Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankéř Růžička: Válka povede k další inflaci. V Rusku čekám bankovní krizi

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank
Trinity Bank
Stanislav Šulc

Energie, potraviny i výrobní kovy budou patřit k prvním komoditám, které budou dál výrazně zdražovat v důsledku války na Ukrajině. Navzdory tomu však centrální banky asi nebudou moci výrazněji zvyšovat sazby, myslí si šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička. Jak fungují bezprecedentní hospodářské sankce a k čemu povedou, vysvětluje zkušený bankéř v rozhovoru pro newstream.cz.

Reklama

Válka je tu a trhy tradičně reagují nevyzpytatelně. Jak se první dny vojenského konfliktu projevily na trzích a očekáváních obchodníků?

Celá situace samozřejmě silně zvyšuje nejistotu. Dost se mění výhledy na budoucí akce centrálních bank, nejvíc se to týká Evropské centrální banky. U té téměř jistě dojde ke zpomalení těch očekávaných změn v měnové politice, která vyplynula z posledního zasedání ECB. Christine Lagardová nevyloučila, že by mohlo ke konci roku dojít ke zvýšení sazeb.

Ale zvyšuje se i nejistota inflačního vývoje a také ještě vzroste dopad růstu cen komodit, zejména tedy energií, na celkovou inflaci. Nicméně vliv budou mít také ceny potravin, protože Rusko i Ukrajina patřily k velkým vývozcům potravin pro Evropu. Tato situace bude mít vliv i na ceny nejrůznějších kovů, například palladia, protože Rusko patří k největším dodavatelům tohoto kovu tak důležitého pro automobilový průmysl. Takže poté, co skončí vlna pandemie a ekonomika by se mohla rozjet, budou tomu bránit tato omezení.

Válka na Ukrajině rozhodování ČNB neovlivní

To je docela paradoxní situace, ne? Když inflační očekávání budou vysoká, ale zároveň centrální banky nebudou moci zvyšovat sazby.

Tak jsme teprve pár hodin po otevření trhů v této nové situaci a trhy si musejí interpretovat, jak budou ty sankce reálně fungovat. Navíc jde o inflaci nabídkovou, nikoli poptávkovou. A kupříkladu na dolar a americké sazby to nebude mít vliv.

Bude to mít vliv na rozhodování České národní banky?

Nemyslím si, že by to mělo zásadnější vliv. ČNB ve svém zvyšování pravděpodobně udělala vše, co plánovala, čekat lze možná nějaké menší úpravy. Proinflační tlaky budou pořád, tak neočekávám obrat politiky ČNB o 180 stupňů. Samozřejmě bude dobré sledovat i vývoj koruny, ČNB již znovu zopakovala, že může kdykoli vstoupit na trh, ale nemyslím, že se tomuto okamžiku jakkoli blížíme.

Sberbank

Co teď bude s klienty Sberbank? S jejich vklady nebo hypotékami

Česká národní banka v pondělí zahájila proces odebírání licence bance Sberbank CZ. Pozbytím licence se česká Sberbank stane akciovou společností. Nebude tedy bankou. Nesmí tak už přijímat vklady, ani poskytovat jakékoli úvěry, včetně hypoték.

Přečíst článek

Pojďme již k jednotlivým sankcím a k jejich praktickému fungování. Tou možná ne nejzávažnější, ale rozhodně nejznámější je odstřižení Ruska od systému SWIFT.

Nejspíš bude pár dní trvat, než se přesně ukáže, které platby budou povolené. Například se zdá, že platby za dodávky plynu a ropy budou i nadále procházet. Ale je také otázka, zda ty platby budou moci přijímat i ty velké banky, které jsou na sankčních seznamech, nebo jen ty menší. I to bude nějakou dobu trvat, stejně jako je nutno očekávat různé korekce v samotných sankcích.

Největší dopad na ruskou ekonomiku bude mít zmrazení rezerv její centrální banky

U vás v bance pozorujete nějaká omezení ve styku s Ruskem?

My nemáme nijak velké platební vztahy s Ruskem. Ty sankční listy navíc mají různé úrovně, bude opravdu pár dní trvat, jak jsou které transakce proveditelné.

Majetek ruských oligarchů zmrazí i tradičně neutrální Švýcarsko

Švýcarsko přijme sankce proti ruským činitelům a firmám po vzoru postihů Evropské unie a zmrazí také jejich majetek, oznámila tamní vláda. Alpská země tak opouští svůj tradičně neutrální postoj.

Přečíst článek

Asi nejostřejší jsou sankce uvalené na ruskou centrální banku. Jak to vlastně funguje, jak může někdo efektivně sáhnout na ruské dolary?

Ano, nemožnost operovat s výraznou částí devizových rezerv je opravdu rána. Jinak o co se týče těch konkrétních měn, tak například všechny dolary nakonec jsou u nějaké banky, která spadá pod americký dohled. Například můžete mít dolarový účet u kterékoli české banky, ale ta ho bude mít třeba u JPMorgan Chase a ta už spadá pod amerického regulátora. Jediné, kdy tomu tak není, je situace, kdy máte dolary v cashi, ale to nebude tento případ. S eurovými aktivy to je samozřejmě stejné. Jak jsem se díval na složení rezerv ruské centrální banky, tak největší expozici po zlatu a Číně měla ve Francii, takže to bude buďto hotovost nebo pravděpodobně nějaké jejich státní dluhopisy.

Už vidíte nějaké dopady na trhy?

Důsledky už vidět jsou, roste stres na euro-dolarových swapech a obchodování s těmito měnami se prodražuje.

Raiffeisenbank

Akcie Raiffeisenbank, UniCredit a Société Générale padají. Měly nainvestováno v Rusku

Přečíst článek

Rusko bude čelit krachu bankovního systému

Jak je to možné?

To je logický a očekávatelný dopad. Ruská centrální banka patřila k velkým hráčům na tomto trhu a když takto velkého člena trhu omezíte, nebo ho zcela vyloučíte, jak se nyní stalo, tak přirozeně celý ten trh dostane ránu, vzniká nejistota, stres a to nemají trhy rády. Přeci jen jde o zhruba 300 miliard dolarů, které na trhu budou chybět, protože ruská centrální banka s nimi nemůže pracovat.

Ačkoli je potřeba si uvědomit jednu věc. Centrální banka reportuje skladbu svých rezerv jednou ročně a to poslední bylo v létě loňského roku. Právě z něj vyplývá to číslo 300 miliard. Je ale možné, že stejně jako v jiných věcech se i tady Rusko připravilo. Jak přesně, to nevíme. Ale z těch sankcí vyplývá, že ruské centrální bance zbyly prakticky jen jüany a zlato a značně omezené možnosti, jak s nimi nakládat. Většina centrálních bank světa s nimi obchodovat nesmí, stejně tak s těmi velkými ruskými bankami nikdo nesmí obchodovat. A ono vyměnit 100 miliard dolarů ve zlatě v nějaké likvidní aktivum je takřka nemožné.

Lidé se v petrohradském bankomatu snaží vybírat peníze

Úroky v Rusku vyskočily na 20 procent, začínají zdražovat hypotéky

Centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na nejvyšší úroveň od roku 2003. Ruští makléři mají zákaz prodávat zahraniční cenné papíry, rubl se prudce propadá.

Přečíst článek

Podle vašeho názoru: může Rusko ustát takto drtivé hospodářské sankce?

Co znamená ustát? Pokud se bavíme o schopnosti splácet své závazky vůči věřitelům, tak tam by Rusko letos mít problémy nemělo. Na státních eurobondech Rusku letos maturuje tuším objem ve výši čtyř miliard dolarů, což není žádná velká částka. Problém opravdu je to zmrazení rezerv centrální banky, protože Rusko nedokáže efektivně bránit měnu. Zbyde jí jen zvyšování sazeb a různé komplikování nakládání s devizami pro nerezidenty, ale bude to mít velmi složité a povede to spíš k bankovní krizi na domácím trhu než k řešení problému.

Rusové se snaží vybírat peníze

Lukáš Kovanda: Rusko touží po dolarech. A zakazuje prodávat akcie svých firem

Ve Vladivostoku rubl padá vůči dolaru o 50 %, může stáhnout i čínský jüan. Rusko cizincům zakazuje prodávat akcie ruských firem – aneb „Chceme dolary, ruské akcie si nechte“.

Přečíst článek

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Politický diář Jany Havligerové: I vážná doba má své kuriozity

Profesor pražské VŠE, člen TOP 09 Martin Dlouhý na svém facebookovém profilu ohlásil zavedení osobních protiruských sankcí. Z důvodu svědomí a morálních zásad, jak uvádí, nepovede ruským studentům bakalářské či diplomové práce, nebude je učit a zkoušet a nebude jim ani opravovat testy. Příspěvek nazvaný „Moje sankce“ záhy smazal. Co dodat. Vzdělanec a k tomu hrdina, to je sen všech žen.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme