléka nebo slunečnicového oleje, který do země dováží z Ukrajiny.

Reklama

Španělská vláda umožní obchodním řetězcům omezit nákupy některého druhu zboží, u kterého hrozí problémy se zásobováním a vyprodání. Kabinet premiéra Pedra Sáncheze tak reagoval na předchozí opatření některých velkých řetězců, které omezily prodej například slunečnicového oleje či mléka. Počínání obchodníků ale u soudu napadly spotřebitelské svazy.

Jeden z velkých řetězců v Andalusii omezil v minulých týdnech prodej slunečnicového oleje na pět litrů na zákazníka. Podstatnou část slunečnicového oleje Španělsko dováží z Ukrajiny, která od konce února čelí ruské agresi. Část spotřebitelů se obává nedostatku oleje, a snaží se proto předzásobit. To by ale podle obchodníků mohlo vést k problémům se zásobováním tímto zbožím.

Rusko, ilustrační foto

Boršč už jen pro bohaté Rusy. Tradiční jídlo chudých zdražuje o desítky procent

Rusům kvůli sankcím dramaticky zdražuje už i „pokrm chudých“. Boršč je dražší jen za týden o desítky procent.

Přečíst článek

Další omezení obchody zavedly v souvislosti se stávkou dopravců, která způsobila v posledních dvou týdnech problémy v dodávkách čerstvého zboží.

Opatření obchodních řetězců ale napadly spotřebitelský svazy. Ty poukazovaly na zákon o maloobchodě, který zakazuje omezování prodeje či náhlé a nepřiměřené zvýšení cen. Například spotřebitelská organizace FACUA poukázala na to, že někteří obchodníci zvedli cenu litrové láhve slunečnicového oleje až na tři eura (75 korun).

Morawiecki, polská premiér

Polsko ještě letos skoncuje s ropou i uhlím z Ruska. Zastavte peníze pro Putina, vyzývá ostatní země

Zastavte peníze pro Putina, které pohánějí ruskou válečnou mašinérii, vzkazuje Evropské unii polský premiér Mateusz Morawiecki, jehož země se zavázala, že ještě letos přestane používat ruskou ropu i uhlí. Uhlí se chystá nakupovat v Jihoafrické republice a Austrálii.

Přečíst článek

Vláda schválila úpravu zákona, který obchodníkům umožní omezit prodej určitého zboží v případě „mimořádných okolností či při zásahu vyšší moci“. Opatření ale musí být přiměřené a časově omezené.

Vládní opatření organizace FACUA označila za „nezodpovědné“. Podle ní si budou obchodníci sami rozhodovat, kdy omezovat prodej zboží. Podle organizace se tak sníží dohled úřadů nad trhem.

Ruský obchod

Ruskou ekonomiku čeká katastrofa. Propadne o 8,5 procent a stáhne dolů Polsko, odhaduje agentura S&P

Jedním ze zásadních dopadů propadu ruské ekonomiky bude snížení růstu sousedního Polska. Stojí za tím velké množství uprchlíků i nižší zisky firem obchodujících s Ruskem.

Přečíst článek

Ikea v Petrohradu, lidé čekají ve frontě

Rusové panikaří, skupují vložky, plenky, léky i cukr

Palivo a topení jsou paradoxně asi jediné položky, které v Rusku nezdražily. Jinak rostou ceny všeho. Pokud by válka trvala rok a inflace rostla nynějším tempem, ceny zboží se ztrojnásobí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme