Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lavrov: Sankce nám jsou jedno, ropu prodáme ještě dráž

Plynovod Jamal - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Rusko v letošním roce zaznamená prudký nárůst zisků z vývozu energie, protože politika západních zemí vedla ke zvýšení cen. Uvedl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

„Vzhledem k úrovni cen, která se vytvořila v důsledku západní politiky, nepociťujeme žádné rozpočtové ztráty,“ řekl Lavrov. „Naopak. Letos výrazně zvýšíme zisky z exportu svých zdrojů energie,“ dodal.

Evropská unie tento týden schválila šestý balík protiruských sankcí, kterými reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu; součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Moskva tento týden varovala, že sankce Evropské unie na dovoz ruské ropy zasáhnou globální trh s energiemi. Dodala nicméně, že Rusko může svůj vývoz ropy přesměrovat, aby omezilo vlastní ztráty.

Ropovod Družba

Česko dostalo od Bruselu výjimku. Může dál nakupovat ropné produkty z ruské ropy

Česko bude moci do 5. prosince příštího roku nakupovat produkty z ruské ropy dovezené do Evropské unie ropovodem Družba. Vyplývá to z výjimky, kterou si Praha vyjednala v rámci šestého balíku protiruských sankcí, jenž začal platit dnes odpoledne.

Přečíst článek

„Ropa obecně nepodléhá politice, je po ní poptávka,“ řekl Lavrov. „Máme alternativní trhy, na kterých již zvyšujeme prodej,“ dodal.

Do EU loni podle údajů Mezinárodní agentury pro energii (IEA) směřovala téměř polovina celkového vývozu ropy a ropných produktů z Ruska.

Ropa

Dalibor Martínek: Bláznivá závislost na ropě. Naše civilizace stojí na chcíplinách minulých věků

Ropa je hnusná, smradlavá tekoucí kaše, která vznikla v minulosti ze zemřelých zvířat a rostlin. Z nechutného mixu chcíplin. Tmavě hnědá, vazkavá, nic krásného.

Přečíst článek

Gazprom

Lukáš Kovanda: Zatímco Brusel vede plané řeči, Kreml vydělává. Rosněfť a Gazprom vyplatí rekordní dividendu

Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme