Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bez ruského vlastníka byznys opět šlape. Škoda JS se vrátila do zisku

Škoda JS
ČTK
 ČTK

Plzeňská Škoda JS, přední evropský výrobce a dodavatel zařízení pro jadernou energetiku, dosáhla loni po dvou ztrátových letech provozního zisku téměř 250 milionů korun. Podnik utržil 3,3 miliardy korun, meziročně o 12 procent více. Jde o auditované hospodářské výsledky podle českých účetních standardů, řekl mluvčí jaderných strojíren Karel Samec. Ztráty v letech 2021 a 2022 podle něj způsobila pandemie covidu-19 a válka na Ukrajině.

Reklama

„Loňských dvanáct měsíců představovalo první kompletní rok podnikání Škoda JS v rámci vlastnické struktury Skupiny ČEZ,“ uvedl Samec. Její součástí je plzeňský podnik od listopadu 2022, kdy strojírny koupil od ruské strojírenské skupiny OMZ kontrolované Gazprombankou. OMZ vlastnila jaderné strojírny od roku 2004. 

„Hlavně po nesmírně náročném předloňském roce jsme především rádi za návrat do ziskového hospodaření,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Škoda JS František Krček. Nově přijaté zakázky připravené do výroby měly podle něj ke konci loňského roku hodnotu víc než 3,8 miliardy korun, což bylo meziročně o pět procent více.

Export strojíren tvořil loni zhruba třetinu tržeb a směřoval především na Slovensko. Plzeňská firma patří mezi významné dodavatele, kteří se podíleli na nedávném dokončení třetího bloku slovenské Jaderné elektrárny Mochovce, kde se aktuálně pracuje na zprovoznění čtvrtého bloku. Svá zařízení firma dodávala také do Velké Británie, Francie a Maďarska.

Záporožská jaderná elektrárna

Energetické lekce z války: Ukrajinci našlapují mezi ozvěnami Černobylu a vyhlídkami obnovy

Celý svět prakticky v přímém přenosu každý den sleduje oběti ruského bombardování na Ukrajině, kterým bylo možné aspoň částečně zabránit včasnými dodávkami zbraní ze Západu. Posílení systémů protivzdušné obrany bezpochyby pomůže v přímém boji proti Putinově agresi, ta ale v posledních měsících napáchala obrovské škody v ukrajinském týlu. Tamní energetika se bude vzpamatovávat hůře než loni a podle některých pozorovatelů to může být klíčový faktor celkového ruského úspěchu, zaznívá v analýze Jana Žižky, editora webu Export.cz.

Přečíst článek

Reklama

Na hospodaření společnosti se loni podle Samce pozitivně projevila také obnovená spolupráce s ukrajinským zákazníkem NAEK Energoatomem, což je státní provozovatel jaderných elektráren. „Až to bezpečnostní situace umožní, chce se Škoda JS plnohodnotně vrátit na ukrajinský trh a dokončit tam rozdělané obchodní případy a podílet se také na nových, už zveřejněných projektech,“ uvedl mluvčí. Jde například o výstavbu nových bloků chmelnické jaderné elektrárny.

„V České republice má jako stěžejní tuzemská společnost v oboru relevantní ambice spolupracovat v rámci dodavatelského konsorcia s vítězem tendru na výstavbu nového jaderného bloku nebo bloků,“ řekl Samec. Česká vláda zvažuje výstavbu až čtyř jaderných reaktorů, se spuštěním prvního z nich stát počítá v Dukovanech v roce 2036.

Ze tří pilířů podnikání Škody JS tvořil loni zhruba 43 procent tržeb servis. Na výrobu a inženýrink shodně připadalo 28 procent.

Škoda JS s více než 1000 zaměstnanci se zaměřuje na jaderné elektrárny, výzkumné reaktory a sklady vyhořelého jaderného paliva ve střední a východní Evropě, Skandinávii, Francii, Německu, USA, Rakousku, Finsku, Belgii, Velké Británii, Číně, Arménii a v dalších zemích. Vyrobila a dodala 21 kompletních jaderných reaktorů typu VVER 440 a tři reaktory VVER 1000. Od 90. let minulého století se podnik zaměřil také na západní trhy a technologie. Spolupracuje s předními světovými společnostmi v oboru, dodal mluvčí.

Sílící evropská podpora malým modulárním reaktorům může být šancí také pro český projekt Teplator. Jeho duchovní otec, známý vědec Radek Škoda považuje za hlavní konkurenční výhodu českého reaktoru jeho zaměření výhradně na dodávky tepla. Budovu pro Teplator navrhl architekt Michal Postránecký.

Jan Žižka: O jádru v Česku rádi mluvíme, ale měli bychom už i něco dělat

Svět je na startu nového oboru jaderných modulárních reaktorů, přechod z fáze výzkumu a vývoje do reálné výroby chystají desítky firem. Nad „energetickým odvětvím budoucnosti“ ještě stále visí spousta otazníků, ale vše nasvědčuje tomu, že dříve či později ho čeká významný boom. O vítězích se rozhoduje už dnes. Česko má v jaderné energetice celá desetiletí historických zkušeností a může se stát předním výrobcem i exportérem, pokud dokáže svůj potenciál využít. Nebude to snadné, píše ve své analýze na Export.cz Jan Žižka, editor časopisu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Přečíst článek
Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy

Jan Rafaj: Neříkáme si kolem ceny nového jaderného bloku pravdu. Ale jádro potřebujeme

Přečíst článek
Karel Havlíček

Karel Havlíček: Cena dvou bloků Dukovan bude sedm set až devět set miliard korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme