Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi se dočkali. Průměrná mzda se jim konečně zvýšila

Průměrná mzda v Česku se zvýšila
ČTK
Jiří Frydlewicz
fry

Průměrná mzda v Česku se v prvním čtvrtletí letošního roku reálně zvýšila o 4,8 procenta, uvedl Český statistický úřad. Potvrdilo se tak očekávání analytiků. Kupní síla domácností nicméně podle nich stále nedosáhla úrovně před pandemií covidu-19. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 2,1 procenta, doplnili statistici.

Reklama

Statistici uvedli, že v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda o sedm procent. A to na 43 941 korun. Reálně vzrostla o 4,8 procenta. Medián mezd činil 36 651 korun. Objem mezd se zvýšil o 7,2 procenta, počet zaměstnanců vzrostl o 0,1 procenta.

„Reálná mzda v 1. čtvrtletí 2024 vzrostla o 4,8 procenta, a to díky nižšímu růstu spotřebitelských cen než v minulých obdobích. Po devíti čtvrtletích tak nastal obrat, i když v některých odvětvích zaměstnancům mzda reálně nevzrostla,“ uvedla Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

prodejna Tesco (ilustrační foto)

Řetězec Tesco od července zvýší mzdy. Následuje své konkurenty

Provozní zaměstnanci obchodního řetězce Tesco ČR s tarifní mzdou dostanou v základu od 1. července přidáno průměrně osm procent. V distribučním centru si polepší o sedm procent a individuálně se mzdy zvýší také pracovníkům se smluvní mzdou. Letos mzdy vzrostly i v jiných obchodních řetězcích. Už dříve například ve společnosti Penny Market, Albert či Lidl.

Přečíst článek

„V letošním prvním čtvrtletí mzdy meziročně svižně rostly například v odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství, kde šlo patrně o zhruba sedmiprocentní nárůst, dále v informačních a komunikačních činnostech či v průmyslu. Naopak neslavně si vedli zaměstnanci v zemědělství či v peněžnictví a pojišťovnictví, kteří si meziročně přilepšili jen o zhruba dvě až tři procenta,“ připomněl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Reklama

Polepšili si zdravotníci

Nejvíce vzrostla průměrná mzda v oblasti zdravotní a sociální péče (o 11,1 procenta), administrativní a podpůrné činnosti (o 10,2 procenta) a také v činnostech souvisejících s odpadními vodami, odpady a sanacemi (o 10,1 procenta). K nejnižšímu růstu došlo ve vzdělávání (1,9 procenta) a ve veřejné správě a obraně (2,1 procenta).

Medián mezd (36 651 korun) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 5,5 procenta, u mužů dosáhl 39 541 korun, u žen byl 33 793 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 20 753 korunami a 69 219 korunami.

Reálné mzdy se do posledního čtvrtletí loňského roku snižovaly devět kvartálů po sobě, což je v historii Česka ojedinělé. Ve čtvrtém čtvrtletí průměrná nominální mzda vzrostla o 7,1 procenta, kvůli vysoké inflaci ale reálně klesla o 1,2 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, byl ve čtvrtém čtvrtletí 39 685 korun.

Průměrná mzda na Slovensku stoupla

Slováci bohatnou. Průměrná mzda jim vzrostla nejrychleji za poslední tři roky

Průměrná mzda na Slovensku vzrostla o devět procent, informoval slovenský statistický úřad. Ten dále uvedl, že nezaměstnanost v prvním čtvrtletí dosáhla nejnižší úrovně od roku 1994.

Přečíst článek

Andrej Babiš

David Ondráčka: Premiér Babiš, europoslankyně Nerudová a učitel Fiala. Aneb zprávy z března 2026

Nabízím výběr zpráv z médií z března 2026. Tento text je hluboká nadsázka, satira, nese dokonce i stopy sarkasmu a humoru. Není možné jej brát jakkoli vážně, protože teď v květnu 2024 přece nikdo nemůže vědět, o čem se bude psát v březnu 2026, to každý ví. Všechno bude jinak, třeba.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Průměrná mzda loni ve 4. čtvrtletí stoupla na 46 013 korun, reálně opět klesla

Reálná mzda klesla podeváté v řadě. Dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou ani na tu průměrnou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme