Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sberbank je v klidu. Odstřižení od SWIFTu se nás extra nedotýká, vzkázala

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Nové sankce ze strany Evropské unie nebudou mít na aktivity největší ruské bankovní společnosti Sberbank vliv. Banka to uvedla v reakci na dohodu EU o šestém souboru protiruských sankcí. Ten zahrnuje mimo jiné odpojení Sberbank od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Reklama

Informované zdroje agentury Reuters později uvedly, že Sberbank jedná o prodeji své kazachstánské dceřiné společnosti finančnímu holdingu Baiterek, jehož vlastníkem je vláda Kazachstánu. Hodnotu transakce zdroje neuvedly.

„Navzdory novým sankcím fungujeme jako obvykle,“ uvedla podle agentury Reuters ruská banka. „Odstřižení od systému SWIFT nemění současnou situaci v oblasti mezinárodního vypořádávání plateb. Ruské operace nejsou na systému SWIFT závislé a banka je bude provádět ve standardním režimu,“ dodala.

Sberbank také sdělila, že hlavní restrikce na její aktivity byly zavedeny už dříve. V dubnu na firmu uvalily sankce Spojené státy a Sberbank tehdy uvedla, že tyto sankce nebudou mít na její aktivity výraznější dopad.

Evropská pobočka společnosti Sberbank byla letos uzavřena na příkaz Evropské centrální banky (ECB). Ta varovala, že pobočce hrozí krach kvůli hromadnému vybírání vkladů v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Česká národní banka (ČNB) začátkem května pravomocně odebrala bankovní licenci české divizi Sberbank CZ.

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

Dceřiná společnost Sberbank v Kazachstánu byla donedávna druhou největší bankou v této bývalé sovětské republice, která má úzké hospodářské a politické vazby na Moskvu. Mateřská společnost, jejímž většinovým vlastníkem je ruský stát, poskytla své kazachstánské divizi úvěry v objemu 150 miliard rublů (téměř 55 miliard korun). Klienti totiž v reakci na západní sankce začali vybírat hotovost, a odčerpávali tak bance potřebnou likviditu.

Sberbank podle zdrojů očekává, že zmíněné úvěry, jejichž hodnota je teď mnohem vyšší než hodnota divize, zájemce o kazachstánskou dceřinou společnost splatí. Společnost Baiterek, v jejímž čele stojí bývalý manažer banky Citigroup Kanat Šarlapajev, vlastní několik finančních institucí včetně Rozvojové banky Kazachstánu a specializovaných věřitelských institucí zaměřených na hypotéky, zemědělství a malé podniky.

Případnou transakci podle zdrojů prověří Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) při ministerstvu financí Spojených států.

Mol, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ropné embargo EU pomohlo akciím MOL i rublu

Embargo EU na ruskou ropu je podle dnešní analýzy agentury Bloomberg zvláště příznivé právě pro akcie firmy MOL.

Přečíst článek

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

EU se pochlapila a omezí dovoz ruské ropy na minimum. Maďaři si vymínili výjimku pro Družbu

Nový balík protiruských sankcí se dotkne až 90 procent ruské ropy dovážené do Evropské unie, uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ropovod Družba dostal časově omezenou výjimku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme