Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Válka Čechům zdražuje knedlo vepřo zelo. A pivo

Zpracování vepřového masa
ČTK
Lukáš Kovanda

Rusům válka nebývale zdražuje boršč, Čechům zase knedlo vepřo zelo. Zejména když si ho dají v hospodě i s pivem. Drahoty budou částečně ušetřeni důchodci, protože kvůli válečné inflaci budou důchody potřetí valorizovány.

Reklama

V Česku se v souvislosti s válkou na Ukrajině v případě potravin zatím hovoří zejména o růstu cen obilovin a zdražování pečiva. Válečná vřava se ale promítá do zdražování také jiné zemědělské produkce. Patří sem i vepřové maso, jehož ceny v Česku, v Evropě i ve světě raketově rostou, navzdory propadu vývozu do Číny kvůli africkému moru prasat.

Česko je přitom ve vepřovém mase ze všech hlavních živočišných produktů nejméně soběstačné. Zhruba polovina vepřového se k nám musí dovážet ze zahraničí. To v praxi znamená, že se ceny vepřového v Česku musí logicky zvýšit, a to oproti současnému stavu poměrně výrazně.

Chci, aby lidi poznali, co jedí, říká šéfkuchař brněnské restaurace Element

Když se budete ptát, kam v Brně na večeři, devět z deseti doporučení bude znít: Element. Tenhle podnik dokonale vystihuje současný trend – a nejde jen o gastronomii, ale i atmosféru, přístup, zážitek a cenu, kterou zaplatíte. V Elementu to do sebe všechno perfektně zapadá. O tom, jak Element funguje, jsem si povídala s šéfkuchařem a spolumajitelem Tomášem Regerem. 

Přečíst článek

Řezníci jako čerpadláři

Z burzovních dat plyne, že cena za kilogram vepřového masa v Německu od ruské invaze na Ukrajinu prudce roste. Německá burza je přitom určující pro ceny v Česku. Z původního 1,2 eura za kilogram v období před vypuknutím války tam cena stoupla na nynějších více než 1,9 eura. To je vzestup zhruba o 60 procent. Ještě do Velikonoc by mělo vepřové zdražit nad hranici dvou eur za kilogram, a ani tam se nezastaví.

Spotřebitelé v Česku se tak musí připravit na růst cen vepřového o vyšší desítky procent v nejbližší době. Podobně porostou také ceny hovězího nebo drůbežího.

Prodejci vepřového, ale i jiných druhů mas se budou snažit využít určité paniky na trhu, jako tomu bylo u pohonných hmot, a navyšovat si své marže. Vědí, že lidé jsou před Velikonocemi ochotni za potraviny utrácet více, a budou se toho snažit využít. Lidé by měli být při nákupech obezřetní a dobře vybírat, aby neplatili zbytečně moc.

Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Česká národní banka ani vláda v aktuální situaci nemohou plně kontrolovat tuzemskou inflaci. Na jejím růstu se stále výrazněji podepisuje válka na Ukrajině, jejíž případné dlouhé trvání může vést i k recesi, domnívá se bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal, který v současnosti vyučuje na Anglo-American University a ČVUT. „Pokud válka skončí brzy, vrchol inflace zažijeme již v létě a pak začne klesat. Pokud ne, budeme tu mít vyšší inflaci třeba i rok,“ domnívá se ekonom.

Přečíst článek

Pivo zdražuje, zatím o korunu

Dražší bude také „spláchnutí“ knedlo vepřo zelo nejtypičtějším nápojem pro takovou příležitost – pivem. Zejména v hospodě či restauraci. Dále totiž naroste rozdíl mezi cenou piva v hospodách a v obchodech. Za posledních deset let vzrostla průměrná cena lahvového piva poměrně nepatrně, a sice z 10 na 11,30 Kč. Jenže zatímco před deseti lety bylo možné pořídit pivo v hospodě za dvojnásobek jeho ceny v obchodě, tj. za cenu kolem dvaceti korun, dnes už se v restauracích prodává za ceny nejčastěji v pásmu od 30 do 60 korun. Místo dvojnásobné ceny tedy dnes pivo vykazuje v hospodě či restauraci cenu minimálně zhruba trojnásobnou v porovnání s cenou piva v obchodě.

Rozevírání nůžek mezi pivem v hospodě a pivem v obchodě probíhá v podstatě od roku 1990. V době pádu komunismu pivo v hospodě stálo zhruba stejně jako pivo v obchodě.

Lidé tak dávali přednost čepovanému pivu v hospodě, pro něž se častěji než dnes chodilo se džbánkem. Většině Čechů totiž chutná lépe.

Letošní rapidní inflace rozevírání nůžek podpoří. Pivo v hospodě nebo restauraci bude muset podražit více než pivo v obchodě, včetně piva z e-shopu. To proto, že do ceny piva v hospodě se více promítne obecná inflace, tedy růst cen energií, nájmů, mezd.

Do hospody na pivo už jen svátečně. Rozdíl v cenách točeného a baleného piva už je propastný

Nůžky mezi cenou piva v hospodě a piva doma se stále rozevírají. Pandemie a související „garážové party“ i nynější rapidní inflace rozevírání ještě zrychlují.

Přečíst článek

Inflace poroste i nadále

Inflace v Česku jako i jinde ve světě, nejen v Rusku, dostává v souvislosti s válkou na Ukrajině další impulz. Sčítají se efekty pandemické inflace, která už sama o sobě byla až dvouciferná, a právě inflace válečné, která se převážně ještě teprve projeví, nejen v ceně boršče, knedlo vepřo zelo nebo piva.

Výsledkem bude nečekaně silná dynamika růstu inflačního ukazatele, na jehož základě se ze zákona důchody valorizují. Důchodci se kvůli nečekaně rychlému růstu cen podle všeho dočkají ještě letos druhé mimořádné valorizace, celkově tedy třetí. Možnost třetí valorizace nově připouští také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Důchody byly letos valorizovány, jak je obvyklé, tedy v lednu, a budou v rámci mimořádné valorizace navýšeny od letošního června, kdy stát seniorům přidá v průměru 1 017 korun.

Podmínky pro mimořádnou valorizaci se splnily letos v lednu. Už nejspíše letos v červnu nebo červenci budou splněny podmínky pro druhou letošní mimořádnou valorizaci. K té musí ze zákona opět dojít v pátém měsíci od splnění podmínek pro ni, tedy letos v listopadu nebo prosinci. Půjde ale o slabou náplast. Navíc další zranitelné sociální skupiny, třeba matky samoživitelky, se ničeho takového nedočkají.

Andrej Babiš, poslanec

Dopis čtenáře: Babiš vrátil důchody ke slušnosti a spravedlnosti

Konstrukt superhrubé mzdy zavedený panem Kalouskem nebyl pro budoucí důchodce výhodný. Proto ho nakonec i ODS chtěla zrušit.

Přečíst článek

Zlaté slitky

Pozor na zlato. Za draho koupíte, prodáte jen se slevou

Češi ve snaze ochránit své úspory před inflací zběsile nakupují zlaté slitky. Ekonomové varují před rozčarováním, které se může dostavit při pokusech investiční zlato prodat. Někteří obchodníci zpětný výkup vůbec neumožňují, jiní nastavují nákupní cenu o desítky procent níž než tu prodejní. „Rozdíl spreadu by se měl pohybovat do pěti procent. Jinak je to snaha obrat prodávajícího,“ říká hlavní analytik BHS Štěpán Křeček. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Prestižní agentura sází na to, že Fialův kabinet zvládne energokrizi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme