Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slováci bohatnou. Průměrná mzda jim vzrostla nejrychleji za poslední tři roky

Průměrná mzda na Slovensku stoupla
iStock
 ČTK

Průměrná mzda na Slovensku vzrostla o devět procent, informoval slovenský statistický úřad. Ten dále uvedl, že nezaměstnanost v prvním čtvrtletí dosáhla nejnižší úrovně od roku 1994.

Reklama

Průměrná měsíční mzda zaměstnanců na Slovensku se v prvním letošním čtvrtletí meziročně zvýšila o devět procent na 1447 eur (35 775 korun). Po zohlednění inflace reálně stoupla o 5,6 procenta, což je nejrychleji za poslední téměř tři roky. Nezaměstnanost v zemi podle mezinárodně srovnatelné metodiky byla na 30letém minimu 5,6 procenta.

Výdělky pracovníků na Slovensku stouply ve všech 19 sledovaných odvětvích ekonomiky. O více než 20 procent si přilepšili zaměstnanci v sektoru dodávek energií. V průmyslu, který je největším zaměstnavatelem v zemi, mzdy stouply v průměru o 11,5 procenta.

Ve sledovaném období už druhým čtvrtletím v řadě stoupla koupěschopnost zaměstnanců, vzhledem k tomu, že průměrná mzda rostla rychleji než inflace. V roce 2022 a v prvních třech čtvrtletích loňska, kdy Slovensko čelilo nadprůměrné inflaci, reálné výdělky v zemi klesaly. Mzdy na Slovensku jsou dlouhodobě nižší než v České republice, kde průměrná mzda v prvním čtvrtletí dosáhla 43 941 korun.

Analytik bankovního domu Slovenská sporiteľňa Matej Horňák uvedl, že vývoj na trhu práce ovlivnil odchod mnoha lidí do předčasné penze za výhodnějších podmínek. „Tato situace stále více hraje do karet zaměstnancům a uchazečům o zaměstnání, neboť je staví do výhodné vyjednávací pozice. Růst mezd tak podpořily spíše strukturální problémy než produktivita práce. Toto je nežádoucí situaci pro nákladovou stranu firem a vytváří to tlak na růst cen,“ uvedl ekonom v komentáři k údajům statistického úřadu.

Reklama

Slováci práci najdou

Nezaměstnanost na Slovensku v prvním čtvrtletí sice dosáhla nejnižší úrovně od roku 1994, statistický úřad ale upozornil, že v roce 2021 se výrazněji změnila metodika vykazování tohoto ukazatele. Počet nezaměstnaných letos klesl jedenáctým čtvrtletím v řadě. Na Slovensku, které má 5,4 milionu obyvatel, bylo v prvním čtvrtletí bez práce 154 700 lidí. Meziročně to představuje pokles o 8,9 procenta.

„V aktuální situaci začíná skutečně platit, že ten, kdo si chce najít práci, si ji skutečně najde,“ napsal analytik 365.bank Tomáš Boháček. Dodal, že zatímco růst mezd v zemi by mohl pokračovat, další snížení nezaměstnanosti je nepravděpodobné.

Petr Borkovec/Partners

Petr Borkovec: Partners Banka má tolik klientů, že se nám přehřál klientský servis

V rychlosti transakcí je s aplikací Partners Banky srovnatelný jen Revolut, říká její zakladatel a šéf skupiny Partners Petr Borkovec. Na technologický systém banky je hrdý, firma si ho vyráběla na míru. Jaké to je, v dnešní době na zelené louce postavit banku? Drahé, stálo to osm set milionů korun, ale čtvrtinu nákladů na banku podle něj pokryly vysoké úrokové sazby, které zhodnotily peníze nachystané na spuštění banky. Banka roste rychleji, než zakladatelský tým čekal, proto s ní mají velké plány. „Za sedm let chceme mít v bance milion klientů jen v Česku,“ plánuje Borkovec.

Přečíst článek

Slovenskou vládní stranu Hlas-SD po Pellegrinim povede Šutaj Eštok

Slovenskou vládní stranu Hlas-SD po Pellegrinim povede Šutaj Eštok

Slovenskou vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) povede po zvoleném prezidentovi země Peteru Pellegrinim podle očekávání její dosavadní generální manažer a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Rozhodl o tom sobotní sněm strany, na kterém Pellegrini oficiálně rezignoval na funkci jejího předsedy. Šutaj Eštok byl jediným kandidátem na nového šéfa Hlasu-SD, získal 750 z 795 platných hlasů delegátů.

Přečíst článek

Škoda JS

Bez ruského vlastníka byznys opět šlape. Škoda JS se vrátila do zisku

Plzeňská Škoda JS, přední evropský výrobce a dodavatel zařízení pro jadernou energetiku, dosáhla loni po dvou ztrátových letech provozního zisku téměř 250 milionů korun. Podnik utržil 3,3 miliardy korun, meziročně o 12 procent více. Jde o auditované hospodářské výsledky podle českých účetních standardů, řekl mluvčí jaderných strojíren Karel Samec. Ztráty v letech 2021 a 2022 podle něj způsobila pandemie covidu-19 a válka na Ukrajině.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Průměrná mzda loni ve 4. čtvrtletí stoupla na 46 013 korun, reálně opět klesla

Reálná mzda klesla podeváté v řadě. Dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou ani na tu průměrnou

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi dál chudnou. Příští rok se trend po letech možná otočí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme