Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čeští podnikatelé porážejí strach z inflace. Do nového roku vkročili v dobré náladě

Stavebnictví se nedaří nastartovat.
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Důvěra v českou ekonomiku se v lednu po půl roce zvýšila, a to zejména díky zlepšení nálady na straně podnikatelského sektoru, uvedli statistici.

Reklama

Proti loňskému prosinci stoupla o dva body na hodnotu 97,6 bodu, přičemž optimističtější jsou podnikatelé i spotřebitelé. V meziročním srovnání je pak souhrnný i podnikatelský indikátor vyšší, zatímco důvěra spotřebitelů je na nižší úrovni. 

„V zásadě to znamená to, že dále již nijak zásadně nenarůstá obava z dopadů mezinárodní výrobní a přepravní krize, ani strach z ekonomických dopadů šíření omikronu, ani obava z inflace,” komentuje výsledky konjunkturálního průzkumu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Důvěra firem se v lednu zvýšila zejména v průmyslu a stavebnictví. „Podnikatelé v těchto odvětvích očekávají v příštích měsících růst tempa výrobní i stavební činnosti, přestože jsou stále významně limitováni nedostatkem materiálu. Právě nedostatek vstupů je i jednou z příčin očekávaného růstu cen v obou odvětvích,” uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Největší brzdou růstu pro průmyslové podniky zůstává nedostatek materiálu či komponent. „I když se vyhlídky poptávky výrazně zlepšily, zůstává pro firmy nedostatečný zájem druhou nejvýznamnější překážkou růstu, na třetím místě je to pak nedostatek zaměstnanců trápící asi pětinu firem,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

CEOs, ilustrační foto

Průzkum PwC: Tři čtvrtiny českých firem loni zvyšovaly ceny

Tři čtvrtiny českých firem v loňském roce zvyšovaly ceny, téměř třetina přitom přistoupila ke zdražení o více než deset procent. Generální ředitelé firem navíc očekávají, že rychlý růst cen vydrží i letos, vyplývá z aktuálního průzkumu PwC CEO Survey mezi 185 šéfy českých firem.

Přečíst článek

Zvláště výrazně se optimismus vrací mezi firmy a podnikatele z odvětví stavebnictví, kteří ekonomickou situaci i své vyhlídky hodnotí nejpříznivěji od roku 2019, tedy ještě od doby před propuknutím pandemie. Předpokládají výrazné oživení poptávky, nicméně v růstu jim stále brání nedostatek pracovníků a také historicky rekordní nedostatek materiálů. Ten je důsledkem světové výrobní a přepravní krize, která udeřila zejména loni v důsledku pandemie.

„Mírný optimismus panuje po opadnutí páté vlny koronaviru také ve službách, nicméně poptávka zůstává hlavní brzdou pro fungování asi čtvrtiny firem, i když její vyhlídky v tuto chvíli firmy hodnotí příznivěji než na konci loňského roku,” dodal Dufek.

Strach z inflace se spotřebitelů nepouští

Mezi spotřebiteli podle Kovandy zůstávají na rekordně vysoké úrovni obavy z inflace. Ani ony však nejsou tak závažné, aby zabránily růstu celkového spotřebitelského optimismu. Mezi spotřebiteli důvěra v ekonomiku meziměsíčně narostla o 0,2 bodu na 91,4 bodu, což podle statistiků souvisí mimo jiné s tím, že ubylo domácností, které negativně hodnotí svou stávající finanční situací ve srovnání s obdobím uplynulých 12 měsíců.

„Klesá totiž počet domácností, které v porovnání s předchozími dvanácti měsíci hodnotí svoji stávající finanční situaci nepříznivě. Zřejmě tedy mnozí lidé měli z inflace ještě větší obavy, než jaké se zatím zhmotňují,” dodal Kovanda.

sklizeň jablek

Výrobní inflace se urvala. Cenový chaos je nejhorší od roku 1995

Ceny průmyslových výrobců v loňském roce stouply o 7,1 procenta, což byl nejvyšší meziroční nárůst od roku 1995. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražení zaznamenali všichni výrobci. V zemědělství rostou ceny nejvýrazněji za více než deset let, letos i proto rekordně zdraží potraviny.

Přečíst článek

Zároveň spotřebitelé příznivě hodnotí to, že šíření omikronu zatím nevede k žádným zásadnějším ekonomickým omezením. 

„Hlavním závěrem lednového průzkumu však není pouze očekávaný růst poptávky, ale také další zvyšování cen. Přesvědčení firem o nutnosti zvyšovat ceny se opět zvýšilo, v průmyslu a ve stavebnictví dokonce na nová maxima od začátku roku 2003. Ve službách i obchodu možná tato očekávání mírně polevila, avšak stále se drží na dohled nedávných rekordních hodnot,” uzavřel Dufek.

Inflace, ilustrační foto

Covid dál dusí českou ekonomiku, letos stoupne o čtyři procenta, tvrdí analýza Deloitte

Českou ekonomiku i v roce 2022 výrazně ovlivní celosvětová pandemie covidu. V roce 2022 by měl český hrubý domácí produkt (HDP) růst o čtyři procenta, což znamená, že na úroveň předpandemických hodnot se české hospodářství dostane pravděpodobně na konci roku 2022. To jsou jen některé ze závěrů analýzy ekonomického výhledu Deloitte pro rok 2022. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Učitelé berou téměř 50 tisíc, skoro o pětinu více než je průměrná mzda v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme