Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Umíte ovládat klimatizaci? Ve firmách to neumějí

Klimatizace (ilustrační foto)
Pixabay
Stanislav Šulc

Energetická krize začíná přinášet nové příležitosti. Kromě masivního nárůstu zájmu o alternativní zdroje energie to jsou také překvapivé bizarnosti. Firmy například chystají nová školení: na obsluhu klimatizace. 

Reklama

Začněme konkrétním příběhem z jedné nejmenované, relativně velké firmy. Ta měla noční službu, na kterou stačil jeden člověk. Ten si po několika týdnech začal stěžovat, že potřebuje nějaký přímotop, protože v noci je v místnosti neuvěřitelná zima. Firma tak začala hledat, kde je problém, a při pátrání zjistila, že i v noci jede klimatizace na plný kotel.

Jednání evropských ministrů hospodářství

Schváleno: Evropa bude povinně šetřit energiemi. Slovenský premiér hrozí odvetou

Překvapení. Ministři členských zemí Evropské unie se shodli na balíku opatření proti energetické krizi.

Přečíst článek

I vydal se nadřízený za noční službou a zeptal se, proč si klimatizaci nevypne. Ten odvětil, že ji samozřejmě vypíná. A šel k ovladači klimatizace, otočil kolečkem doleva a gestem naznačil „Vidíš!“. 

Jenomže ve skutečnosti jen stáhnul cílovou teplotu v místnosti na nastavené minimum, což v důsledku cirkulace vzduchu na patře znamenalo permanentní absolutní výkon klimatizace. Firma tak nemusela pořizovat žádný přímotop, ale nachystala školení, jak se zachází s klimatizací. 

Reklama

Úspory zadarmo 

Podobných nesmyslů v plýtvání energiemi jsou firmy plné. Počítače, i ty co nemusejí, jedou prakticky non-stop. Myčky se zapínají poloprázdné. Kde nejsou pohybová čidla, tam se mnohdy svítí téměř permanentně. Plýtvání, plýtvání, plýtvání. 

Paul Melmon z Pure Storage

Paul Melmon z Pure Storage: Energetická krize mění priority při nákupu technologií, firmy šetří

Jak současné energetické výzvy mění rozhodování o nákupu technologií? A jak může globální tlak na udržitelnost přinést klíčovou konkurenční výhodu? Paul Melmon, nový šéf pražského výzkumného a vývojového centra jedné z nejrychleji rostoucích IT společností na světě, vidí na trhu velké změny. 

Přečíst článek

Když takříkajíc „bylo dobře“, nikdo to neřešil, tedy až na pár ekologických aktivistů, kteří se najdou v každé firmě. Ale nyní by si toho mohl všimnout i někdo důležitější, třeba CFO, kterému přestává vycházet kladná EBITDA kvůli krutému nárůstu nákladů na režii. 

Podle odhadů by přitom poměrně malé a téměř neznatelné úpravy v chování mohly ušetřit až 30 procent spotřeby energie. A to už není málo, ačkoli i tak nejspíš finální účet za energie bude vyšší než v roce 2021. 

topení

Evropu zasáhne studená fronta. Vydrží Češi netopit?

Nízký tlak vzduchu a s ním spojená studená fronta. Takové počasí má v nadcházejících dnech zasáhnout Evropu i Českou republiku. Podle agentury Bloomberg padnou teploty výrazně pod dlouhodobé průměry. První záchvěv studeného počasí podle Bloombergu může zamávat s rozhodnutím omezovat vytápění domácností.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme