Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chleba a rohlíky zdraží, cena pšenice je na rekordu

Kombajn, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Cena základních pekařských výrobků jako je chleba a rohlíky v Česku kvůli ruské invazi na Ukrajinu, rekordním cenám pšenice na komoditních burzách i několikaměsíčním potížím s cenami energií vzroste. Očekává to jak Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, tak někteří analytici. Cena potravinářské pšenice na burze v Paříži, která je určující pro ceny pšenice a mouky v Česku, v pondělí stoupla na nový historický rekord, v přepočtu až 11 580 korun za tunu.

Reklama

Cena pšenice se dnes ocitla na 14letém maximu. Průměrná cena za období od začátku roku 1999 až dodnes přitom odpovídá zhruba 4603 korun (viz graf). „Svaz pekařů a cukrářů v České republice poukazuje na skutečnost, že také v letošním roce je nutné očekávat zdražení pečiva. Příčinou je další nárůst cen vstupních surovin a energií i obavy o pracovní síly z Ukrajiny,“ uvedl výkonný ředitel svazu Bohumil Hlavatý. „K výpadku v dodávkách pečiva by ale dojít nemělo,“ dodal.

Vývoj ceny pšenice na pařížské burze:

pramen: Bloomberg

Zástupci svazu se již kvůli situaci setkali i s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). „Byli jsme ujištěni, že pekárenství a produkce potravin obecně spadá do kritické infrastruktury, proto se aktuálně nemusí obávat drastického omezování dodávek plynu,“ podotkl Hlavatý.

„V produkci pšenice je ČR víceméně soběstačná. Očekáváme ovšem, že pokud dojde ke snížení celosvětové produkce obilí, jeho cena vzroste,“ poznamenal Hlavatý. „Je těžké predikovat, jak se bude situace dále vyvíjet. Pevně věříme, že se brzy alespoň částečně uklidní, budou zachovány dodavatelské řetězce i produkce, a nedojde tak k razantnímu zdražování,“ dodal.

Potaš, uhličitan draselný se využívá v zemědělství jako hnojivo

Rusové chtějí omezit vývoz hnojiv. Evropu zasáhne potravinová krize

„Otázkou není, zda se svět zažije potravinou krizi, ale to, jak velká bude,“ popisuje pro BBC ředitel jedné z největších světových společností na výrobu hnojiv dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Přečíst článek

Ukrajinská vláda kvůli obavám z nedostatku potravin zavedla v pondělí kvóty na export některých komodit. Vývoz pšenice bude možný jen s povolením tamního ministerstva hospodářství. Rusko a Ukrajina jsou jedněmi z nejdůležitějších světových obilnic. Ruská invaze přitom zablokovala jihoukrajinské přístavy. „Ukrajina a Rusko dohromady zajišťují dodávky celé čtvrtiny pšenice, která se celosvětově konzumuje,“ upozornil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

O desítky procent tak letos v Česku zdraží pečivo nebo olejniny. Růst cen potravin letos v Česku citelně přispěje k pádivé inflaci, jež bude nejvýraznější od 90. let – činit může celoročně průměrně až 15 procent,“ míní.

zlaté slitky - ilustrační obrázek

Cena zlata a ropy míří k historickým rekordům. Není nic, co by růst mohlo zastavit, tvrdí australská centrální banka

Cena zlata překonala hranici 2000 dolarů za troyskou unci, k absolutnímu rekordu kovu chybí již jen pouhé desítky dolarů. Ropa se v noci obchodovala až za 140 dolarů za barel. Nejdráž se přitom barel prodával v roce 2008, kdy stál 147 dolarů.

Přečíst článek

Pokračující boje na Ukrajině navíc ohrožují letošní tamní výsadbu a obdělávání polí. „To ohrožuje úrodu i v příštím roce, kdy budou světové zásoby základních potravin typu pšenice vyčerpanější než dnes. Dramatické zdražování potravin ve světě tak letoškem zřejmě nekončí,“ míní.

Ceny potravin ve světě přitom rostou již několik měsíců v řadě. V únoru se vyšplhaly na další rekord. Jejich index proti lednu vzrostl téměř o čtyři procenta, meziročně pak o více než 24 procent. V páteční zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Upozornila přitom, že únorové údaje zatím plně neodrážejí důsledky nynějšího ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kombajn, ilustrační foto

Po ruském útoku na Oděsu stoupla cena pšenice. Obchodníci nevěří ve válečnou smlouvu o vývozu obilí

Přečíst článek
Oděsa, nákladní loď s obilím

Vývoz obilí z Ruska do poloviny března razantně klesl, ale pokračuje. Ceny jsou vysoko

Přečíst článek
Pšenice, ilustrační foto

Válka na Ukrajině odpálí světové ceny potravin. V některých zemích to může být obrovský problém

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme