Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Rusko mohutně finančně krvácí na třech frontách: na akciích, ropě a měně

Kurs rublu
ČTK
Lukáš Kovanda

Na Rusko doléhají sankce Západu za jeho invazi na Ukrajinu. Závažné finanční ztráty mají hned tři podoby: krvácení Ruska v akciích, v ropě a v měně.

Reklama

Ruská burza zůstává i ve středu zavřená, je to už třetí den v řadě a také nejdéle od roku 1998. Některé ruské firmy však obchodují své akcie i mimo Rusko. Z vývoje obchodování mimo Rusko tak plyne, že Sberbanka tento týden ztratila 98 procent tržní hodnoty, Gazprom taktéž, Lukoil dokonce 99 procent. Až se burza v Rusku otevře, nebude to nic než volný pád. Nelze však čekat takové propady jako na zahraničních trzích. Například proto, že cizinci tam mají po uvedení protisankcí nyní zakázáno ruských akcií se zbavovat.

Například akcie ruských firem, které se obchodují na londýnské burze, přišly za poslední dva týdny o 98 procent své tržní hodnoty. O tolik totiž poklesl ukazatel Dow Jones Russia GDR, který měří výkonnost jedenácti ruských akciových titulů obchodovaných na londýnské burze. Pád akcií na londýnské burze tak poskytuje určité vodítko, jak by akcie dopadaly na moskevské burze, pokud by zůstala otevřená. V Moskvě by však Rusko mělo po ruce regulatorní páky a propad svých akcií by tak různými opatřeními mohlo tlumit, takže by zřejmě nebyl až tak citelný jako v Londýně. 

Z 23 klíčových ruských akciových titulů se ale i tak podle výpočtu Bloombergu vypařila hodnota odpovídající v přepočtu 13 230 miliard korun. Tato suma odpovídá zhruba hrubému domácímu produktu Česka za dva a čtvrt roku. Lze tedy říci, že zatímco Rusko vojensky destruuje Ukrajinu, svět hospodářsky destruuje Rusko.

Rusko ovšem finančně krvácí nejen v akciích. Cena barelu ropy Brent v korunách ve středu prvně v historii překonala metu 2500 korun a letí k úrovni 2600 korun. Pohonné hmoty v ČR brzy vyletí nad 40 korun za litr. Západ totiž sice ruskou ropu přímo ještě nesankcionuje, ale trh se tak už chová. Svět, včetně Číny, teď o ni nemá zájem ani ve velké slevě. Takže ropa sice zdražuje, ale Rusko z toho zase tolik nemá. Každopádně přímo sankcionování ruské ropy a ruského plynu, a kompletní odstřižení Ruska od SWIFT, by finanční krvácení země dále citelně zesílilo.

Rusové se snaží vybírat peníze

Lukáš Kovanda: Rusko touží po dolarech. A zakazuje prodávat akcie svých firem

Ve Vladivostoku rubl padá vůči dolaru o 50 %, může stáhnout i čínský jüan. Rusko cizincům zakazuje prodávat akcie ruských firem – aneb „Chceme dolary, ruské akcie si nechte“.

Přečíst článek

Překvapivě málo však zatím Rusko krvácí v podobě oslabování rublu. Ten od minulé čtvrtka, kdy invaze začala, ztratil proti dolaru je zhruba dvanáct procent. Jen třikrát více než česká koruna. Koruna teď poprvé od listopadu 2020, kdy vrcholila pandemie a nebyly ještě vakcíny, oslabuje nad 23,00 za dolar. Česká měna patří mezi šestici měn, které na ruskou invazi doplácí nejvíce. Od minulého čtvrtka citelně oslabila po boku forintu, zlotého, zmíněného rublu a měn Kazachstánu a Kyrgyzstánu.

Které měny ve světě nejvíce oslabují proti dolaru za období od minulého čtvrtka, kdy začala plná invaze Ruska na Ukrajinu. Bloomberg

>>>>>> Vše o dění na Ukrajině sledujte v našem on-line speciálu <<<<<<

Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Ruský oligarcha Roman Abramovič se podle Bloombergu zbavuje svých londýnských nemovitostí, na přetřes ale přichází i jeho fotbalový klub Chelsea. Švýcarský miliardář Hansjoerg Wyss potvrdil, že jej oslovili, aby klub koupil. Podle televize Sky za něj Abramovič požaduje tři miliardy liber (93 miliard korun).

Přečíst článek

Hacker, ilustrační foto

Sankce bolí ruské oligarchy. Aby se jim vyhnuli, investují do bitcoinu. Kryptoměna zdražuje

Nejznámější kryptoměna bitcoin od začátku ruské invaze na Ukrajinu zpevnila asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných digitálních měn, píše Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme