Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf odborů Středula: Ukrajincům pomůžeme. Ale nikdo je nebude pracovně zneužívat

Josef Středula, prezident ČMKOS
ČTK
Dalibor Martínek

Rozhovor s šéfem odborů Josefem Středulou jsme měli domluvený několik dní dopředu. Chtěli jsme probrat platy, mzdy, inflaci a podobně. Ale v noci vtrhli Rusové na Ukrajinu, a téma se změnilo. V Česku pracuje podle oficiálních údajů asi 180 tisíc Ukrajinců. Ve skutečnosti asi mnohem více. „Aktuální je, že do Česka mohou z Ukrajiny bezvízově přijet lidé, kteří mají biometrické pasy,“ hlásil Středula po schůzce na vládě.  

Reklama

Myslíte si, že Ukrajinci, kteří pracují v Česku, odjedou domů, do války?

Na to nalezneme odpověď ve chvíli, kdy se tak stane. Měli bychom se postavit čelem k oběma situacím. Pokud by chtěli žít u nás, pracují tady, měli bychom jim pomoci. Je otázkou, na kterou neznám odpověď, na koho se vztahuje branná povinnost. Česko si jistě ohlídá, jak to je. Zároveň bychom všichni v Evropské unii měli otevřít debatu, jak Ukrajině pomoci. Ukrajina je nejchudší zemí Evropy, dlouhodobě. Určitě nepomůžeme Ukrajině tím, že budeme vysávat její občany. Můžeme jim pomoci jedině tím, že jim pomůžeme zvednout jejich ekonomiku.

dělníci, stavba

Jsme rozhodně na radaru Ukrajinců, kteří chtějí pracovat na Západě, říká analytik

Česko je plně zapojené do západního energetického systému, na Rusku už nejsme závislí, říká analytik výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavel Havlíček. Případná invaze Ruska se nás nedotkne tolik, jak zní některé obavy. Ceny plynu nebo ropy by však podle Havlíčka šly nahoru. Ale jenom krátkodobě. Ani náporu uprchlíků se podle něj nemusíme obávat. Větší problém s případnými uprchlíky z Ukrajiny by mělo Polsko, Slovensko nebo Maďarsko.

Přečíst článek

Jestli bude nějaká ukrajinská ekonomika. Situace se mění…

Musíme udělat všechno pro to, aby byla. Z mého pohledu je Ukrajina suverénní země, a má jí zůstat. Nechci předjímat, co udělá protistrana. Naším cílem by mělo být zachování celistvosti Ukrajiny. A aby tam chtěli žít lidé. Jakýkoliv exodus, útěk před válkou, na to máme mechanismy. Ale důležité je přemýšlet, jak pomoci Ukrajině a její ekonomice. Aby mohla v budoucnu fungovat. Česká debata se často zužovala jenom na to, jak to udělat, aby co nejvíce Ukrajinců mohlo přijít pracovat do Česka. Ale měli bychom se bavit, jak to udělat, aby Ukrajina byla stabilní zemí.

Ale teď je tam invaze, válka.

Od dnešního rána je situace jiná, to souvisí i s možnou uprchlickou vlnou. Vláda se o tom intenzivně baví. Měli bychom se domluvit s Polskem, Maďarskem, Slovenskem, a nabídnout jim pomoc.

Jak se k invazi a možným důsledkům stavíte jako šéf odborových svazů? Jak můžete přispět?

Mluvil jsem s panem premiérem, vyjádřil jsem mu podporu, jsme ochotni s vládou kooperovat. Jeden z námětů, který jsem premiérovi sdělil je, že místní Ukrajinci nyní pátrají po všech informacích, bylo by tedy dobré, aby ministerstvo vnitra ve spolupráci se zastoupením Ukrajiny v Česku zřídily rychlou linku, kde by se Ukrajinci mohli okamžitě informovat. Aktuální je, že do Česka mohou z Ukrajiny bezvízově přijet lidé, kteří mají biometrické pasy. Je to nová situace. Až následně se bavme, jak vlnu ukrajinských uprchlíků můžeme asimilovat nebo jak jim pomoci.

To asi bude řešit hlavně ministerstvo vnitra…

Nejenom. Ti lidé musejí také někde bydlet, budeme to muset koordinovat. Budeme čekat na informace Úřadu vlády.

Mají odbory v plánu nějakou vlastní aktivitu, která vyplývá z aktuální situace na Ukrajině?

Snažíme se Ukrajince v Česku informovat, jaká jsou jejich práva. Zejména v pracovně-právních vztazích. V mnoha případech jsou na trhu práce zneužíváni. Říkáme, že se nesmí stát, aby někdo zneužil jejich situace k tomu, aby snížil jejich práva. Pokud tady získají pobyt, mají stejná práva jako český zaměstnanec. Druhá věc je, že by mělo být omezeno právo agentur nasmlouvávat jim práci. Ať to dělají přímo firmy, a oni se stanou zaměstnanci. Ať se sníží motivace spekulovat. Ať nikdo nezneužívá jejich ekonomickou a sociální situaci.

Vagon Škodovek, export

Analýza: Válka na Ukrajině zvýší v Česku inflaci, ekonomiku však neparalyzuje

Eskalace konfliktu na Ukrajině bude mít značný dopad i na českou ekonomiku. Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou pravděpodobně zkomplikuje zahraniční obchod. Povede ke zvýšení inflace v České republice. Důvodem bude růst cen ropy a plynu, dále nárůst cen obilovin a potravin a odchod investorů více na západ. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu a vyjádření jednotlivých institucí.

Přečíst článek

Zástupci zaměstnavatelů dlouhodobě volají o uvolnění příchodu zahraničních zaměstnanců do Česka. Vy jste se tomu vždy bránili. Mění se teď s Ruskou invazí situace?

To je mýlka. Nebyli jsme proti příchodu cizinců. Od dnešního rána, jak již zaznělo, mohou přijít Ukrajinci s biometrickým pasem bez víza. Doptávám se, jaký bude jejich status. Z našeho pohledu je klíčové, aby nebylo žádné zneužívání. Kdyby bylo, bude z toho vítr. Je neakceptovatelné, aby někdo zneužíval válečný stav a dal Ukrajinci horší podmínky. Druhá věc je, co vlastně chceme. Pomoci Ukrajině? Nebo ji vysát? Pro nás je důležité pomoci Ukrajině a lidem tam žijícím. Když chce někdo pracovat v Česku, nikdo mu nebrání, má na to právo. Ale ať je zaměstnáván za stejných podmínek jako Češi. Nelíbí se mi run na levnou práci.

Ale možná nás čeká ne vlna zaměstnanců, ale uprchlíků…

Uprchlík je uprchlík. Ten tady nebude pracovat. Když dostane vízum, to už je jiná situace. Ale uprchlík má jiný status, nemá právo pracovat. Je to uprchlík. Pozor na tyto rozdíly. Česko to umí vyřešit, může jim dát trvalý pobyt a podobně. Ale to už jsou další kroky. Pokud má někdo představu, že dnes jedoucí autobus z Ukrajiny zastaví před továrnou a oni půjdou rovnou pracovat, ať na ni zapomene. Což neznamená, že se je nebudeme snažit získat pro českou ekonomiku, aby tu žili a pracovali. Aby tady zůstali. To je dlouhodobý proces.

Josef Středula (54)

Je český odborář. Od dubna 2014 také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, tuto funkci v roce 2018 obhájil. O Středulovi se také hovoří jako o možném kandidátovi na prezidenta republiky.

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: V Česku se roztočí „válečná inflace“, bude vleklá a dvouciferná

Válka na Ukrajině roztočí v Česku druhé kolo inflace. Tentokrát už půjde převážně o inflaci „válečnou“, nikoli „pandemickou“. Ovšem obě inflační kola na sebe navazují, dokonce se překrývají, takže výsledkem bude ještě vleklejší výrazná inflace.

Přečíst článek

Na Václavském náměstí se sešly desítky stoupenců Ukrajiny.

Tereza Zavadilová: Putin Rusko na válku ekonomicky připravoval. Klíčem k izolaci je Čína

Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce.

Přečíst článek

Miloš Zeman

Prezident Zeman: Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy

Rusko se vpádem Ruska na Ukrajinu dopouští zločinu proti míru. Je načase sáhnout k tvrdším sankcím, než byly plánovány. Šílence je třeba izolovat a nebránit se proti němu jen slovy, uvedl v televizním projevu prezident Miloš Zeman s tím, že vyjádřil plnou podporu ukrajinskému lidu a jeho vedení. Projev hlavy státu ocenil premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Odborový šéf Josef Středula

Šéf odborů Středula: Nesvalujme inflaci jen na válku, rostla už před ní. Milionu Čechů hrozí chudoba

Přečíst článek
Josef Středula pokračuje v roli odborářského předáka

Stanislav Šulc: Mají odbory ještě smysl? Odpověď bude znovu hledat Josef Středula

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme