Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavebnictví skomírá. Zahajování výstavby nových bytů se odkládá

Stavebnictví skomírá. Zahajování výstavby nových bytů se odkládá
ČTK
Štěpán Křeček

„Přestože ceny nemovitostí zažívají mírnou korekci, lidé o jejich nákup nemají příliš vysoký zájem. Na vině jsou především drahé hypotéky a vyčkávání na další pokles cen nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Stavební produkce v únoru podle dat Českého statistického úřadu zaznamenala meziroční pokles o 4,3 procenta. Dařilo se dokončovat rozestavěné byty. Nicméně bylo vydáno o 13,0 procenta méně stavebních povolení a zahájeno bylo o 4,9 procenta méně bytů. Vzhledem k nepříznivému vývoji české ekonomiky lze očekávat, že pokles stavební produkce bude přetrvávat i v následujících měsících.

Kvůli vysokým úrokovým sazbám se výrazně snížil zájem lidí o hypoteční úvěry. V důsledku tohoto vývoje se začaly snižovat ceny nemovitostí a poklesl počet transakcí na realitním trhu. Tato situace v kombinaci s rostoucími náklady na stavební práce a materiály snižuje motivaci k zahajování výstavby nových projektů. Již rozestavěné projekty se však i přes nepříznivé ekonomické okolnosti daří dokončovat.

Banky s úroky u hypoték příliš nehýbají. Průměrná sazba v dubnu nepatrně vzrostla na 6,3 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku dubna mírně stoupla na 6,30 procenta z březnových 6,27 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

Někteří developeři mění své uvažování. Místo rozprodávání vybudovaných nemovitostí je začínají pronajímat. Reagují tím na situaci, kdy ceny nemovitostí v kombinaci s vysokými úroky na hypotékách v podstatě znemožňují střední třídě, aby si pořídila novou nemovitost. Tímto způsobem mohou developeři přečkat nepříznivé období na realitním trhu a finální rozhodnutí o osudu svých nemovitostí mohou odložit do budoucna.   

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Česká spořitelna nabídne levné nájmy. První byty obsadí zdravotníci z Motola

Dostupné bydlení České spořitelny (DBČS) chce jako dceřiná společnost banky pomáhat řešit bytovou krizi v Česku. Ve spolupráci se starosty měst a obcí hodlá stavět dostupné byty s přijatelným nájemným primárně pro zaměstnance z nejpotřebnějších profesí. První projekt za miliardu korun s 254 byty staví DBČS ve spolupráci s developerem Finep na Praze 9. Další bude na Praze 11 a na Vysočině. Do budoucna chce kvůli čerpání EU fondů a úvěrům spolupracovat i s vládou ČR, jak řekl novinářům šéf DBČS Marek Blaha.

Přečíst článek

Výstavba polyfunkční budovy s obchodními prostory v blízkosti Masarykova nádraží v Praze, Budova je součástí stavebního projektu Masaryčka společnosti Penta Real Estate.

Pavel Kliment: Nájmy porostou. U bytů, kanceláří i hal

Vyšel 16. ročník Trend Reportu, nejucelenější studie o vývoji na českém realitním trhu. Pavel Kliment, partner KPMG a expert na nemovitostní trh ve svém příspěvku shrnul důležité poznatky studie. A jaký hlavní závěr z nich vyvodil? Ceny realit výrazně neklesnou a nájmy čeká růst.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kamenolom, ilustrační foto

František Janáč: Stavět se bude dál pomalu, dráž, a ještě nebude z čeho

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme