Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

reálná mzda - informace o tématu

Kolik stojí důstojný život v Česku?

Kolik stojí důstojný život v Česku? Experti to spočítali a většina na to nedosáhne

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 67 procent zaměstnanců.

Přečíst článek

Reálná mzda klesla podeváté v řadě. Dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou ani na tu průměrnou

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Reálné mzdy porostou. Navýšení ale požerou vyšší daně a odvody

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Fiala slibuje konec zdražování, jež však nenastane

Ve svém vánočním projevu se premiér Fiala poměrně výrazně věnoval také ekonomickým tématům. Z nich se zaměřil zejména na inflaci. „Příští rok skončí neustálé zdražování,“ slibuje premiér. To ovšem není pravda. Zdražování bude pokračovat, jen pomalejším tempem než letos nebo loni. A sice – nejpravděpodobněji – tempem zhruba třetinovým v porovnání s letoškem a přibližně pětinovým v porovnání s loňskem.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi dál chudnou. Příští rok se trend po letech možná otočí

Reálná mzda v Česku padá soustavně už dva roky, což je historický rekord. Nikdy nebylo tak špatně tak dlouho, ovšem světélko na konci dlouhého tunelu vidět je. Nabývá i podoby historického vzestupu ceny zlata, na dějinný rekord.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Mzdy porostou ve velkém. Jejich zvýšení plánuje v příštím roce 84 procent podniků

V příštím roce plánuje zvýšení mezd 84 procent podniků. Ve většině případů půjde o zvýšení v průměru do deseti procent. Vyplývá to ze zářijového průzkumu mezi 152 firmami, který poskytla Asociace malých a středních podniků.

Přečíst článek
česká koruna, bankovky, růst, mzdy

Češi se po letech konečně dočkají výrazného růstu reálných mezd

Pracovníci v Česku se v příštím roce dočkají růstu reálných mezd, jaký zažili naposledy v předcovidovém roce 2019. V očištění o inflaci by totiž mzdy v Česku měly stoupnout o 3,9 procenta. Údaj vychází z výpočtu Trinity Bank na základě aktuálních dat z inflační prognózy ministerstva financí a prognóz vývoje nominálních mezd, jak je zachycuje Česká národní banka.

Přečíst článek
Mzdy v letošním roce rostou napříč obory i pozicemi, v průměru se růst pohybuje mezi šesti až osmi procenty

Češi nemají na placení účtů. Zatím jich je ale málo

Mzdy v letošním roce rostou napříč obory i pozicemi, v průměru se růst pohybuje mezi šesti až osmi procenty. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment, který představil její ředitel Martin Malo. Pokles reálných mezd se podle něj zastavil. V srpnu meziroční míra inflace klesla na 8,5 procenta.

Přečíst článek
Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

AKTUALIZOVÁNO: Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

Průměrná hrubá mzda v Česku ve druhém čtvrtletí stoupla o téměř osm procent na 43 193 korun, kvůli výši inflace ale reálně klesla o více než tři procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Sedmý pokles v řadě znamená nejdelší takové období v historii ČR, mzdy se vrátily na úroveň roku 2018, uvedli analytici.

Přečíst článek
Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, loni v Česku dosáhla 40 912 korun.

Na důstojný život je potřeba mzda 41 tisíc, vypočetli experti. V Praze víc

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, loni v Česku dosáhla 40 912 korun. V Praze činila 42 776 korun, zejména kvůli vyšším nákladům na bydlení v hlavním městě. Zástupci platformy pro minimální důstojnou mzdu ale upozornili, že na minimální důstojnou mzdu, která podle platformy představuje odměnu za práci za běžnou pracovní dobu, nedosáhne 63 procent pracovních úvazků.

Přečíst článek

Průměrná mzda v Česku nominálně roste, reálně ale padá

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43 412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak popáté za sebou, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek
Toyota Motor Manufacturing Czech

Japonci už uvykli inflaci, teď chtějí vyšší mzdy. Honda i Toyota je zvyšují nejvíce za desítky let

Japonské automobilky Honda a Toyota zvyšují mzdy nejvíce za desítky let. Míra inflace, která se v posledních dvaceti letech na rozdíl od jiných vyspělých zemí držela v Japonsku v blízkosti nuly, je totiž v zemi v současné době nejvyšší za více než 40 let. O rozhodnutí obou automobilek informuje server BBC.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme