Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezident Joe Biden: Uvolníme zásoby ropy, cena je příliš vysoká

Americký prezident přednesl svůj první projev o stavu unie
ČTK
 ČTK

V důsledku stoupajících cen energií americkým domácnostem značně rostou výdaje. Joe Biden proto chystá plán koordinovaně uvolnit 30 milionů barelů ropy z amerických rezerv a dalších 30 milionů barelů od jiných zemí. To přitom nehraje do karet Rusku a Vladimiru Putinovi.

Reklama

Americký prezident Joe Biden při svém prvním poselství o stavu unie označil za svou nejdůležitější prioritu boj proti růstu cen, který podle průzkumů veřejného mínění trápí velkou část Američanů. Oznámil v této souvislosti uvolnění dalších 30 milionů barelů z amerických ropných rezerv, které podle něj pomůže otupit růst cen pohonných hmot. Zároveň přiznal, že ekonomické sankce uvalené na Rusko v reakci na útok na Ukrajinu pocítí i Američané.

„Všem Američanům říkám, budu k vám upřímný, jak jsem vždy sliboval... Když ruský diktátor napadne cizí zemi, má to dopady po celém světě,“ prohlásil Biden. Dodal nicméně: „Chci, abyste věděli, že to zvládneme.“

Inflace v USA nadále roste

USA se už před ruskou invazí na Ukrajinu podobně jako řada dalších zemí potýkaly s mimořádně vysokou inflací pramenící z pandemie covidu-19. Biden přitom čelí kritice, že ke zvýšené inflaci přispěl jeho masivní stimulační balík schválený před rokem v souvislosti s koronavirovou krizí. Válka na Ukrajině a s ní spojená snaha izolovat Rusko od globální ekonomiky nyní může tyto problémy ještě posílit, obzvláště pokud jde o ceny energií.

Dmitrij Peskov

Jen si nás trestejte, jak je libo! Vzkázal Západu mluvčí Kremlu

Sankce nesankce, Rusko bude pokračovat v práci na svých projektech a doufat, že se v Evropě v budoucnu objeví politici, kteří si uvědomují potřebu rozvíjet vztahy s Moskvou, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Přečíst článek

Biden Američanům vzkázal, že zkrocení cenového růstu je pro něj prioritou číslo jedna a že jeho vláda použije „veškeré nástroje, které máme k dispozici“, aby před ním spotřebitele ochránila. Zmínil v této souvislosti plán koordinovaně uvolnit 30 milionů barelů ropy z amerických rezerv a dalších 30 milionů barelů od jiných zemí. Naznačil, že je připraven v případě potřeby zpřístupnit ještě více. „Tyto kroky pomůžou otupit ceny benzinu tady doma,“ řekl šéf Bílého domu.

Veřejnoprávní rozhlasová stanice NPR ovšem podotýká, že v praxi se tento účinek nemusí dostavit. Podobné oznámení americké vlády z prosince podle ní nijak výrazně ceny pohonných hmot nesnížilo. Za poslední měsíc údajně průměrná cena za galon benzinu (necelé čtyři litry) vzrostla o 26 centů na 3,61dolaru (82 korun).

Rostoucí ceny mohou demokratům prohrát volby

Rostoucí ceny by mohly dál poškodit vyhlídky Bidenových demokratů směrem k listopadovým volbám do Kongresu, což si dobře uvědomují i republikáni, kteří neustále za vývoj připisují vinu hlavě státu. Spotřebitelské ceny byly v lednu o 7,5 procent vyšší než o rok dříve, zatímco mzdy narostly podle amerického ministerstva práce o necelých sedm procent. Podle nového průzkumu vypracovaného pro vysílací společnosti NPR a PBS si 38 procent Američanů myslí, že prezident Biden by měl z boje proti inflaci učinit svůj hlavní cíl.

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Bankéř Růžička: Válka povede k další inflaci. V Rusku čekám bankovní krizi

Energie, potraviny i výrobní kovy budou patřit k prvním komoditám, které budou dál výrazně zdražovat v důsledku války na Ukrajině. Navzdory tomu však centrální banky asi nebudou moci výrazněji zvyšovat sazby, myslí si šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička. Jak fungují bezprecedentní hospodářské sankce a k čemu povedou, vysvětluje zkušený bankéř v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

„Příliš mnoho rodin má problém udržet krok s účty. Inflace je připravuje o zisky, které by možná jinak pociťovali. Chápu to,“ řekl v úterý Biden. Šéf Bílého domu se na obavy snažil odpovědět vyzdvihováním statistik o dobré výkonnosti ekonomiky nebo prosazených investic do infrastruktury. Správnou reakcí na rostoucí inflaci je podle něj snižování nákladů, nikoli snižování platů. „Snižujte vaše náklady, ne vaše mzdy. Vyrábějte víc aut a polovodičů v Americe. A namísto toho, abychom spoléhali na zahraniční dodavatelské řetězce, pojďme to vyrábět v Americe,“ řekl Biden.

Bidenovi se v Senátu nedaří

Prezident kromě toho obnovil výzvy ke Kongresu, aby zákonodárci prosadili alespoň některé části obřího balíku sociálních a environmentálních programů, který na konci loňského roku ztroskotal v Senátu. Také se vyslovil pro zvýšení federální minimální mzdy na 15 dolarů na hodinu, nicméně schválení tohoto bodu i dalších prezidentových požadavků se zatím nerýsuje.

Přestože průzkumy veřejného mínění z poslední doby svědčí o mimořádné nespokojenosti a nejednotě americké společnosti, Biden si na závěr úterního projevu neodpustil tradiční prohlášení, že stav unie je silný. „Jsme dnes silnější, než jsme byli před rokem. A za rok budeme silnější, než jsme dnes,“ řekl.

Facebook, ilustrační foto

Sociální sítě vyhlásily válku ruské propagandě. Facebook, TikTok i YouTube omezují obsah prokremelských médií

Pro Putinovu propagandu už nebude na sociálních sítích místo. Facebook, Instagram nebo TikTok zablokovaly na území Evropské unie přístup k obsahu medií spojených s ruskou vládou, píše server agentury Bloomberg. Omezovat dosah příspěvků odkazujících se na ruská provládní média chce i Twitter. A obsah zmiňovaných médií blokuje i YouTube.

Přečíst článek

Benzínová pumpa, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Litr benzínu za 50 korun? Není to vyloučené

Průměrná cena pohonných hmot u českých čerpacích stanic je nejvyšší v historii. Vyplývá to z dat společnosti CCS. A bude hůř. Mnohem hůř.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme