Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko opět hledá cestu, jak se vyhnout bankrotu. U dolarových dluhopisů zkouší stejnou fintu jako u plynu

ukrajinský krize
ČTK
Dušan Kütner
duk

Rusko zdá se našlo způsob, jak obejít jedno z nejvíce bolestných sankčních opatření americké vlády. Zkoumá fintu, jak provést splátky dolarových dluhopisů v rublech. Mechanismus by byl podobný jako u plateb za plyn členských zemí EU. Pokud to projde, Rusko se tak opět vyhne možnosti prvního bankrotu kvůli nesplácení dluhů od roku 1917. Ochota zahraničních investorů k novému způsobu plateb ale nebude příliš velká, píše server CNBC.

Reklama

Rusko zkoumá nový způsob, jak obejít americké sankce, které Moskvě brání v platbách za dluhopisy v dolarech zahraničním investorům. Země je totiž vystavena historickému nesplácení dluhu poté, co ministerstvo financí USA 25. května souhlasilo s vypršením klíčové výjimky ze sankcí – výjimka umožnila Rusku zpracovávat platby zahraničním držitelům dluhopisů v dolarech prostřednictvím amerických a mezinárodních bank, čímž zabránilo platební neschopnosti, uvedl server CNBC.

Miloš Zeman

Zeman přitvrdil. Putin patří před válečný soud v Kyjevě i Moskvě, prohlásil

Český prezident Miloš Zeman dál přitvrdil ve své kritice Kremlu za jeho invazi na Ukrajinu a ruský prezident Vladimir Putin patří před válečný soud v Kyjevě i Moskvě, prohlásil v rozhovoru pro ukrajinskou redakci Rádia Svobodná Evropa pořízeném 3. června, jehož znění nyní zveřejnil Pražský hrad na svých stránkách. „Válka na Ukrajině je skutečně nakonec válkou proti celému Západu a západní demokracii. Je to válka proti světovému řádu, jak ho známe, a týká se nás,“ uvedl mimo jiné.

Přečíst článek

Ruský ministr financí Anton Siluanov v pondělí řekl ruskému listu Vedomosti, že Moskva bude nadále obsluhovat zahraniční dluhy v rublech a zahraniční držitelé eurobondů si budou muset otevřít účty v rublech i tvrdé měně u ruských bank, aby mohli přijímat platby.

Nejasno kvůli platbám za plyn

„Stejně jako při platbě za plyn v rublech je nám připsána cizí měna, zde se jménem (kupujícího plynu) směňuje za rubly a takto probíhá platba,” řekl Siluanov podle agentury Reuters. Právě zřízení účtu i v rublech pro zahraniční platby bylo Evropskou unií považováno za porušení sankcí při platbě za plyn, ale oficiálně to vyhlášeno nebylo.

Vypořádací mechanismus by fungoval stejným způsobem, ale v opačném směru a byl by veden přes ruský národní depozitář pro vypořádání plateb (NSD), navrhl Siluanov. NSD na rozdíl od jiných velkých ruských finančních institucí v současnosti nepodléhá americkým sankcím. Evropská unie však v pátek sankce na NSD, která měla zpracovat platby dluhopisů, uvalila, což Rusku situaci dále zkomplikovalo.

Plynovod Jamal - ilustrační foto

Lavrov: Sankce nám jsou jedno, ropu prodáme ještě dráž

Rusko v letošním roce zaznamená prudký nárůst zisků z vývozu energie, protože politika západních zemí vedla ke zvýšení cen. Uvedl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Přečíst článek

Téma je velmi aktuální, neboť v pátek ruské ministerstvo financí poslalo 100 milionů dolarů v úrokových platbách za dva eurobondy právě v rublech. A pokud se peníze nedostanou na bankovní účty držitelů dluhopisů v zámoří, může to znamenat nesplácení. Platby mají 30denní odkladnou lhůtu, po jejímž uplynutí by mohlo být Rusko prohlášeno za zemi v platební neschopnosti kvůli nemožnosti platit dluhy v cizí měně.

Bankrot? Poprvé od bolševické revoluce

Bylo by to poprvé od bolševické revoluce v roce 1917, přestože Kreml tvrdí, že má k zaplacení dostatek hotovosti, ovšem v rublech. Další dvě miliardy dolarů v platbách jsou splatné do konce roku, ačkoli některé dluhopisy vydané po roce 2014 mohou být podle smluv vypláceny v rublech nebo jiných alternativních měnách.

Vladimír Putin

Brusel schválil další kolo protiruských sankcí. Včetně ropného embarga

Brusel ustoupil Maďarsku. Bude moci dovážet dál ropu z Ruska a prodávat surovinu i do Česka.

Přečíst článek

Timothy Ash, hlavní suverénní stratég rozvíjejících se trhů v BlueBay Asset Management, CNBC řekl, že zahraniční investoři pravděpodobně nebudou souhlasit s požadavky Moskvy na otevření ruských účtů. „Myslím, že je to nepravděpodobné. Mluvíme o mezinárodních společnostech, amerických a mezinárodních bankách – a to řešení je přece jen okrajového významu,“ řekl.

„Nepoškodí si pověst, ani se nevystaví riziku nedodržování předpisů tím, že projdou tímto procesem za několik set milionů dolarů. Nechtějí se nechat chytit sekundárními sankcemi od Američanů,“ dodal.

Sberbank

Sberbank je v klidu. Odstřižení od SWIFTu se nás extra nedotýká, vzkázala

Nové sankce ze strany Evropské unie nebudou mít na aktivity největší ruské bankovní společnosti Sberbank vliv. Banka to uvedla v reakci na dohodu EU o šestém souboru protiruských sankcí. Ten zahrnuje mimo jiné odpojení Sberbank od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Přečíst článek

Ash je také skeptický ohledně toho, zda ruský plán umožní vyhnout se tomu, aby byl Kreml ratingovými agenturami a mezinárodními organizacemi označen za toho, kdo selhal. Podle Ashova mínění budou všechny platby v rublech zablokovány Úřadem pro kontrolu zahraničních aktiv ministerstva financí (OFAC) a zahraniční investoři nebudou vyplaceni. Rusko přitom může být ve skutečnosti již v prodlení, protože dvě kupónové platby na dluhopisy denominované v rublech na začátku března ještě nebyly dokončeny.

Další nejasnosti

Existují také další otázky, jak by zahraniční investoři, ať už jednotlivci nebo instituce, postupovali při otevírání účtů u ruských bank s ohledem na současné sankce, nebo jak lze prostředky držené v jakékoli ruské finanční instituci repatriovat, aniž by došlo k porušení sankcí. Držitelé dluhopisů nemusí být ochotni tuto šanci využít a raději se budou držet v mezích pravidel pro sankce, míní CNBC.

„Obvykle je nutný souhlas držitele dluhopisů k provedení jakýchkoli změn v čase, místě nebo způsobu platby, takže držitelé mohou mít stále potenciální nároky,” řekl Adam Solowsky, partner ve skupině finančního průmyslu v mezinárodní právnické firmě Reed Smith.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Lukáš Kovanda: Blíží se ruský bankrot? Američané zakazují občanům a bankám přijímat ruské splátky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme